Skocz do zawartości

Ryzen 7 5700X3D nagrzewa się pod pełnym obciążeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No tylko, że mowa o surowej wydajności chłodzenia - a nie po kombinacjach w biosie. Na surowo janusz kowalski instaluje cooler, nie dotyka biosu, odpala na ferze grę i ogląda 70-80C :E bo chłodzonko nie wyrabia. Oczywiście, jak pogmerasz i obniższysz napięcia to będzie działać - ale to są te problemy które wytknąłeś na początku.

Opublikowano
2 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Qrdello Masz racje. Co nie zmienia faktu ze po poprawieniu fabryki fera radzi sobie wystarczajaco dobrze. Zamiast pisac komus ze fera 5 jest ble do 5700x3d i nigdy bys jej nie sprobowal, lepiej zaproponowac  ustawienie nizszych napiec. Tymbardziej ze autor ma fere w domu. 

No bo bym jej nie zaproponował :E na pewno nie do procesora regularnie ciągnącego 80-90W z gniazdka, dodatkowo obarczonego ekstra źródłem ciepła w postaci 3d-v cacheu. Fera jest na styk do 65W procesorów, szczególnie tych mocniej upchanych, a nie do 125W i mocniejszych. Wynika to bezpośrednio z recenzji powyżej i w mojej ocenie to jest błąd przy konfiguracji - ew. cięcie na kosztach tylko jakby w niewłaściwym miejscu. Wystarczyło tam dać jakiekolwiek chłodzenie wodne, lub pójść chociaż w 200W chłodzenie powietrzne, tak żeby ten biedny wentylator nie musiał skakać z obrotami co kilkadziesiąt sekund. 

I Twoje poprawianie fabryki - to tak na dwoje babka wróżyła - szczerze powiedziawszy. Czy kombo strike czy PBO czy jakiekolwiek gmeranie przy napięciu zależy przede wszystkim od biosu płyty i jej jakości oraz jakości krzemu. Wystarczyłoby że kolega na loterii wylosował lipny proc, i nawet -20 by mu nie przeszło, a na natywnym KS mógłby mieć blue-screeny. I co wtedy? :E polecisz zmianę procka czy chłodzenia? 

Opublikowano

Co nadal nie sprawia, że to co napisałem jest błędne - a ta dyskusja wynika z tego, że w Twojej ocenie Fera 5 bez problemu ogarnia 5700x3D. - co jest stwierdzeniem co do zasady wprowadzającym w błąd i szkodliwym, jeżeli przeczyta ja przypadkowy przyszły właściciel takiego procesora albo myślący o zmianie np. z r5 3600 na 5700x3d. Mam ferę 5, da radę :E 

Super, że mu się udało - ale nadal nie zmienia to faktów. A fajnie by było, żeby ludzi instruować zakupowo w dobrą stronę, bo nie każdy ma cochones żeby sobie w biosie grzebać.

Opublikowano

Dla własnego spokoju bym ją opchnął, kupił jakiegoś używanego Dark Rocka Pro 4 (o ile koniecznie chce mieć powietrze) i następnym razem poczytał internety co się nadaje do czego od strzała bo to jest wywalanie kasy w bajoro. Fera5 nadaje się bez większego gmerania w czymkolwiek do procesorów, które realnie pociągną z 70W. Wtedy faktycznie jest i cicho i relatywnie normalnie. Poza tym, nikt nie bierze na poprawkę że mamy zimę, że temperatury w pomieszczeniach są odpowiednio niższe. Ta nadająca się fera w zimie, w lecie będzie miała +5-10C :E w stresie, o idle nie wspomnę nawet.

Opublikowano (edytowane)

@Qrdello Zobaczymy jak bedzie w lato, ale R5 5600 jedzacy 70w nie sprawial zadnych problemow. Z tego co zauwazylem 5700x3d ma u mnie podobne zapotrzebowanie w grach jak wspomniany wyzej 5600. Licze wiec ze na maksymalnie 70 stopniach sprawa sie zamknie. Jesli przebije 80 stopni w gamingu to dopiero wtedy wymienie chlodzenie. Wydac pieniadze jest bardzo latwo, pytanie czy tego faktycznie potrzebuje.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano

Jeden specjalista się tu wypowiadał Przy tych prockach różnica temperatury między coolerami za 100 czy 500 PLN zamyka się w max 5 stopniach ja założyłem temat, by zasięgnąć wiedzy, czemu się tak grzeje wyszło, że napięcie za wysokie, ale jak ja zmniejszam napięcie to po jakimś czasie dostaje lekkich opóźnień w systemie, a w grach na -10 jest za mało mocy brak płynności, dlatego będę musiał kupić jakieś aio.

@RTXnietylko4060tiUSER Pewnie po jakimś czasie będziesz miał w grach 78c

Opublikowano (edytowane)

No bo znowuż sekcja w tym vdh jest jaka jest. :E Ja się dziwię, że w ogóle ta płyta przyjęła PBO na jakimś sensownym poziomie. Mam taką awaryjnie na zapleczu w pracy, ale jak ją pod 5700X podpiąłem, to momentalnie sekcja 80-90C miała, a po zaaplikowaniu PBO nawet na -10 miałem BSODy. 

