Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, AndrzejTrg napisał(a):

Ty testujesz wszystkie kości razem? Sypał Ci się system że zacząłeś testować?

Puściłem wszystkie razem. Ostatnio zacząłem odczuwać jakieś dziwne zacięcia przy zwykłych czynnościach tak jakby było mało RAMu więc najpierw puściłem tą diagnostykę windowsową, a że ona coś pokazała to pomyślałem, że zobaczę co inny program pokaże.

3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Co tu rozszyfrowywać masz błędy czyli memki są niestabilne bądź całkiem walnięte :E 

Swoją drogą: że ci się chce testowac dosowym memtestem jak TM5 z pod windowsa w godzinę zrobi to samo ;) 

do tej pory nie znałem TM5 ;), może teraz sprawdzę jak to działa bo i tak pewnie trzeba będzie pojedynczo potestować...

Edytowane przez Gradzik18
Opublikowano

Nie no zdarza się że kostka/kostki na modułach potrafią same z siebie paść, kilka razy już z laptopa wyciągnąłem uszkodzony ram, ze stacjonarki raz mi się też zdarzyło ;) 

Godzinę temu, Gradzik18 napisał(a):

do tej pory nie znałem TM5 ;), może teraz sprawdzę jak to działa bo i tak pewnie trzeba będzie pojedynczo potestować...

https://github.com/CoolCmd/TestMem5/releases/tag/v0.13.1

odpalasz plix exe (prawym jako administrator) > zakłada settings > testing > configuration wybierasz anta777 extreme (może być inny ale ten będzie najlepszy) jak masz bardzo niestabilny ram to szybko powinny wyjść błędy i test się sam zatrzyma.

Opublikowano
1 minutę temu, Send1N napisał(a):

Nie no zdarza się że kostka/kostki na modułach potrafią same z siebie paść, kilka razy już z laptopa wyciągnąłem uszkodzony ram, ze stacjonarki raz mi się też zdarzyło ;) 

https://github.com/CoolCmd/TestMem5/releases/tag/v0.13.1

odpalasz plix exe (prawym jako administrator) > zakłada settings > testing > configuration wybierasz anta777 extreme (może być inny ale ten będzie najlepszy) jak masz bardzo niestabilny ram to szybko powinny wyjść błędy i test się sam zatrzyma.

Puściłem na pierwszej kości. Jeżeli nic nie będzie wychodzić to jak dlugo kontynuować ten test? 

Opublikowano
7 godzin temu, Gradzik18 napisał(a):

Jak masz testować DDR4/DDR5 to właśnie TM5 z poziomu Windowsa, wyszła w tym roku nowa wersja programu, która jest sporo lepsza do obsługi dla tych, którzy nie mają zielonego pojęcia o sprawdzaniu stabilności RAM-u w porównaniu do v 0.12.

https://github.com/CoolCmd/TestMem5/releases

Memtest 86/86+ to przeżytek nienadający się do testowania DDR4/DDR5, do DDR3 jeszcze obleci, ale w nowszych typach pamięci ten Memtest potrafi pokazywać głupoty.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Przecież wyżej już zostało to podlinkowane i opisane :E tak to jest jak się nie czyta tematu od początku ;D

@Gradzik18 pytanie czy te błędy były od początku po tym jak kupiłeś te pamięci na tej samej mobo i procku czy po czasie dopiero coś się zaczęło dziać? 4 moduły to nie jest tak hop siup że wbijesz profil i będzie działać, w większości przypadków trzeba ręcznie "tu i ówdzie" poprawić.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Ja stawiam że każdy twój moduł z tych 4 jest sprawny a problemem pojawił się po obsadzeniu 4 slotów, jak nie chcesz się z tym szarpać to zwróć te drugi zestaw który kupiłeś niedawno, stare pamięci sprzedaj i kup zestaw 2x16