Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie szukam procesora do CS2, mam do wyboru 5700X3D AM4, 9600X/7700 AM5 i trupa 14600KF

Którego brać pod te gierkę pod max fps? i żeby były jak najmniejsze dropy?

Który najszybszy?

Reszta PC 

Mam RTX 3070TI, zasiłka SPC FM5 850W, monitor 360Hz a przesiadka z 10600K bo tylko niecałe 200 fps jest z ogromnymi spadkami.

Obudowa RG4, wiatrak Grandis i chyba tyle.

Dysk mam MX200 Crucial 

Opublikowano (edytowane)

Pewnie gdzieś pomiędzy 12900k a 5800X3D. 

Ale patrzyłbym na te testy raczej z lekkim przymrużeniem oka, bo np. u GamerNexus wychodzą inne wyniki i 5800X3D wypada tam zdecydowanie lepiej.

Edytowane przez Dirian
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jak nie masz żadnej płyty AM4 i dobrego RAM-u DDR4 pod ręką, to lepiej kupić Ryzena 5 7500F + jakaś tania płyta B650 + RAM 2x16GB 6000 MHz CL30, niż pakować się w AM4.

Te procki (5700X3D, 5800X3D) mają sens jak masz jakieś graty pod AM4, jak nie to olej i bierz 7500F (wydajnościowo trochę (może z 5%) wolniejszy od 7600X z powyższego wykresu).

Edytowane przez Dirian
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Dirian napisał(a):

Te procki (5700X3D, 5800X3D) mają sens jak masz jakieś graty pod AM4, jak nie to olej i bierz 7500F (wydajnościowo trochę (może z 5%) wolniejszy od 7600X z powyższego wykresu

To 7500F na AM5 tak? będzie gorszy w CS2 od 5700X 3D? mniej więcej o ile?

1 godzinę temu, Spl97 napisał(a):

Do 10% mniej.

Dzięki 

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, rokitczanka12 napisał(a):

To 7500F na AM5 tak? będzie gorszy w CS2 od 5700X 3D? mniej więcej o ile?

Nie będzie gorszy, skoro na wyżej podesłanych wykresach / filmiku masz 7600X który jest szybszy od 5800X3D, to 7500F powinien być przynajmniej porównywalny do 5700X3D, a może nawet nieco szybszy. Trudno powiedzieć wprost bo trzeba by mieć bezpośrednie porównanie a takich testów w sieci nie widzę, więc możemy najwyżej szacować "na oko" na podstawie tego jak wypadają podobne procesory (7500F to praktycznie ten sam proc co 7600X tylkko z o 300 MHz mniejszymi taktowaniami).

Pamiętaj tylko, że przy 7500F i AM5 musisz zmienić RAM na DDR5. Ale te pamięci co masz DDR4 mają dobre parametry więc odsprzedasz je za sensowną kwotę, to przesiadka na DDR5 nie będzie wiele kosztować.

Edytowane przez Dirian
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Dirian napisał(a):

Nie będzie gorszy, skoro na wyżej podesłanych wykresach / filmiku masz 7600X który jest szybszy od 5800X3D, to 7500F powinien być przynajmniej porównywalny do 5700X3D, a może nawet nieco szybszy. Trudno powiedzieć wprost bo trzeba by mieć bezpośrednie porównanie a takich testów w sieci nie widzę, więc możemy najwyżej szacować "na oko" na podstawie tego jak wypadają podobne procesory (7500F to praktycznie ten sam proc co 7600X tylkko z o 300 MHz mniejszymi taktowaniami).

Pamiętaj tylko, że przy 7500F i AM5 musisz zmienić RAM na DDR5. Ale te pamięci co masz DDR4 mają dobre parametry więc odsprzedasz je za sensowną kwotę, to przesiadka na DDR5 nie będzie wiele kosztować.

O taką odpowiedź mi chodziło, dziękuję.

Pytanie z innej beczki, jaka płyta i RAM do 7500F a dla świętogo spokoju mogę wziąć coś droższego z prockow. Pytanie czy jakbym zmieniał kartę na nowszą to czy przy ekranie FHD 360 Herców nie będzie botelnecku? 

W sensie jakbym chciał sobie dokupić za jakiś czas 4070 TI Super lub coś podobnego bo nie ukrywam że pograłbym na wysokim fps w inne nowe gierki jak nowy COD, Stalker 2 itd?

Ten zasilacz co mam Silencium 850W da rade? wiatrak, obudowa itd?

Jeśli nie to chyba cały nowy komp będę musiał składać, ech 

Opublikowano

Płyta:

https://www.ceneo.pl/163669350

https://www.ceneo.pl/157713461

RAM:

https://www.ceneo.pl/157489814

Zasilacz jest ok jakbyś wymieniał grafike na 4070 Ti Super to dokup tylko kabelek 12VHPWR do podpięcia karty - https://endorfy.com/pl/product/supremo-fm5-hpwr-cable/

Obudowa może zostać o ile nic jej nie dolega, Grandis też pod warunkiem, że masz zapinki pod AM4 (będą pasować do AM5).

W 1080p to 7500F będzie może w wybranych grach ograniczać 4070 Ti Super. No ale za dużego wyboru nie ma, sporo wydajniejszy 7800X3D / 9800X3D kosztują obecnie bardzo dużo. 

Wg mnie najrozsądniej wziąć 7500F i najwyzej go za rok-półtorej wymienić na coś nowszego jak ceny się unormują.

Opublikowano

A jakbym wziął tego Ryzena 7700? To zmieniłoby coś w FHD? 

Kiedy będą nowe karty RTX 5000?

Obudowę to bym już zmienił, wiatraki zegocza, chyba sprzedam ten komputer i zostaie sama kartę. Ile coś takiego może być warte?

Jakby wyglądał zestaw bez grafiki tak około 3500 z tym Ryzenkiem 7700? Da radę coś fajnego złożyć w białej obudowie żeby było rgb wentylatory, pamięci i chłodzenie? może jakieś wodne chłodzonko? Czy 4000 wtedy trzeba już szykować?

Opublikowano (edytowane)

To już lepiej raczej dać tego 9600X, niż 7700 - szczególnie jeśli skupiasz się na CS-ie, gdzie mocniejszy rdzeń z 9600X się przyda.

Zasilacz ze starego PC też można zostawic, to dobra jednostka. Ale jakbyś chciał zmienić na taki z białymi kablami pod kolor to:

https://proline.pl/koszyk/74330bdf

Dorzuciłem też dysk NVMe, ale jak chcesz to możesz zostawić ten co masz. Można ewentualnie białe pamięci poszukać w innym sklepie i ewentualnie dać białą płytę, no ale wydajności to nie doda a dopłacać trzeba: https://proline.pl/plyta-glowna-asrock-x870-pro-rs-am5-p8122945

Co do wartości starych gratów - poszukaj na OLX ile mniej więcej latają takie części, wystaw z 15-20% taniej jak chcesz szybko sprzedać.

Edytowane przez Dirian
  • Like 1