Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@MadDog a pamiętasz może czy były jakies sygnały dotyczące uszkodzenia tego dysku , w Crytalu itp.

Ogladałem teraz streama z Simrail i kuźwa koleś gra na wysokich ustawieniach na 4080s 7800x3d  i na takiej samej płycie głównej jak moja ,  zero przycięć 😱 , obraz płynny 😱

Edytowane przez boban666
Opublikowano (edytowane)

Widocznie windows i cała reszta nie jest przygotowana dobrze na 9800x3d lub odwrotnie 😂 

Ja WRC właśnie miałem ścięcie na 2 sekundy, a poza tym wykres idealny. Tylko nadal nie wiem co wtedy się ładowało 🤷 

Na reedit ktoś pisał, że pomogło dopiero to oczywiście z ponowną instalacją windy. To znaczy było napisane debloat Salazar, więc chyba o to chodziło.

https://youtu.be/fl73Py1L-DY?si=9pKX5R761oYYgkAf

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Adikon napisał(a):

Widocznie windows i cała reszta nie jest przygotowana dobrze na 9800x3d lub odwrotnie 😂 

Ja WRC właśnie miałem ścięcie na 2 sekundy, a poza tym wykres idealny. Tylko nadal nie wiem co wtedy się ładowało 🤷 

Na reedit ktoś pisał, że pomogło dopiero to oczywiście z ponowną instalacją windy. To znaczy było napisane debloat Salazar, więc chyba o to chodziło.

https://youtu.be/fl73Py1L-DY?si=9pKX5R761oYYgkAf

Kurde , u mnie każde wczytanie terenu  , innego pociągu robi w Simrail konkretny stutter a na tym streamie nic się nie dzieje , wszystko płynnie. Ide się pochlastać :(

Może jednak ten dysk co mam NVME mi świruje ,ale mam w BIOS ustawiony na GEN 3 , zmieniałem na auto ale bez rezultatu. Albo kupić sobie już jakiś na PCIe 4.0 :heu:

Edytowane przez boban666
Opublikowano (edytowane)

Może to ogarną, bo nie wierzę, że nikt tych problemów nie widzi z AMD czy całej reszty. Włączyłem AC EVO i wykresów akurat nie sprawdzam, ale nawet płynnie na ultra śmiga. Jutro więcej potestuję, bo i tak zacznę grać jak skończą tę grę, ale pewnie będzie droższa, więc od razu kupiłem.

2 godziny temu, boban666 napisał(a):

Jutro popada deszcz , zmyję te sól i można śmigać , tylko na dziury trzeba uważać po zimie 😁. Ale że w tym Simrail tak mi wydajność siadła to nie wiem.

Ale kurde z moich wykresów wynika , że to jednak jakiś problem z Ramem , bo jest dojść znacząca różnica między załączoną , a wyłączoną tą opcją która zacieśnia timingi. Może jednak trzeba się na tym skupić

Jak mi przyjdzie zwrot za lexary to zamówię gskille polecane przez @MadDog :)

@boban666 wiem, że masz już dość, ale może faktycznie warto iść w to 23h2 po debloacie :)

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

U mnie już pomijając wykresy capframex jest ok, ale dziś tak jak pisałem zdarzyło się ścięcie na 2 sekundy (takie całkowite ścięcie) i dalej znów git. Temperatury mam ideolo. Dziwi mnie tylko, że tak nowoczesny procesor nie radzi sobie z windowsem... O ile na treningach jak zetnie raz to jeszcze przeżyję, ale weź bierz udział w wyścigu...

Na razie będę testował co jest i czekał na bios. Jak będzie lipa to może jeszcze raz postawię windę od nowa tylko boję się, że może być gorzej. Tutaj niby nic szczególnego nie zrobiłem i co najgorsze nie wiem co pomogło, bo i tak jest lepiej niż było. Obrazu nie stworzę, bo nie jestem zalogowany w microsoft. Mam na to uczulenie po tych akcjach z trybem awaryjnym, gdzie nie mogłem się już zalogować.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Ja już po tylu latach walki z tym stutterem coraz bardziej dochodze do wniosku , że to gry są źle zoptymalizowane jeśli chodzi o granie na ekranch 120hz + , no i  to że mamy , niby obecnie najlepszy procesor do gier nie rozwiązuje problemu grania w więcej niż 120 kl/s , jak mam być szczery to wydaje mi się że na chwilę obecną nie ma rozwiązania. No chyba że kupisz sobie  Theaddripera choć , tak jak pisałem wcześniej , nawet taki procesor może niepodołać jeśli gra jest skopana. Jestem też niemal pewny , że jak bym odwiedził kogoś z podobną konfiguracją jak my to na bank u niego też bym widział te przycięcia.

Ja mam w sumie trzech podejrzanych. Dysk MNVE , zasilacz , bo od paru lat kupuje tylko Silentium/Endorfy , wszystkie Gold , no i kiepski monitor , choc jak podłączyłem komputer pod TV , też miałem stutter więc monitor można wykluczyć.

