Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam! Od jakiegoś czasu zauważyłem micro stuttering w grach. Zrobiłem testy latencymon i mam takie coś (przepraszam, że zdjęcia zamiast zrzutów ekranu). 

-Karta graficzna rtx 4080 super kfa2

-procesor AMD 7 9800x3d

-ram patriot cl30 6000MT/s,

-zasilacz fsp 1000w Vita gold

-płyta ASRock x870 riptide wifi z biosem 3.15

Włączone Expo i pbo -20mV. 

Windows 11

Monitor MSI mag 401qr 3440x1440

21:9 40"

IMG20241216225343.thumb.jpg.9516be767d09d924252efb9cdc04ac51.jpg

IMG20241216194741.jpg

IMG20241216225951.jpg

Edytowane przez Adikon
  • Adikon zmienił(a) tytuł na Stuttering, latencymon
Opublikowano (edytowane)

Witaj. Odnośnie systemowego testu pamięci, jeśli ten test nie może przejść do końca sprawdź działanie na domyślnych ustawieniach UEFI. Ze zdjęcia wynika że zdecydowanie największe opóźnienie ma systemowy sterownik stortport.sys. Na sieci jest dużo materiałów (filmów) odnośnie wysokiego opóźnienia tego sterownika (po wpisaniu stortport.sys high latency w wyszukiwarkę google). Sprawdzałeś jakieś rozwiązania?

Edytowane przez toska78
  • Thanks 1
Opublikowano

Tak, testowałem sporo opcji. Na memtest z pendriva niby zero błędów. Będę szukał dalej. Po postawieniu systemu od nowa też ten problem. Monitor może mieć wpływ na stuttering? Choć wątpię przy takim sprzęcie. Fpsy stabilne, ale widać czasem zacięcia. W Black ops 6 nie zauważyłem.

Opublikowano (edytowane)

A jak wygląda menedzer urządzeń? Wszystko poinstalowane, nie brakuje jakichś sterowników?

Z tego co można znaleźć po różnych forach, niekiedy wysokie opóźnienie na tym sterowniku ujawnia się po dołożeniu kolejnego SSD. Niektórym pomagało ustawienie w UEFI RAID SSD controller na AHCI i/lub wyłączenie funkcji Intel VMD. Nie wiem pod jaką nazwą jest ta opcja (jeśli jest) na Ryzenach. Co masz w sekcji Kontrolery IDE ATA/ATAPI (w menedżerze urządzeń)?

Edytowane przez toska78