Skocz do zawartości

Drugie życie dla starego PeCeta na Mini-ITX - proszę o poradę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak w zasadzie to ta buda i tak ma siatkę z boku, więc tego co w środku nie będzie za bardzo widać. Chyba, że dokupisz opcjonalny panel-szybę, ale nie wiem czy to dobry pomysł - z automatu wtedy będzie gorzej z temperaturami, bo ciepło z GPU nie będzie mogło uciekać na boki.

Opublikowano (edytowane)

Jaki zasilacz byście polecili do tej obudowy A3?

Myślę o Asus TUF Gaming 1000W, podobają mi się te indywidualnie oplecione kable, które łatwiej powinno się chować w tej obudowie.

Nie znalazłem innych zasilaczy, które takie kable mają, chyba, że tańszy zasilacz i osobno kupować customowe przewody?

Cały czas szukam deali na dobrą płytę m-ATX, najlepiej na chipsecie 850, do tego RAM z RGB (płaski, nie fikuśny) i procek.

Jeszcze nie mogę się zdecydować na rodzaj chłodzenia, za dużo tych internetów :E

Kartę sobie przełożę i poczekam na rozwój sytuacji z RTX50X0

RAM na Pepperze widziałem ładny -- Adata XPG Lancer RGB DDR5 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 - 445 zł

Edytowane przez sirlukas
Opublikowano

Patrzyłem na RM1000x i Corsair twierdzi jak mówisz, jednak unboxing pokazywał że kable są w zbiorczej otulinie, więc coś mi nie grało i nie chciałem ryzykować. Chyba, że Corsair zmienił kable może ostatnio?

ASUS widzę, że ma te kable bardzo elastyczne więc łatwe w ułożeniu i spięciu. Jak jest z innymi?

Opublikowano
Godzinę temu, Yedi napisał(a):

Seasonic Focux GX lub PX - bo ma 14 cm długości i nie ograniczy ci dłuższej grafy.. Po co ci 1kW ?

Tylko i wyłącznie, bo nie znam przyszłości, a nie chcę zmieniać jak kupię jakąś może mocniejszą kartę, wiem, że i 750W by wystarczyło, ale ...

No i fajnie by było jakby był zgodny już z ATX 3.1.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, sirlukas napisał(a):

Powiem szczerze, że mnie kusi, szczególnie że pochodza z tej samej fabryki co zasilacze Seasonic i inne podobne klasy A.

Te zasilacze produkuje chińskie Helly, które też robi dla Seasonica ale tylko budżetowe modele. Wyższej klasy modele Seasonic to już ich własne fabryki klepią.

Ten Phanteks wydaje się ok, ale jak w podobnej cenie masz Seasonic GX, to ja bym nawet nie brał Phanteksa pod uwagę.

Świetną opcją jest też NZXT, na topowej platformie CWT i z bardzo dobrym wentylem, ale on jest już większy więc do twojej budy nie bardzo - https://www.komputronik.pl/product/949710/zasilacz-pc-nzxt-c1000-v2-1000w-80-gold-atx-3-1-czarny.html

Edytowane przez Dirian
Opublikowano (edytowane)

Dzięki @Dirian, 150mm x 160mm to chyba nie tak źle za tego NZXT. A3 powinna pomieścić ATX do maks 200mm głębokości jeśli się nie mylę (a nawet i niby do 220mm według ich strony, więc wygląda na niezłą opcję).

EDIT: Tylko kable ma w oplocie zbiorczym nie indywidualnym. Hmmm...

Edytowane przez sirlukas
Opublikowano

Tak, wszystko już widziałem :)

Wygląda na to, że jednak miałem rację i na razie widzę tylko Asusa i Phanteksa, który daje w zestawie takie bardzo elastyczne okablowanie bez oplotu grupowego, inaczej to pewnie wziąłbym tego NZXT, bo wygląda nieźle.

image.png.c027e9be017eeb749151d156fe1c6e2f.png

Asus TUF Gaming ma takie, ale na razie "tylko" ATX 3.0 - chociaż mi się nie pali :) 
image.thumb.png.2e38199e5892bb2ede30ea78fff3047b.png

Opublikowano

@sirlukas to są te same kable co przykładowo w tym https://seasonic.com/pl/vertex-gx/ czy https://www.corsair.com/pl/pl/p/psu/cp-9020271-eu/rmx-series-rm1000x-fully-modular-power-supply-eu-cp-9020271-eu patrzyłeś po prostu na starsze rewizje ;) dodatkowo asus ma wentylator na łożysku kulkowym co jest dla mnie jakimś żartem bo sam zasilacz jest bardzo dobry a tu taki psikus :E 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

On sobie lubi po prostu raz na tydzień kable układać :) Kable sie układa raz na 2 lata .. 

