Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Apex na 9800x3d bez freesync/gsync jest niegrywalny. Cały czas stutter, mimo że fps niby wiszą bardzo wysoko. 

Czy wam działa poprawnie gsync/freesync ? W capframex ustaw mrr i zobacz czy zmienia się liczba jak fps spadnie np, wtedy jest pewne że to działa.

Dziwne, jest to, że na 7800x3d jeszcze miesiąc temu nie było takiego problemu, wyłączałem gsync i grałem na 300fps w 1440p dla frajdy. Teraz po wyłączeniu to jest jakaś tragedia. Ale zaktualizowałem bios, windowsa, gre, wymieniłem ram i procesor. Wszystko prawie się zmieniło, ale według mnie może to być choroba wieku dziecięcego jak ktoś nie ma freesync/gsync lub ma wyłączone. 

Opublikowano

Mam i mi działa, bo mój monitor ma opcję podglądu odświeżania, ale to nie to. Zresztą wtedy nie byłoby spadków fps w capframe ;). O ile jest trochę wątków o Intelu to amd go przebija w stutteringu. Szczególnie te z dopiskiem x3d... I nie jestem fanboyem intela czy amd tylko zwykłym użytkownikiem. Jak dla mnie to mógłby to nawet produkować fiat byle działało (chociaż fiaty też spoko ;p)

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie patrząc na czyste fps 7800x3d/9800x3d jest sporo wydajniejszy od 13700k/kf. Przeskoczyłem bezpośrednio z 13700kf na 7800x3d, a kto mnie z laba zna, ten wie, że jak mi coś nie pasi to odsyłam/odsprzedaję od razu. 

Ale wracając do meritum, podejrzewam, że trzeba poczekać na nowszy sterownik chipsetu amd/aktualizację windowsa... Świeży procek i prawdopodobnie programowo gdzieś jest babol, u jednego jest oki, u drugiego jest problem. Amd często lubi robić wtopy przy świeżym sprzęcie. U mnie stutter nie występuję, można wierzyć lub nie, byłem u kolegi kiedyś, kupił moniek 165hz 1440p, ohy achy, gra włączona a ja się pytam co to za pokaz slajdów :E . Okazało się, że nie przełączył hz w systemie, ale że czlowiek wychowany na konsoli to mu się wydawało oki, a ja po 3 sek widziałem "problem" :) . Też mam prawdopodobnie wprawne oko co do płynności, przez to że nieświadomie przez x lat grałem na crt 120hz z ustawionym 120hz, przesiadłem się na lcd i nagle wszystkie  gry mi muliły... A lcd był oczywiście 60hz :)

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano (edytowane)

@NoviAMG przypomniałeś mi o programie LASSO. Jak ustawiłem na kolidację 0 i 1 to cięło się na potęgę, a po zmianie kolidacji poprawa, więc to jest pewne, że problem istnieje w procesorze i jego komunikacji. Teraz kwestia tego czy to ogarną sterami czy użytkownik będzie musiał sobie radzić takimi programami co jest dla mnie żenadą. 

Hz i takie podstawy to jeszcze ogarniam aczkolwiek warto zawsze wspominać o nawet tak prostych sprawach ;)

Zrzutekranu2024-12-28212634.thumb.png.7620cf07569dfbaf768c822f0550a758.png

FPSów mam mnóstwo tylko co z tego jak są spadki. Mi nie zależy na cyferkach i wynikach w benchmarkach ;) 

https://community.amd.com/t5/gaming-discussions/how-to-easily-get-a-lot-more-performance-from-your-cpu-than/td-p/375599

Średnio ogarniam i klikam na czuja w tym lasso, ale jakieś tam zmiany widać co pokazuje, że procesor jest winny. Coś jeszcze o SMT i CCD jest często spotykane, ale dla mnie czarna magia. 

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

Na 99% zarządzanie rdzeniami leży w windowsie lub sterowniku chipsetu. Najprawdopodobniej to naprawią z kolejną aktualizacją. 

Tylko właśnie zagadka, czemu na 5800x3d też to występowało (u osoby włączonej w temat?) 

