Skocz do zawartości

ASUS TUF RTX 4090 OC i strasznie gorący HotSpot (105st)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Alek_M napisał(a):

Tak sobie zerknąłem na plombę Gigabyte i jak tak ma ona wyglądać, to na 100% nie przejdzie RMA. Nie dość, że literki nierówno, to litera D wygląda jak jakiś kwadrat. Na oryginale wyraźnie widać, że ta litera ma dwa ostre boki i dwa okrągłe, a tutaj wszystkie okrągłe jak "O" :stukniety: Litery A, to już w ogóle jakieś dziwne, jak szafka nocna :rotfl2: A jeszcze jedno, moja plomba ma kolor szary, a ta czarny.
image.png.04a938bb87086c6087e3efca5bffff0b.png

Mistrzu GB ma różne plomby również białe. Poza tym nie widzioł na żywo jak wygląda nadruk to nie marudź.

Dopiero ktoś się chwalił jak wrzucił na Strixa 4080 Kryonaut to za długo nie pożyła.

Edytowane przez sideband
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, CryptTM napisał(a):

@Kadajo kurde, nie wiedziałem o tym, w sensie, że możesz tak bezproblemowo zmienić paste. Fajna sprawa coś takiego.

@sideband a plomby MSI waćpan posiada?

Są, a co do gwarancji i zmiany pasty to serwisy robią wszystko by odrzucać gwarancję i brak plomby to będzie pierwszy argument pomimo, że Ci wolno zmienić pastę.

Poza tym każdemu radzę robić dokładne zdjęcia przed ewentualnym odesłaniem karty. Serwisy potrafią zmasakrować sprzęt, a później odrzucić gwarancję.

Edytowane przez sideband
  • Upvote 5
Opublikowano
6 godzin temu, skunRace napisał(a):

To w upalnie lato by pewnie pod 3000rpm podchodziła :sciana:

Jak teraz mam w pokoju 22st i przy uV dobija do 97st, to w lato będzie już ze 110 jak ten glut do końca wyparuje :/

6 godzin temu, Sebastiansbk napisał(a):

Miałem to samo na 4080 tuf odesłałem do serwisu , asus odesłał mi kartę jako sprawna więc kolego nie warto czekać miesiąc na taką informację, po powrocie z serwisu i nie zrobieniu nic przez asus, sam ja rozebrałem akurat ten model ma mało termo padów i rozbiera się bardzo prosto a żeby ich nie wymieniać podgrzałem kartę suszarka. Do włosów i chłodzenie zeszło pięknie nie rozrywają padów, a tak juz na. Koniec. Mam trzy blankiety tych naklejek jak potrzebujesz to mogę co wysłać kilka sztuk. 

Tak może się to skończyć, a najbardziej obawiam się, że ją podniszczą, a dodatkowo odeślą w zwykłym kartonie, a nie moim i wszystkimi rzeczami, jakie są w pudełku. Jak się wkurzę, to zerwę ta plombę i zrobię to sam, walić tą śmieszną gwarę.

6 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Cewki, pasta... Czyli u Asusa z "wysoka" to została tylko cena....

Nigdy bym się nie spodziewał, że po nieco ponad roku, karta za 10tys, takie jaja będzie robić :woot:

6 godzin temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Mi tam inno3d pozwolilo sobie wymienic %-) Warto napisac i zapytac producenta.

Napisałem przedwczoraj i jeszcze wczoraj do Asusa, nawet konto u nich założyłem, aby mieć ślad zgłoszenia, ale pewnie nie mam tych 105 to odrzucą, ale wtedy znów ją rozgrzeję i poczekam, aż osiągnie 110, bo to kwestia kilku minut więcej grzania na 450W.

5 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Miałem jednego 4090 Gainward pół roku i zero problemów, tego mam ponad rok i również zero problemów. 

Żałuję, że nie skusiłem się na 4090GS, lub na EVGA, ale tak fajnie wypadała Asus w testach i ogólnie po RTX 3080 byłem zadowolony, że wybór wydawał się oczywisty :woot:

Opublikowano
9 godzin temu, sideband napisał(a):

Mistrzu GB ma różne plomby również białe. Poza tym nie widzioł na żywo jak wygląda nadruk to nie marudź.

Dopiero ktoś się chwalił jak wrzucił na Strixa 4080 Kryonaut to za długo nie pożyła.