Dlatego ja mam SF750 w platynie z takimi kabelkami ale ja zmieniam budę średnio raz na tydzień :)

Edytowane przez Yedi
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Yedi napisał(a):

On sobie lubi po prostu raz na tydzień kable układać :) Kable sie układa raz na 2 lata .. 

Dlatego ja mam SF750 w platynie z takimi kabelkami ale ja zmieniam budę średnio raz na tydzień :)

Z tego co słyszę po wsi, to nie mam takich zwinnych palców jak Ty podobno ;)

Plan mam taki, żeby to zrobić raz, a dobrze i mieć ze dwa lata spokoju, bo jak widzicie po wątku bakcyla hoduję od niedawna po 20-letniej przerwie.

BTW @Yedi, SF750/850/1000 myślisz, że ma wystarczająco długie kable na tę budę? Jest głęboka, a PSU SFX mają przeważnie kable prawie na styk?

Edytowane przez sirlukas
Opublikowano (edytowane)

Kable to będą nawet za długie - wyjątkiem będzie kabel 8 pin CPU - o niego sie tylko obawiam.

Dobra - Kabel 8 Pin CPU - ma 40 cm + wtyczki - powinno sie udać :)

Edytowane przez Yedi
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Send1N napisał(a):

Odpuść tego asusa jak masz w tych samych cenach równie dobre czy nawet lepsze jednostki z wentylatorem na łożysku fdb, przy kulkowym będziesz się wkur*** :) 

Już go praktycznie nie biorę pod uwagę.

Tak długo jestem poza tą branżą, że już nie wiem jakie wentyle są teraz najlepsze i dlaczego Noctua (jaka technologia).

Nie wiem czy nie pójść w AIO czy w wiatr, co będzie cichsze, bo podkręcać na pewno nie będę, ewentualnie kiedyś kupię jakiś procek X3D, więc wolę mieć platformę, która to przyjmie,
z porządną sekcją zasilania, jak i ciszą i kulturą pracy, no i żeby weszło, bo z tego co już widziałem to np AIO 360 Arctica nie weszło jak była płyta Asusa TUF Gaming, ze względu na rozmiar chłodnicy i wysokość radiatorów sekcji zasilania na mb.

Opublikowano (edytowane)

Można dać AIO, pod taką budę najlepiej coś kompaktowego i płaskiego żeby sobie ciśnienia przy montażu nie podnosić bo coś nie chce wleźć ;) 

Navis F240 będzie ok przykładowo, ale w sumie Navis F360 też powinien tam luźno wejść - tylko poczytaj jak to wygląda przy zasilaczu ATX. Bo przy SFX to na luzie, przy ATX trzeba doczytać.

Arcitic akurat ma grubą chłodnicę więc to nie jest dobre AIO do małych bud.

Edytowane przez Dirian
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Co do SFX i ATX, to dużej różnicy nie ma, w tej budzie wygląda jakby naprawdę było dużo miejsca na PSU.Poniżej SFX, zaś uchwyt jest na ATX.

image.thumb.png.a8614ad34c9527c0b632665d1b69d08e.png

Zastanawiam się czy problemem byłoby zamontować radiator odwrotnie, znaczy z rurkami z tyłu obudowy, nie z przodu, to trochę kupi miejsca, no i rurki nie będą przechodzić przez RAM ;)

Przykład:
image.thumb.png.fbda797f2be2fbb49efed11c7fbbe17f.png

Do tego pamięci ADATA (bo są ładne i proste?)

image.thumb.png.b7570abb23f6158a24ae34fc3a155e65.png

Czyli 3x wentyle 120mm na dole jako wlot.

Zasilacz jako drugi wlot przez przedni panel w wersji WOOD.

2 lub 3 wentyle na radiatorze AIO (nie jestem do końca pewien czy 280 by weszła, a wydaje mi się po filmikach, że nie bardzo są uchwyty na 140mm).

No i jeden wentyl 120mm z tyłu na wylot.

Myślę o Noctua Chromax.black z akcentami brązowymi, ale jak patrzę na ich ceny to już mi się tak bardzo nie chce :) (tak, akcenty brązu mi się podobają, taki PESEL!)

Edytowane przez sirlukas
Opublikowano

Co myślicie o ASUS TUF GAMING B850M-PLUS?

Nie mam takiego wprawnego oka, ale wydaje mi się, że ma slot na GPU na drugim slocie, co nie?Wolałbym w tej budzie, żeby był na pierwszym slocie jednak, żeby móc wcisnąć zasysające wentyle na spodzie.

image.png.1112e53030cf9a486580df1b05fd2ad9.png