Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć. Z rok temu zalałem klawiaturę w laptopie HP Pavilion Aero 13,3''. Klawiaturę wyczyściłem od razu. Normalnie podczas pracy jest w porządku, ale gdy laptop się mocno zagrzeje, np od grania, klawisze zaczynają chodzić ociężale, kleją się tam w środku. Wtedy nie miałem przy sobie żadnej benzyny ekstrakcyjnej ani izopropanolu. Nie wiem czy kąpiel w alkoholu by jej pomogła, oczywiście z wyciągnięciem klawiszy. Teraz pytanie, gdzie mogę dostać taką klawiaturę? Szukałem na Allegro i nic nie ma. Na Aliexpress znalazłem kilka, ale musiałbym rozebrać klawiaturę i sprawdzić czy tył się będzie zgadzał. Nie zależy mi, by była oryginalna.

Np

https://pl.aliexpress.com/item/1005005026683296.html?spm=a2g0o.productlist.main.17.4cdc1dz11dz1lj&algo_pvid=48e3933f-adc2-4329-b546-39156b95a460&algo_exp_id=48e3933f-adc2-4329-b546-39156b95a460-8&pdp_npi=4%40dis!USD!19.11!19.12!!!19.11!19.12!%4021038df617319601163141817e99ae!12000031381773815!sea!PL!1930185311!X&curPageLogUid=6UzBCDA6fWzK&utparam-url=scene%3Asearch|query_from%3A

fadadsada.jpg

Sam nie wiem czy lepiej zamówić kilka zaślepek nożycowych oraz próbować ją porządnie wyczyścić, czy zamawiać podróbę z Ali. Prosiłbym o porady.

Z góry dzięki.

Edytowane przez King Arthas
Opublikowano

Jak zalałeś to któregoś dnia pojawi się inny problem np z niedziałającymi niektórymi klawiszami bądź po wciśnięciu danego będzie wstawiany inny znak niż chcesz, takie coś może objawić się nawet po 2 latach od zalania (korozja postepuje stopniowo) Proponuje zmienić klawiaturę.

• Upvote 1
Opublikowano

Po zalaniu laptopa, bezwzględnie trzeba wypiąć z niego jak najszybciej akumulator i go dobrze wysuszyć. A wysiadkę robi nie klawiatura najczęściej, tylko elektronika na płycie głównej, bo dochodzi do zwarcia.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Laptopa już dawno porządnie wyczyściłem, klawiaturę tak połowicznie, bo nie miałem potem dostępu do alkoholu. Nic, zakupię nową, bo jeszcze myślałem, żeby do myjki ultradźwiękowej włożyć, ale nie mam tak dużej, by się zmieściła.

Zakupię tą nową z Ali, co wysłałem, bo nie znalazłem nigdzie oryginalnych z HP.

• Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

PXL-20241201-104611874.jpg\

Laptopa rozebrałem, klawiaturę już znalazłem, dziś wyklikam zamówienie. Mam tylko pytanie odnośnie izolacji.

Między klawiaturą, a płytą główna, jest taka blaszka stalowa, Ona ma takie wypustki, by nie przylegała bezpośrednio do płyty głównej i nie zrobiła zwarcia, ale była też na niej folia, podejrzewam, że fachowo się ta folia nazywa "folia kaptonowa". Rozumiem, że lepiej taką folię zakupić i dać ją na wszelki wypadek, tak?

Dokładnie takie coś było między klawiaturą, a tą metalową płytką. Może nie do końca folia, ale taki materiał. Niestety zniszczyłem go przy demontażu klawiatury.

folia-laptop.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, Send1N napisał(a):

To jest ochrona w razie ewentualnego wylania czegoś na klawiaturę aby ciecz nie przedostała się dalej, wieć możesz bez tego założyć jak chcesz.

Klawiatura zamówiona. Dam znać jak przyjdzie i złożę laptopa. Mam nadzieję, że to ruszy, bo laptop w częściach, ale bateria odłączona. Myślałem, że to ochrona przed zwarciem na płycie, ale Ty się na pewno lepiej znasz. Dzięki serdeczne.

Dołożyłem se tego Honeywell PTM7950 co kiedyś proponowałeś i od razu to założę na procesor.

• Upvote 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

@Send1N

Laptop złożony, w życiu bym nie znalazł różnic między tą z Chin, a oryginalną. Podświetlenie też działa równomiernie.

Założyłem ten termopad i temperatury dość wysokie, zostawiłem go na wygrzanie się, bez obciążenia typu benchmark i teraz przy przeglądarce (25 kart) pokazywało tak. Te najwyższe temperatury są z wczoraj jak go włączyłem.

image.png

Jeszcze jedna sprawa. Dałoby się jakoś ten róg zakamuflować? By się tak nie rzucał w oczy. Myślałem nad taśmą srebrną, ale może ma ktoś inny pomysł.

PXL-20241217-150823688.jpg

Opublikowano (edytowane)

No mówiłem że nie warto czasami przepłacać za coś "oryginalnego" ;) założyłeś PTM'a i maksymalne temperatury są wyższe niż wcześniej czy tylko te w idle są wyższe? Ogólnie ten ryzen 5600h się konkret grzeje pod obciążeniem jak dany model ma nienajlepsze chłodzenie, pamiętam w tamtym roku jak miałem lenovo ideapad 3 15 gaming to osiągał ponad 90c pod obciążeniem. Taki ubytek jak masz pod tą "szramą" na szarym palmreście w miejscu gdzie jest ta dziura można wypchać jakimś klejem epksydowym - wyrównać a jak stwardnieje na kamień to podmalować czymś pod kolor :E 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 17.12.2024 o 16:29, Send1N napisał(a):

założyłeś PTM'a i maksymalne temperatury są wyższe niż wcześniej czy tylko te w idle są wyższe?

Są zdecydowanie niższe. Poczytałem trochę w sieci i wygrzałem go na benchmarkach. Są spore skoki temperaturowe, ale to jeszcze go dogrzeję. Teraz zrzut po teście obciążeniowym 3D Mark Nomad. Po teście w idle jest 46 to jest bardzo git dla mnie.

faeffa.jpg

W dniu 17.12.2024 o 16:29, Send1N napisał(a):

Taki ubytek jak masz pod tą "szramą" na szarym palmreście w miejscu gdzie jest ta dziura można wypchać jakimś klejem epksydowym - wyrównać a jak stwardnieje na kamień to podmalować czymś pod kolor :E 

Dzięki, poczytam o tym :)

Sorry za późny odzew, ale miałem otwartą stronę z tematem i nagle zacząłem robić 10 innych rzeczy i zapomniałem o tym.

Dzięki jeszcze raz serdecznie za pomoc :)

• Like 1