Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej wszystkim, nowy na forum po przejściach z PCLab tutaj.

Mam zagwozdkę. Mój syn jest już w wieku, że pyta o Peceta do grania.

Normalnie nie ma problemu, ale wiem jak szybko dzieciaki się nudzą i inwestowanie w całego nowego kompa może nie mieć sensu (jeszcze).

Chciałbym, żeby mógł pograć bez "pocenia" się na tym kompie chociażby w Fortnite, monitor ma na razie 1080p, więc wymagania chyba nie za duże?

Sprzęt jaki leży u mnie nieużywany to:
Płyta Główna: MSI B85i MS-7851
CPU: Intel Core i3-4330 @3.5GHz
RAM: HyperX HX316C10FK2 / 16 Fury Blue RAM, DDR3, 16GB (Kit 2x 8GB), 1600MHz, CL10, 240-pin UDIMM
Obudowa: Thermaltake Core V21 - pomieści max Micro-ATX
PSU: EVGA SuperNOVA 650 G2 650W 80+ Gold Modular ATX

I teraz myślę, czy to do czegokolwiek się nada, jeśli wezmę tylko jakąś kartę graficzną, czy może musiałbym zmienić płytę główną na jakąś lepszą a co za tym idzie 
zainwestować mocniej?

Myślałem, że może zacznę od karty, ale nie wiem czy nowe karty w ogóle będą obsługiwane na tej płycie, no i czy 650W (mimo iż jakościowe) to nie będzie za mało?

Co Wy byście zrobili? Dzięki!

Opublikowano
Godzinę temu, Dirian napisał(a):

To już jest niestety sprzęt muzealny, 2 rdzenie, 4 wątki - nawet na Fortnite to będzie mało. 

a jakbym mu jeszcze zmienił procesor na jakiś używany kalibru i7-4770K na socket LGA 1150, to ...?

Opublikowano

To będziesz reanimować trupa, ten procesor ma 11 lat. Wiesz, jakoś to działać będzie, ale trudno będzie o utrzymanie stabilnych wysokich fps-ów. Nie wspominając już o kombinacjach z zainstalowaniem aktualnego Windowsa, który oficjalnie tych CPU nie wspiera.