Skocz do zawartości

Czy złe działanie programu zdjęcia w Win10 świadczy o psującym się HDD?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry,

Chciałem rozwiać małą wątpliwość. Otóż od jakiegoś czasu gdy uruchamiam galerię "Zdjęcia" w Win10 pierwsze ileś zdjęć nie jest od razu wyświetlane. Program robi to z opóźnieniem. Przez jakiś czas program uruchamiał się tylko w taki sposób właśnie, że trzeba było chwilę poczekać aż wyświetli wszystkie miniatury. Ostatnio jednak się to zmieniło i od czasu do czasu uruchamia się jak powinien czyli - wyświetla wszystkie zdjęcia od razu. Tak jak było kiedyś przed "popsuciem" się, nazwijmy to, tej aplikacji.  Nie jest to dla mnie jakiś wielki problem, ale zastanawiam się czy może mieć związek z może psującym się dyskiem twardym? (fakt że wyświetla pierwsze zdjęcia z opóźnieniem) Mam już leciwy dysk gdzie przechowuję zdjęcia i przyszła mi myśl, że może czegoś nie czyta, robi coś z opóźnieniem, nie wiem. Na wszelki wypadek o to pytam bo w sumie nie przeszkadza mi to jakoś bardzo. Jedyne co mnie interesuje to wiedzieć czy problem może wynikać z czegokolwiek innego jak tylko zwykły błąd aplikacji. (psujący się HDD?)

obrazy nie.png

Edytowane przez Toni
  • Toni zmienił(a) tytuł na Czy złe działanie programu zdjęcia w Win10 świadczy o psującym się HDD?
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Dysk jest ok.

No właśnie, tak pisze, że stan dobry, ale coraz częściej doświadczam chwil w których dysk się jakby zacinał, jak np. wchodzę do eksploratora plików i jest taka sekundka "namysłu" i dopiero uruchamia okno, że po prostu nie jest zawsze "w gotowości" albo inaczej mówiąc od czasu do czasu ma "słaby refleks" pisząc to jak totalny mugol...

Dysk ma 10 lat ale jest zapełniony bardzo słabo, jest dużo wolnego miejsca i to oczywiście mu służy....

Edytowane przez Toni
Opublikowano (edytowane)

To jest dysk talerzowy, więc czego oczekujesz? szybkosci SSD? Dodatkowo taki dysk, nieużywany, dość szybko parkuje głowice i możesz to odbierać właśnie jako "namyślanie się". 

Edytowane przez bourne2008
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, bourne2008 napisał(a):

To jest dysk talerzowy, więc czego oczekujesz? szybkosci SSD? Dodatkowo taki dysk, nieużywany, dość szybko parkuje głowice i możesz to odbierać właśnie jako "namyślanie się". 

No tak wiem, ale mam wrażenie, że coś się pogorszyło w tym temacie... Takie mam odczucia, tak to pamiętam.

Edytowane przez Toni
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

Co do twojego problemu na microsoftowym forum pojawiły sie rozwiazania, ktore mogą okazac sie pomocne bo przypadek podobny https://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/forum/all/aplikacja-zdjęcia-długo-wczytuje/69f489c5-acb0-4d4c-a2bd-2c4aaeaa10c0

Dziękuję za znalezienie.

10 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Dysk talerzowy warto co jakiś czas zdefragmentować żeby szybciej działał. Od tego bym zaczął...

No tak, dawno tego nie robiłem... 

Bardzo Wam obu dziękuję - najważniejsze że dysk w dobrym stanie, nie trzeba się męczyć z wymianą

Edytowane przez Toni