Miszczu, jak nie widzioł, jak mam kartę GB i to najnowszy wypust , czyli 4080S. Plomba wygląda prawie jak na tym obrazku co wrzuciłem, ale ma szary nadruk, o to mi chodziło. Czcionka jest inna, poniżej moja fota plomby 
IMG_20241126_215048.thumb.jpg.ab03f5cb80e4aa5c455cda8fe205eddf.jpg

Opublikowano

Ja od zakupu ustawiłem uV 0.950 i 2750Mhz, było cicho i chłodno na GPU, HS nawet nie sprawdzałem.  Dopiero grając ostatnio w SW: Outlaws zauważyłem wysokie temperatury i hałas, gdy karta brała 300-340W. Wcześniej grałem w tytuły, które brały co najwyżej 270W, więc było cicho i nie sprawdzałem jak wyglada HotSpot. Więc w sumie nie wiem od kiedy się to zmieniło. Od zakupu mija 13 miesięcy i już takie klocki 🫤

Koleją kartą już raczej nie będzie Asus.

Opublikowano (edytowane)

‼️. Aktualizacja ‼️

ASUS mi odpisał, że zezwala na demontaż chłodzenia, ale też polecił spytać sprzedawcę jak do tego podchodzi.

Zdjęcie musiałem skasować, bo na dole była adnotscja, że nie pozwalają tego publikować :E

No to jaką pastę jeszcze raz wybrać? 😃

Edytowane przez PaVLo
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No w sumie mogę zgłosić to w formularzu reklamacji 🤔 lub może normalnie mailowo 🤔 Tylko jak zgłoszę RMA i będzie to wisieć, to czy następnym razem będzie dostępne?

Edytowane przez PaVLo
Opublikowano (edytowane)

15 godzin temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Mi tam inno3d pozwolilo sobie wymienic %-) Warto napisac i zapytac producenta.

Pytanie do producenta czysto retoryczne... pierwsze co robimy po zakupie nowej karty to rozkrecamy i wymieniamy paste na PTMa oraz pady na Gelid Extreme :E 

Edytowane przez Amsztel
Opublikowano (edytowane)

Ja przed zakupem 4090 napaliłem się na Asusa, ale po zrobieniu riserczu w sieci odkryłem, ze wysoki HS tych kart to bardzo czesta przypadlosc. Mialem juz 4 sztuki MSI - 3070 Suprim, 3080Ti Suprim, 4090 X Trio, teraz Liquid X. We wszystkich delta na poziomie 10C. Z MB Asusa tez czytalem rozne historie, bo zaglebilem ostatnio temat. Nikt nie poleca. Ta firma zeszla na psy. 

Ja bym nic samemu nie robil. RMA i niech przepastuja na nowo.

Kontrola jakosci Asua

Screenshot_20241127_140501_Chrome.jpg

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

Nic nie przepastuja na nowo ,odesla karte z adnotacja jako sprawna i tylko 30 dni w plecy przerabiałem z moim rtx 4080 tuf ,mało tego karte najpierw wysłali na niemcy a dopiero pozniej do Ostravy do czech wiec sobie pozwiedzła europe ,finalnie wymieniłem paste z delty 30c (tez hs u mnie dobijal do 103c) zrobiło sie 12~ ,swoja droga nie rozumiem serwisu widzieli ze jak tak wysoki hs a pomimo to nie hccialo sie im zwyczajnie otworzyc karty ,u mnie to jest ostatnia karta tego producenta bo wisienką na torcie były cewki ktore zmieniały tony przy ruszaniu myszką w wymagajacych tytułach :E

Edytowane przez Sebastiansbk
  • Thanks 1
  • Upvote 4
Opublikowano

Dobrze, że jak kupowałem kartę, to Asus był droższy, PNY miał 1450rpm, a MSI piszczały cewki. 8:E Teraz mam cichą kartę, a delta wynosi około 12 stopni i nie muszę się martwić o pastę (jeszcze nie :hihot:)

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Najlepsze to będzie jak na rynek trafia tez gorzej jakości pasty same w sobie. Już był jakiś czas temu sygnał ze Noctua NT-H2 jest jakaś wadliwa partia na rynku.

Nie tylko Noctua, a jeszcze Gelid z aferą z pastami, którą można obejrzeć na YT u Liptona.

• Upvote 1
Opublikowano

Decyzja podjęta, i sam zajmę się wymianą pasty.

Teraz pytanie, który zestaw śrubokrętów polecacie do tych małych czterech śrubek przy pająku i na samym backplate po dwie (krzyżaki). Co prawda mam taki mały zestaw, ale sprawdzałem i żaden nie podchodzi :E

No i może ktoś natrafił na aukcję z takimi śrubkami, jakbym jakąś podniszczył?