Edytowane przez boban666
Opublikowano

Coś w tym na pewno jest, ale skoro czasem jednak działa super to jakoś się da to ogarnąć. Ja mam zje**ny charakter i zawsze muszę mieć ideolo. To, że wkurzam się (delikatnie mówiąc) przy tym wszystkim i ciśnienie skacze to już inna sprawa, ale od zawsze tak mam i nie odpuszczę 😂

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, boban666 napisał(a):

Ja już po tylu latach walki z tym stutterem coraz bardziej dochodze do wniosku , że to gry są źle zoptymalizowane jeśli chodzi o granie na ekranch 120hz + , no i  to że mamy , niby obecnie najlepszy procesor do gier nie rozwiązuje problemu grania w więcej niż 120 kl/s , jak mam być szczery to wydaje mi się że na chwilę obecną nie ma rozwiązania. No chyba że kupisz sobie  Theaddripera choć , tak jak pisałem wcześniej , nawet taki procesor może niepodołać jeśli gra jest skopana. Jestem też niemal pewny , że jak bym odwiedził kogoś z podobną konfiguracją jak my to na bank u niego też bym widział te przycięcia.

Ja mam w sumie trzech podejrzanych. Dysk MNVE , zasilacz , bo od paru lat kupuje tylko Silentium/Endorfy , wszystkie Gold , no i kiepski monitor , choc jak podłączyłem komputer pod TV , też miałem stutter więc monitor można wykluczyć.

Zasilacz spc ? Hmm, nie masz żadnego urządzenia na sata? Te zasilacze miały pewne problemiki głównie z urządzeniami na sata (wadliwe piny w wtyczkach)

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano (edytowane)

Już nie układajcie swoich teorii że najbardziej czułe były dyski goodrama xD tylko po prostu niektóre sztuki miały problemy z wtyczkami sata (Tylko zasilacze Vero)  firma dysku nie miała żadnego znaczenia ;) mimo to zasilaczy od spc/endorfy wpakowałem do kilku kompów w życiu i 0 problemów, nawet sam mam obecnie od ponad roku enduro fm1 model z 2017r którego używałem od 2018 do 2020 (pózniej przerwa) model ten już jest od dawien dawna EOL i nie ma problemu nawet z 6950xt po zdjęciu limitów który bierze wtedy +400W :E jedyne co to wymieniłem w nim wentylator na silent wingsa 3 bo fabryczny był na kulce i okropnie hałasował. Taki seasonic focus z 2017r już problem robił bo bez UV na tej karcie załączało się OCP i komputer się wyłączał :hihot: sprzedałem go kumplowi za 2 stówy i wróciłem do enduro :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
3 godziny temu, NoviAMG napisał(a):

Ogólnie, jakoś spc/endorfy staram się omijać. Niby fajne i tanie, ale mam inne zdanie i podejście do tej firmy. A miałem trochę rzeczy od nich już :)

Kupowałem od nich chłodzenia na cpu i te żeberka radiatora mi się w palcach gięły. Jest tanio ale jakość słaba w sensie moim zdaniem nie ma podjazdu do takich marek jak corsair czy be quiet.

Opublikowano

Mi kiedyś arctic p12 pękł w pół przy dokręcaniu na chłodnicy co nie zdarzyło mi się nigdy z żadnym innym wentylatorem w tym od SPC ;)  także różnie bywa, produkty od spc/endorfy może nie są wybite ale nie jest to też jakiś złom.

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, Send1N napisał(a):

Już nie układajcie swoich teorii że najbardziej czułe były dyski goodrama xD tylko po prostu niektóre sztuki miały problemy z wtyczkami sata (Tylko zasilacze Vero)  firma dysku nie miała żadnego znaczenia ;) mimo to zasilaczy od spc/endorfy wpakowałem do kilku kompów w życiu i 0 problemów, nawet sam mam obecnie od ponad roku enduro fm1 model z 2017r którego używałem od 2018 do 2020 (pózniej przerwa) model ten już jest od dawien dawna EOL i nie ma problemu nawet z 6950xt po zdjęciu limitów który bierze wtedy +400W :E jedyne co to wymieniłem w nim wentylator na silent wingsa 3 bo fabryczny był na kulce i okropnie hałasował. Taki seasonic focus z 2017r już problem robił bo bez UV na tej karcie załączało się OCP i komputer się wyłączał :hihot: sprzedałem go kumplowi za 2 stówy i wróciłem do enduro :E 

Cóż, dzięki zasilaczowi supremo fm2 750w straciłem zdjęcia z 2-3 lat. Rozłączał mi dysk microna 1100 aż w końcu jeblo wszystko z tego dysku. Próba odzyskania danych skończyła się na straconych nastu godzinach, paru złotówkach i odzyskaniu z 5% danych, które udało się w pełni odzyskac. Dlatego omijam tą firmę.  Obudowy z papieru, chłodzenia też. W swoich cenach mają konkurencję, która często bywa lepsza :).