Opublikowano

@NoviAMG z tego co wiem @boban666 sporo gratów zmieniał i próbował. Faktem jest to, że u niego o wiele bardziej się to wszystko tnie, bo u mnie przez większość czasu jest jednak płynnie chociaż też są te micro ścięcia. Z pewnością jest to problem CPU i tą całą pamięcią x3d. Może sterowniki chipsetu ogarną jak w tym 7950 i będzie ok...mam nadzieję :)

Teraz chyba najchętniej bym się pozbył tego lasso tylko nie wiem czy po usunięciu przez revo uinstaller usunie się też wszystkie ustawienia dotyczące kolidacji rdzeni?

Opublikowano
22 minuty temu, NoviAMG napisał(a):

U osoby co przesiadła się na nową platformę i ma problem nadal, przyjrzał bym się zasilaczowi lub dyskowi, jeśli nie były te rzeczy wymienione. 

Byly zmieniane , pisałem już o tym. Zasilacz wymieniałem właśnie z powodu stutteru , zresztą dysk też.

Opublikowano (edytowane)

Ten program LASSO może coś zdziałać chociaż trzeba jeszcze wiedzieć do jakich rdzeni przypisać grę, bo już musiałem resetować komputer xD. Widziałem też gdzieś, że pomogło usunięcie sterowników chipsetu i ustawienie na driver (chyba chodzi o to CPPC, ale nie wiem dokładnie). Co by nie było słabo to wygląda. 

@boban666 jak będziesz miał jeszcze chęci (bo rozumiem Cię doskonale) to sprawdź sobie oesy na BIO BIO w WRC. Tam mam prawie idealne wykresy fps.

Miejmy nadzieję, że stery to naprawią, a ja tymczasem piszę kolejnego maila do AMD xD

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, NoviAMG napisał(a):

Dokładnie 

No właśnie pamiętam Twój obszerny temat podkręcania DDR4 na platformach z Ryzenami jest w archiwum.

14 godzin temu, Adikon napisał(a):

Średnio ogarniam i klikam na czuja w tym lasso, ale jakieś tam zmiany widać co pokazuje, że procesor jest winny. 

A ja mu dam jeszcze szansę

Edytowane przez toska78
Opublikowano

@kekeke tak, sprawdzaliśmy to. Ogólnie wywaliłem z systemu MSI afterburner, program atuning, którym sterowałem wentylatorami itd. 

@toska78 jeśli procesor ma podwójne CCD to jest więcej instrukcji, a 7 9800x3d ma jedno i jeszcze nie do końca wiem co do czego przypisać 😉

Opublikowano

@toska78

W sumie w jakimś tam stopniu był to poradnik, później nie miałem czasu tego wszystkiego poprawić bo doszły nowe doświadczenia i tricki na micronach. 

Coś takiego znalazłem wobec tych przycinek na x3d

Turn off power monitoring. If that doesn't work then turn off above 4G decoding to force 32-bit addressing and avoid conflicts to make the stutters even less. Bioses are still fresh lots of issues.

• Upvote 1
Opublikowano

@NoviAMG jak wyłączyć to monitorowanie zasilania? To drugie to wiem akurat.

Dziś jeszcze obniżyłem timingi do 28-36-36-48, ale nie wiem czy tym coś ugram. Zrobiłem tylko jeden testmem5 i nie wywaliło, ale czy będzie stabilnie na dłuższą metę nie wiem. Nie ogarniam tych cyferek za bardzo.

Zrzutekranu2024-12-29113501.thumb.png.664e3b47da321b24ef64aa00459666c9.png

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, NoviAMG napisał(a):

If that doesn't work then turn off above 4G decoding to force 32-bit addressing and avoid conflicts to make the stutters even less.

Tyle że Above 4G Decode jest wymagane do działania resizable bar.

Edytowane przez toska78
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Sprawdź jeszcze, czy nie ma nowego biosu do Twojego modelu karty graficznej. Na reddicie ktoś pisał, że miał problem i po zaktualizowaniu biosu karty, problem znikł (platforma am5, rtx4070ti).

Dodatkowo wyłącz ULPS w windowsie, jeśli tego nie zrobiłeś. 

Edytowane przez NoviAMG