I to nie do końca jest tak, że różnica będzie 5C. Jeżeli przykładowo w dłuższym odstępie czasu, po nagrzaniu ciepłowodów czy wody w układzie, nagle zaczynasz mieć pojedyncze skoki temperatury na indywidualnych rdzeniach to choćbyś miał średnią 80C proc i tak będzie się dziwnie zachowywał. Porządne chłodzenie gwarantuje, że te skoki - o ile są - to są niewielkie a nie o 15C np. :E Ty tego nie widzisz, bo Ci program wylicza średnią z ostatniego przedziału czasu, a w tym czasie rdzenie np. 10 i 15 miały zawał na 95C.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano

U mnie też wcześniej działało -30, ale przestało chodzi mi, że jak przestanie tobie dobrze działać na -30 to pewnie będziesz musiał zrobić, jak ja, czyli całkiem wyłączyć combo strike wtedy w niektórych grach pewnie będziesz miał te 78c ja też nigdy nie myślałem o aio, ale, jak widać, nic nie trzeba robić z tym aIo, bo już jest gotowe w opakowaniu wystarczy założyć jak cooler i tyle.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@dawid8896 U mnie procesor siedzi na aorus elite b550m, nie zauzylem zadnych problemow po zaaplikowaniu -30. Na razie zostawiam fere 5 bo temperatury mam naprawde spoko, jesli sytuacja sie diametralnie zmieni to wtedy zainwestuje w cos innego. Generalnie nie chce sie bawic w aio, wole powietrze.

No to co tutaj porównywać:

Cytat

Zastosowana sekcja zasilania składa się z sześciu faz, czterech dla rdzeni oraz dwóch dla SOC. Sercem VRM jest kontroler PWM RT8894A produkcji Richtek Technology, bardzo często spotykany w tańszych modelach MSI. Układ potrafi natywnie pracować w konfiguracji 4+2, zatem dodatkowych podwajaczy (ang. doubler) nie uświadczymy.

Z układem 5+3 i podwajaczami?

Też mam taką płytę, 5700X na 4.8ghz przy pbo -30 i ustawieniach ręcznych 110/80A/110A pracuje bez najmniejszego problemu. Na stocku z PBO na wspomnianym VDH miałem restarty :E 

@wyżej, 

to wyłącz mu PBO i combo i enjoy the ride :P skoro teraz masz prawie 70C, to bez obniżek napięcia będzie grubo ponad 80C łapał.

Ile przebiegów tym C24 mu zrobiłeś? jeden?

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano (edytowane)

@Qrdello Lepsze chlodzenie masz, wiadomo. Sam jednak widzisz ze nie mam co sie czepiac tej biednej fery, dla mnie te wyniki sa akceptowalne. Jesli w lecie temperatury niebotycznie wzrosna to dopiero wtedy sie zdecyduje na ulepszenie, a jesli nie to zostawie ta zimowo-letnia fere i spokoj. %-)

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano

To nie w tym rzecz, zwróć uwagę że więcej mocy ciągnie, ma zapewne mniejsze obroty wentylatorów, napięcie tez mam niższe - niewiele bo niewiele ale jednak. To są nasze wyniki - kolegi nawet te wcześniejsze były zupełnie inne (np napięcie jeszcze wyższe). Wygląda na to, że jego płyta nie zejdzie tak jak Twój aorus, czy mój mpg. Więc u niego to chłodzenie jest po prostu za słabe dla obecnego configu.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Qrdello napisał(a):

Czy takie bez problemu to nie wiem:

Miałem fere 3 z wentylatorem P12 dwa tygodnie na swoim 5800x3d po UV i nie było żadnego problemu z temperaturami mimo że 5800 jest cieplejszy przez wyższe zegary a fera 3 jest gorsza od 5 ;) UV na tych prockach to podstawa bo inaczej na każdym chłodzeniu przy 100% utylizacji np w cinebenchu temperatury podchodzą pod 90c, u mnie nawet na aio 280 tak jest.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Send1N napisał(a):

Miałem fere 3 z wentylatorem P12 dwa tygodnie na swoim 5800x3d po UV i nie było żadnego problemu z temperaturami mimo że 5800 jest cieplejszy przez wyższe zegary a fera 3 jest gorsza od 5 ;) UV na tych prockach to podstawa bo inaczej na każdym chłodzeniu przy 100% utylizacji np w cinebenchu temperatury podchodzą pod 90c, u mnie nawet na aio 280 tak jest.

No właśnie, tylko nie każda płyta główna pozwala na bezproblemowy uv. Ba, większość płyt głównych ma jednak z tym spory problem, bo sekcje są bidne jak mysz kościelna - a modele A to już zupełnie nic. Efekt jest taki, że ludzie kupują te grzejniki do płyt, które ledwo je ciągną na stocku nie mówiąc o jakichkolwiek modyfikacjach w uefi pod kątem taktowań, czy zmiany mocy/napięcia. I w takich kombinacjach albo masz porządne chłodzenie, albo fin ende kaput :E półśrodki powodują, jak mówisz o 90C od ręki.

• Upvote 1
Opublikowano

Jak płyta nie ma opcji kombo strike to jest jeszcze curve optimizer który ma większość, a jak nie ma obu opcji to można użyć pbo2 tuner z pod windowsa i po problemie, taki janusz kowalski jak zacznie googlować jak to zrobić to wyskoczy mu info na temat tego softu bo jest dość popularny temat ;) 

• Upvote 3