Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim,

mam zestaw komputerowy, który złożyłem około 5 lat temu. Do tej pory dobrze mi służył z drobnymi wyjątkami, ale ostatnio zaczął odstawać przy nowszych grach i podczas pracy w Unreal Engine i Unity. Czas więc na modernizację sprzętu, ale nie jestem pewien, co najlepiej wymienić, aby uzyskać najlepszy stosunek jakości do ceny. Nie znam się na sprzęcie, dlatego przychodzę do was z prośbą o pomoc. Budżet ok. 3000 zł, wolałbym się zamknąć w tych 3000 zł ale jakby była znaczna różnica w wydajności, a wyjdzie lekko ponad budżet to mimo wszystko wezmę.

Poniżej przedstawiam mój obecny zestaw:

Procesor: AMD Ryzen 5 3600 AM4

RAM: 16 GB Patriot Viper DDR4 3200 MHz (2x8 GB) + dodatkowe 32 GB IRDM PRO DDR4 3600 MHz (32 GB)

Płyta główna: ASRock Fatal1ty B450 GAMING K4

Karta graficzna: Gigabyte Radeon RX 5600 XT Windforce OC 6G

Dyski:

Kingston SSD M.2 NVMe 500 GB (SA2000M8/500G)

Crucial SSD BX500 1 TB SATA3

Zasilacz: Seasonic S12III 500W Bronze

Obudowa: SilentiumPC Signum SG1

Główny Monitor:

Lenovo Legion Y27F-30 (27", 240 Hz, FHD)

Do czego używam komputera?

Głównie do gier (najnowsze tytuły AAA, np. Cyberpunk 2077, Baldur’s Gate 3, CoD BO6, PoE2).

Tworzenie gier w Unity i Unreal Engine – tu zaczyna brakować wydajności, szczególnie przy większych projektach.

Okazjonalnie: programowanie, obróbka grafiki, edycja wideo.

Moje cele:

Płynność w grach na wysokich ustawieniach z 200+ FPS w grach e-sportowych i przyzwoitym FPS w AAA.

Poprawa wydajności w Unreal Engine/Unity, szczególnie przy renderowaniu i pracy z większymi projektami.

Modernizacja w granicach rozsądku – nie chcę wymieniać wszystkiego na raz, głównie myślałem nad kartą graficzną, procesorem i płytą główną.

Edytowane przez giigee123
Opublikowano

Masz troche opcji pierwsza aktualizujesz bios i wrzucasz cpu 5700x3d, zasilacz seasonic-g12-650w lub msi-mag-650w i za reszte gpu typu rx 7700/7800xt.

Inna opcja to zmiana platformy na am5 I tutaj dajesz 7500f lub jak bardziej do pracy wówczas możesz dać 7700. Do tego kupujesz używke z gw rtx3060ti/3070.

https://proline.pl/koszyk/20ae2663

Kasa też Ci wleci po sprzedaży obecnych gratów cpu/mobo/ram/gpu/psu. Ewentualnie sprzedać całego kompa jakieś 1500zł powinieneś dostać, wówczas budżet Ci się zwiększa a wtedy trochę lepsze możliwości.

Opublikowano

@giigee123 modernizacja w granicach rozsądku mówisz...

Więc masz opcje jak pisze @uher200888 czyli zmiana CPU, kupno zasilacza i karty. W tej opcji masz to najbardziej rozsądnie zrobione, nic nie kombinujesz, nie stawiasz systemu od nowa, zmieniasz, działa. W grach będzie bardzo duży boost na plus a i w innych zastosowaniach odczujesz różnice. 

Płytę główną masz przyzwoita i zmieniać jej nie ma absolutnie sensu, wymaga aktualizacji BIOS przed zmianą CPU. Tyle.

Ewentualnie możesz zmienić cała platformę, ale tu też by pasowało sprzedać obecne graty zanim zaczniesz kupować nowe, bo zwyczajnie zwiększy to dość sporo budżet więc się opłaca. Jednak tu więcej zachodu będzie i zabawy ze sprzętem, więc decyzja należy do Ciebie.

Opublikowano (edytowane)

Jak dużo tej pracy w UE i Unity to można pomyśleć o 12-rdzeniowym Ryzen 9 5900X, w programach będzie sporo wydajniejszy od 5700X3D czy 7500F, w grach będzie gorzej ale nadal zauważysz solidną poprawę. 

Za resztę kasy lepszy cooler, jakiś zasilacz i RX 7700 XT i będzie spoko, no może z 3500 cię to wyjdzie łącznie plus minus.

Edytowane przez Dirian
Opublikowano

Podoba mi się pomysł z przejściem na AM5 od @uher200888 zestaw jak posprawdzałem, też dobry, więc ostatecznie myślę nad: 

Karta graficzna: AMD Radeon RX 7800 XT

Procesor: AMD Ryzen 5 7500F AM5 OEM

Płyta główna: ASRock B650M-HDV/M.2 AM5

RAM: 32GB DDR5

Zasilacz: 650-700W

Zmieści się to wszystko do mojej aktualnej obudowy - SilentiumPC Signum SG1?

Opublikowano

Zmieści pod warunkiem, że nie kupisz zbyt długiego GPU - pilnuj długości.

Przy czym ten 7500F pod render i pracę to tak trochę bieda bo to tylko 6 rdzeni. Raczej dorzuciłbym do przynajmniej Ryzena 7700 OEM gdzie masz chociaż te 8 rdzeni.

Opublikowano (edytowane)

Prawdopodobnie kupię Gigabyte Radeon RX 7800 XT Gaming OC, sprawdzę jeszcze te procesory i jak się sprawują. Co do chłodzenia, to myślałem nad Endorfy Fera 5 albo Arctic Freezer 36, będzie odpowiedni?

Edytowane przez giigee123
Opublikowano

Do proponowanych zestawów nawet 650W starczy z zapasem. Więcej się przyda jedynie jeśli planujesz w przyszłości wymienić kartę na wyższy model, pokroju radeonów x900 czy Nvidii x080 + CPU wstawić z większą ilością rdzeni. Wszystko więc zależy od ceny. W przypadku wyżej proponowanego SS G12GC dużo nie dopłacasz - 650W 275pln/750W 285pln.

Z tym że to zasilacze niemodularne, jakbyś preferował M'ki to dopłaty są większe - podobne moce z certem 80+ Gold to koszta między 400-550pln.

850W pod platformę CPU AMD nie potrzeba, nawet jakbyś chciał wsadzić tam 16 rdzeni i RTX'a 4090/7900XTX, w 750W spokojnie zmieścisz się. Co innego gdybyś chciał Intela. :E

Opublikowano (edytowane)

Na morele w dobrej cenie jest obecnie XPG Reactor - https://www.morele.net/zasilacz-xpg-core-reactor-ii-ve-650w-corereactoriive650g-bkceu-14148142/ - bardzo solidny zasilacz w dobrej kasie, już z ATX 3.1 i nową wtyczką 2x6 pin. Pod RX 7800 XT się nie przyda ale na przyszłość warto mieć. Za 4 dychy więcej wersja 750W więc jak starczy budżetu to bym dorzucił żeby nie martwić się w przyszłości o zapas mocy jakby naszła ochota na np. upgarde GPU. Nie celując w topowe karty z najwyższej półki to 750W na pewno starczy na kolejne upgarde.

Edytowane przez Dirian