Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Zdecydowałem się na złożenie polecanego przez ciebie zestawu czyli:
- płyta Gigabyte Gigabyte B650 EAGLE AX AM5

- Procesor AMD Ryzen 7 7700

- chłodzenie procesora Arctic Freezer 36

- obudowa do komputera Phanteks XT Pro Tempered Glass Black

- stara karta graficzna GTX 1660 Super

- ram 2 x 16 gb

Może nie będę się rozwodził więcej na temat specyfikacji samego sprzętu a w kwestii problemu.

Podpiąłem wszystko wydawać się mogło, że ok, ale niestety monitor nie reaguje po odpaleniu komputera - czarny ekran i "no signal". Kabel HDMI wpięty do wyjścia karty graficznej. Karta graficzna w 100% sprawna, bo w trakcie wystąpienia problemu wszystko sprawdziłem na innym zestawie i nie mam takich kłopotów. Poza tym podpiąłem pod tą płytę też inna stara grafę i jest ten sam problem.

Po odpaleniu wszystko startuje, tzn kręcą się wiatraki i dioda na płycie się pali, reaguje też na przycisk reset. Podpiąłem też słuchawki, ale żadnych dźwięków tez nie słyszę.

Macie jakieś pomysły, bo po 4 h opadam z sił...

Z góry dzięki za pomoc.

Acha i zasilacz na razie zastępczy Corsair VS550. Wczoraj jeszcze hulał na starym sprzęcie.

Opublikowano (edytowane)

Czy poczekałeś po włączeniu kilka minut, bo tyle może zająć pierwszy trening pamięci RAM? Czy wejście w monitorze ustawione na te co trzeba lub "auto"? Kabel HDMI też wypróbowany? Jeszcze w BIOS może być ustawione aby startował na karcie graficznej procesora a nie na dyskretnej. No i jesli podpiąłeś jakiś brzęczyk - pc-speaker to płyta powinna dać kod błędu na pc-speaker.

Jeszcze można wyczyścić zworką cmos, mi to kiedyś pomogło w podobnej sytuacji (jednak to było kilka generacji sprzętu wstecz)

Edytowane przez Ravenik
Opublikowano

Rozkręciłem wszystko i tak jak myślałem. To był mój pierwszy montaż od kilku lat i przy zadokowaniu procka w slocie zdjąłem przed zatrzaśnięciem ta czarna zaslępkę z płyty głównej która miała przy montażu chronić piny od CPU. Na płycie mam ewidentnie uszkodzone piny a więc płytka do wymiany.

Pytanie tylko czy o procesor mogę być spokojny bo on akurat jest bezpinowy?