Totek 172 Opublikowano 13 Grudnia 2024 Opublikowano 13 Grudnia 2024 (edytowane) Dostałem bojowe zadanie od swojej psychofanki, zbudowanie kompa w stylu K-pop. Czuję że to zadanie doprowadzi mnie do Choroszczy ale zrobię to na własnych warunkach. Specyfikacja: Ryzen 3100 ASRock a520 itx 2x8GB 3000MHz GTX1070 gainwarda (2x Magma) OCZ 600W (fajny bo małe gabaryty, niefajny bo przewody na stałe) chłodzenie CPU AMD Prism Napęd DVD (jednak nie będzie) 2xHDD Założenie jest proste, tanio, cicho i dobrze. Za bazę posłuży jakaś nonejmowa obudowa z Niemiec, na tyle masywna, że można ją ciąć i spawać. Po złożeniu pod wymiar gratów, malowanie na biało. Na sam koniec stworzenie panelu przedniego i maskownice na drukarce 3D w kolorze fioletowym. Ma wyjść styl Korei Południowej ale metodami rzemieślniczymi rodem z Korei Północnej. Na razie jestem podjarany jak dobrze siadły radiatory OCZ na tej płycie z tym chłodzeniem. Edytowane 17 Grudnia 2024 przez Totek 2 1
Totek 172 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 17 Grudnia 2024 (edytowane) Deszczyk pada, wiater wieje, diaksem dzisiaj poszaleje Plan z lekka uległ zmianie i postanowiłem upchnąć to w jeszcze mniejszej przestrzeni. Zakres prac wzrośnie nieznacznie ale będzie lepszy efekt. Pierwsza przymiarka zajęła mi ponad godzinę, karta wchodzi tylko na patent, jednak 5mm robi różnicę. Najpierw wkładamy kartę, następnie mobo, mocujemy i skręcamy, upinamy przewody i na koniec wchodzi zasilacz. Kablarnia będzie schowana za tacką od mobo, przewód zasilający wyprowadzony przez obudowę na tylny panel. Edytowane 17 Grudnia 2024 przez Totek 1
Totek 172 Opublikowano 22 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 22 Grudnia 2024 Przyszła pora na malowanie za całe 12zł. Zaczyna to jakoś wyglądać. Zrobiłem też otwory do lepszego rozplanowania kablarni za tacką. Kolejny etap to wymyślenie przedniego panelu. Wystawie w niego napęd DVD-RW typu slim. Drukarka będzie miała co robić 5 1
Elder 114 Opublikowano 23 Grudnia 2024 Opublikowano 23 Grudnia 2024 Wstawiasz w przedni custom panel napęd DVD-RW slim slot-in? Małe budki jak NCASE M1 mają na front wpakowany napęd slot-in co wydaje się sensowną opcją. W Black Ice Alpha miałem napęd slot-in Sony na froncie z szczeliną skierowaną nie w górę a w bok ale to custom budka big tower więc było miejsce na taką opcję napędu montowanego na front budy i zachowania wentylacji. https://www.facebook.com/photo/?fbid=284310711965995&set=pcb.284311495299250 Tutaj masz większe wyzwanie jak chcesz zostawić dostęp powietrza do otworów wentylacyjnych na froncie obudowy pomimo zamontowania napędu DVD-RW slim. 2
Totek 172 Opublikowano 23 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2024 Dokładnie tak, front obudowy i tak jest nieciekawy więc wybuduje w niego slim dvd. Chciałbym by całość miała grubość niewiele większą od samego napędu. Przepływ powietrza będzie wymuszał zasilacz zasysając powietrze z wnętrza. Myślę, że spokojnie da radę.
Totek 172 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 30 Grudnia 2024 Kolejny etap prac. Wstępny szkic frontu, napęd otwierany z boku. Zasilanie bezpośrednio z USB na mobo. Przewód wlutowany w ścieżki do adaptera. No i panel na gotowi, obudowa napędu robi za tło, grubość panelu wynosi 25mm. Teraz pora na jakieś dekory w miejsce otworów na przednim panelu bo straszy to okropnie 2 4
Totek 172 Opublikowano Środa o 17:56 Autor Opublikowano Środa o 17:56 (edytowane) Czas zakończyć ten projekt. Być może wydrukuje jeszcze panel boczny i wstawie plexi, tak by zasłonić zasilacz ale wyeksponować chłodzenie RGB. do tego będzie potrzebne krótkie złącze kątowe 8pin do GPU. Na całość wydałem całe, zawrotne 12zł na biały podkład w spreju. Podsumowując, obudowa o pojemności 15.3L, mieści standardowy zasilacz ATX, 2 dyski HDD, płyta mini-itx, karta graficzna 3 sloty, napęd DVD typu slim pod USB. Edit: Właścicielka zadowolona, już nastawiała ile się da Edytowane Środa o 18:08 przez Totek 3 5
bofff 19 Opublikowano Środa o 18:38 Opublikowano Środa o 18:38 cięte, szlifowane, spawane i malowane świetny efekt! pytania: czym cięte? drukarka z większym stołem? ile ma front panel? farba po prostu akryl? 1
Totek 172 Opublikowano Środa o 22:12 Autor Opublikowano Środa o 22:12 3 godziny temu, bofff napisał(a): czym cięte? drukarka z większym stołem? ile ma front panel? farba po prostu akryl? Cięte diaksem bożym ogólnie ręczna robota. Panel ma 225x180x25mm. Drukowane na Sidewinder X1 ze stołem roboczym 300x300. Co do farby to zwykły biały podkład, zależało mi na matowym efekcie, a drugi plus taki że farba podkładowa schnie w 20 minut, a musiałem malować na zewnątrz.
CryptTM 117 Opublikowano Piątek o 20:15 Opublikowano Piątek o 20:15 Dobra robota panie. Jak tam z temperaturą, bo wiem, że takie konstrukcje są średnie (przerobiłem kilka), a tutaj dodatkowego nawiewu nie ma?
Rekomendowane odpowiedzi