Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, mam kartę którą odkupiłem za bezcen od przyjaciela. Karta od zawsze borykała się z problemem z wentylatorem, otóż gdy osiągnie zadane obciążenie przy którym powinny włączyć się wentylatory to zamiast 2 wentylatorów zaczyna się kręcić wyłącznie jeden z bardzo dużym RPM, drugi wcale się nie kręci. Żeby drugi zaczął się kręcić muszę go manualnie rozkręcić jak śmigło samolotu :P. Wtedy RPM na pierwszym spada i wyrównuję się pomiedzy oboma wentylatorami.

Próbowałem ustawiać własne fan curvy ale nie przynosi to efektu.

Kolega mówił że działo się to odkąd ją kupił, nie udało mu się tego też naprawić na swoim pc, możliwe że ma gdzieś jeszcze kartę gwarancyjną z karty ale nie jest pewny tego, więc jakby dało się to naprawić na własną ręke to byłoby super.

Karta Inno3D RTX 4060 8GB Twin x2

Opublikowano

Zdemontuj fabryczne wentylatory z całą ramką tak aby został goły radiator i przymocuj na trytytki jakieś dwa w takim rozmiarze aby pokryć cały radiator ale żeby za bardzo nie wystawały poza jego obrys, dokup rozdzielacz na dwa i podłącz do jednego gniazda na płycie (niektóre mają też możliwość łączenia bez dodatkowego rozgałęźnika) olewasz w ten sposób sterowanie obrotami przez kartę i ustawiasz krzywą dla tego gniazda w biosie czy tam w sofcie typu fancontrol/argus monitor pod windowsem. Zmierz na długość i szerokość radiator bez ramki to będzie wiadomo jaki rozmiar najlepiej kupić, a co do tego fabrycznego śmigła to stawia jakiś lekki opór jak ruszysz palcem względem tego drugiego który pracuje normalnie?

Opublikowano

Jeśli chodzi o pomysł przymocowania wentylatorów na trytytkach to odpada, wolałbym rozwiązać to z zostawieniem oryginalnej obudowy karty. Jeśli chodzi o fabryczne śmigła to opór jest identyczny i nie wyczuwam wcale różnicy.

Co więcej okazjonalnie jest w stanie sam się rozkręcić ale zdarza się to bardzo rzadko i chyba tylko wtedy gdy w afterburnerze zmienię z auto na fancurve użytkownika.

Opublikowano

Może problem z przewodem wentylatora, w którymś miejscu któraś z żył jest zmiażdżona, miałem taki przypadek w jednym laptopie że kabel był przytrzaśnięty i wentylator raz kręcił raz nie, może być też oczywiście problem z samym kontrolerem wentylatorów na pcb karty ale z twojego opisu bardziej mi to pasuje na problem z samym wentylatorem, zamienniki są dostępne bez problemu, możesz wziąć na próbę i podmienić najwyżej zwrócisz :E