Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.
Z góry przepraszam za ilość tekstu ale nie mam z kim o tym podsykutować 
Postanowiłem, że w niedalekiej przyszłosci chciałbym złożyć nowego PC. Nie śpieszy mi się więc po prostu łapie to, co wpada w fajnych cenach.
Z kartą pomyślałem, że poczekam do premiery RTX 5xxx, celuje w ~ 5080, poza tym 7800 lub 9800x3d
Chcialbym złozyc tym razem biały zestaw z fajną obudową ( cos w okolicach LianLi o11 Dynamic + 6 Lian Li Uni Fan SL120)
Posiadam jednak voucher allegro, na 900zł ważny do 1 grudnia (zakupy za min 2k) oraz jeden na 300zł, do Euro RTV, też ważny do 1 grudnia
Muszę je jakoś wykorzystać wiec stąd moje pytanie, co moge śmiało kupić już teraz / na co polować w okolicach black friday, co raczej nie trafi sie w jakiś super cenach do lutego-marca?
CPU odpada bo mam nadzieje, że ich cena sie ustabilizuje/spadnie do lutego lub zwiekszy sie dostepnosc 9800

Myslalem o 
Allegro:
- ASRock B650 STEEL LEGEND - 891
- Obudowa Lian Li O11 Dynamic EVO RGB - 775 
i do tego
- jakiś RAM, tylko jaki? (allegro lub euro)
- Lian Li Uni Fan SL120 V2 120mm 3szt. Biały + Hub 400 (allegro lub euro)
te 4 rzeczy raczej nie wpadną na jakąś super promkę w najbliższym czasie
Chyba że zamiast RAM który mogę upolować w te kilka miesięcy wybrać PSU? 650 moze nie wystarczyć pod 5080

Z rzeczy które mi jeszcze przychodzą do głowy to czy może nie kupić od razu te 6 sztuk wentylatorów a polować na ram i psu.

Jaką byście przyjeli taktyke na moim miejscu?
Czy Navis EVO 240 sobie poradzi z 7800/9800?

Czesci ktore posiadam obecnie to:
RAM DDR4 Corsair 16GB(2x8GB) 3600MHzCL18 Vengeance 
PSU Seasonic Core GM650W 80 Plus Gold 
CPU Intel Core i7-9700K 
SSD ADATA 1TB M.2 PCIe NVMe XPGSX8200 Pro
GPU Geforce RTX 2070 Super
MOBO GIGABYTE Z390 GAMING X
CASE SILENTUM PC ARMIS AR7X EVOTG 
CPU COOLER SilentiumPC Navis EVOARGB 240

Opublikowano (edytowane)

Płytę dałbym już X870 pod taki sprzęt dla PCI-e 5.0 dla GPU. Nie jest to mus, ale lepiej mieć niż nie.

https://allegro.pl/oferta/plyta-glowna-asrock-x870-pro-rs-16603636317

https://allegro.pl/oferta/plyta-glowna-asrock-x870-steel-legend-wifi-16814236146

RAM: https://allegro.pl/oferta/pamiec-adata-xpg-lancer-blade-rgb-ddr5-32-gb-6000mhz-cl30-16463797871

Navis spokojnie ogarnie te dwa procki.

Zasilacz bym wymienił na coś z ATX 3.0 / ATX 3.1 i wtyczką 12VHPWR lub jeszcze lepiej nowszą 2x6pin. Ale to można zrobić przy kupnie GPU.

Edytowane przez Dirian

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Golden Joystick Awards 2024 - zwycięzcy w poszczególnych kategoriach   Najlepsza fabuła: Final Fantasy VII Rebirth (Square Enix)   Najlepsza oprawa wizualna: Black Myth: Wukong (Game Science)   Najlepsza gra multiplayer: Helldivers 2 (Arrowhead Game Studios)   Najlepsza oprawa audio: Astro Bot (Sony Interactive Entertainment)   Najlepsze rozszerzenie gry: Elden Ring: Shadow of the Erdtree (FromSoftware)   Najlepsza niezależna gra (wydana samodzielnie): Another Crab's Treasure (Aggro Crab)   Najlepsza niezależna gra: Balatro (LocalThunk)   Studio roku: Team Asobi   Najlepsza ścieżka dźwiękowa: Final Fantasy VII Rebirth (Square Enix)   Najlepszy zwiastun gry: Helldivers 2 (Arrowhead Game Studios)   Najlepsza gra we wczesnym dostępie: Lethal Company (Zeekerss)   Najlepszy sprzęt do grania: Steam Deck OLED (Valve)   Still Playing Award – Mobile: Honkai: Star Rail (MiHoYo)   Nagroda Streamerów: Chained Together ( Anegar Games)   Still Playing - PC/Console: Minecraft (Mojang Studios)   Nagroda za przełom: Balatro (LocalThunk)   Najlepsza adaptacja gry: Fallout (Amazon)   Najlepsza drugoplanowa aktorka: Briana White jako Aerith w Final Fantasy VII Rebirth (Square Enix)   Najlepszy pierwszoplanowy aktor: Cody Christian jako Cloud w Final Fantasy VII Rebirth (Square Enix)   Nagroda krytyków: Helldivers 2 (Arrowhead Game Studios)   Najbardziej wyczekiwana gra: GTA 6 (Rockstar Games)   Gra roku PC: Satisfactory (Coffee Stain Studios)   Konsolowa gra roku: Helldivers 2 (Arrowhead Game Studios)   Gra roku (GOTY): Black Myth: Wukong
    • ojojojoj... to się na prawdę jakaś epoka skończyła... Ja wiem że się starzejemy i wszystko przemija...ale trochę żal serduch ciśnie. Jedni odchodzą, inni przychodzą... Tak jak kiedyś w moddingu Screamer. Pawła projekty były... nie da się opisać krótko.
    • A popatrz wyżej/niżej w sygnaturę   5800X, RTX 3090
    • Ja pamiętam. I chyba Croma ma ten sam silnik diesla co Saab i wyciągają z niego po 400 KM 700 Mam pod wieloma względami Croma to całkiem niezłe auto. Kumpel miał A6 3.0 TDI Quattro i to była krowa ważąca ponad 2 tony. Więc nie zbierała się jakoś super, a koszty napraw kosmos. 5 lat temu za rozrząd płacił 11 tyś.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...