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano (edytowane)

Ja mam taki plan. Wymienić zasilacz , tylko nie wiem jeszcze na jaki , bo jak tak se przypominam to ten stutter chyba pojawil się jak wymieniłem Thermaltake , na Silentium.Druga rzecz która mnie jeszcze trochę niepokoji do dyski SSD i ten M2 od Adata , więc kupie jakiegos M2 od Samsunga. Tylko potrzebuje ok 1000 zł , wię jak ktoś ma jakąś darowizne to proszę o kontakt 🤪

Co dogo zasilacza to nurtuje mnie to że nie mogę podpiąć tych dwóch małych wtyczek do płyty. Ja wiem że to 9800 wystarczy jedna , ale jak podpinam drugą , coś cyka w zasilaczu i komputer nie startuje 🤔

Edytowane przez boban666
Opublikowano
2 godziny temu, NoviAMG napisał(a):

Cóż, dzięki zasilaczowi supremo fm2 750w straciłem zdjęcia z 2-3 lat. Rozłączał mi dysk microna 1100 aż w końcu jeblo wszystko z tego dysku. Próba odzyskania danych skończyła się na straconych nastu godzinach, paru złotówkach i odzyskaniu z 5% danych, które udało się w pełni odzyskac. Dlatego omijam tą firmę.  Obudowy z papieru, chłodzenia też. W swoich cenach mają konkurencję, która często bywa lepsza :).

Widocznie te zdjęcia nie były warte backupu. Prawda?

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Bez grzebania w biosie czy windzie :) 

Po robocie włączyłem kompa i też podczas ładowania ekran migał, a po resecie już nie :)

lipa.png

olk.png

I tutaj po odpaleniu gry, a potem restart tej samej trasy.

1.png

2.png

Edytowane przez Adikon
Opublikowano
21 minut temu, boban666 napisał(a):

Ja mam taki plan. Wymienić zasilacz , tylko nie wiem jeszcze na jaki , bo jak tak se przypominam to ten stutter chyba pojawil się jak wymieniłem Thermaltake , na Silentium.Druga rzecz która mnie jeszcze trochę niepokoji do dyski SSD i ten M2 od Adata , więc kupie jakiegos M2 od Samsunga. Tylko potrzebuje ok 1000 zł , wię jak ktoś ma jakąś darowizne to proszę o kontakt 🤪

Co dogo zasilacza to nurtuje mnie to że nie mogę podpiąć tych dwóch małych wtyczek do płyty. Ja wiem że to 9800 wystarczy jedna , ale jak podpinam drugą , coś cyka w zasilaczu i komputer nie startuje 🤔

Ano faktycznie, wspomniałeś że z dwoma kablami komp nie wstaje. Tym bardziej bym się przyjrzał zasilaczowi. Masz stary zasilacz jeszcze w domu? Może bys przetestował pc na nim. 

Co do zdjęć, jakoś nie dużo wcześniej zrzuciłem je z tel na pc, a jakoś nie było czasu przerzucić na backup. Trudno, mam nauczkę i wiem że trzymanie ważnych danych na ssd nie jest super bezpieczne. Mam teraz 2 backupy na hhd porobione + na ssd i przy okazji wybieram inny zasilacz niż spc :)

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, NoviAMG napisał(a):

Ano faktycznie, wspomniałeś że z dwoma kablami komp nie wstaje. Tym bardziej bym się przyjrzał zasilaczowi. Masz stary zasilacz jeszcze w domu? Może bys przetestował pc na nim. 

Co do zdjęć, jakoś nie dużo wcześniej zrzuciłem je z tel na pc, a jakoś nie było czasu przerzucić na backup. Trudno, mam nauczkę i wiem że trzymanie ważnych danych na ssd nie jest super bezpieczne. Mam teraz 2 backupy na hhd porobione + na ssd i przy okazji wybieram inny zasilacz niż spc :)

Mam ale tez Silentium 😂 650W Gold 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Adikon napisał(a):

Pojawiło się coś nowego, a mianowicie po uruchomieniu kompa i zalogowaniu na chwilę jakby odłączało monitor, słychać ten dźwięk i ekran robi się czarny na około 2 sekundy.

Też to miałem , tak z dupy za przeproszeniem zaczęło mi się to pojawiac to wygląda tak jak by się ekrany miały przełączać , nic wcześniej nie instalowałem , ale to bylo na W11 teraz tego nie mam

3 minuty temu, NoviAMG napisał(a):

To podmień na próbę w wolnej chwili 

Tylko czy on mi pociągnie tego 4080s 😂. Bede musiał to jutro zrobić jak żona będzie w robocie , bo żeby dokopać się do tego zasilacza to musze pół mieszkania przestawić 😁

Edytowane przez boban666