Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Można to ogarnąć w BIOSie? 

Ogólnie już wcześniej próbowałem jeszcze na MSI afterburner robić UV, ale nie wiem czy to coś dawało tylko wtedy jeszcze nie miałem ogarniętego RAMu, który w teorii miał działać super w Expo. W sumie już tyle rzeczy zrobione, że nie wiem co pomogło 😅, ale raczej właśnie ten RAM zaczął przynosić rezultaty. 

Opublikowano

Ja też słabo to kumam, ale wiem już, że wysokie trefi robi tylko robotę w Aida i nic więcej. Napięciami się pobawiłem i jakoś to działa nawet. Thermal throttling CPU dałem ręcznie na 85 stopni, bo w cinebench 24 dochodzi do 81 czasem, więc zostawiłem zapas. Mam ciepło w pokoju, więc to też robi swoje. 

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Jak coś mogę swoich sił Wam pomóc w rozwiązaniu stutteringu w grach, to ja miałem problem w grze Metro Exodus Enhanced Edition oraz Fortnite. Może też Wam dotyczy innych gier moje rozwiązanie pomocne.

Oto 6 sposoby mi pomogły:

1. Uruchom Wierz poleceń(CMD) jako administrator i wpisz "bcdedit /set useplatformclock false", potem Menedżer urządzeń -> Urządzenia systemowe -> Czasomierz zdarzeniowy wysokiej precyzji -> Wyłącz urządzenie i uruchom ponownie komputer. Jeśli nie zadziała to można przywrócić komendą "bcdedit /set useplatformclock true" oraz włączenie z powrotem w Menedżer urządzeń.

2. Pierwszą metodą jest usunięcie Xbox Game Bar. Uruchom Powershell jako Administrator i wpisujemy "Get-AppxPackage -AllUsers Microsoft.XboxGamingOverlay | Remove-AppxPackage" oraz szukamy w folderze "C:\Windows\System32" pliku o nazwie "GameBarPresenceWriter.exe" i prawy przycisk myszy właściwości -> zabezpieczenia -> zaawansowane -> (Właściciel:TrustedInstaller) zmień -> tutaj w polu "Wprowadź nazwę obiektu do wybrania(przykłady): wpisujemy nazwę użytkownika jaką wpisaliście podczas instalacji systemu Windows podczas tworzenia konta(ja wpisałem filip) kliknij sprawdź nazwy i mi pokazało "KOMPUTER-FILIPA\Filip" i klikamy "OK" -> Zastosuj -> OK -> OK -> Zaawansowane -> Zmień uprawnienia -> Dodaj -> Wybierz podmiot zabezpieczeń -> tutaj w polu "Wprowadź nazwę obiektu do wybrania(przykłady): wpisujemy nazwę użytkownika jaką wpisaliście podczas instalacji systemu Windows podczas tworzenia konta(ja wpisałem filip) kliknij sprawdź nazwy i mi pokazało "KOMPUTER-FILIPA\Filip" i klikamy "OK" -> Typ: Zezwalaj -> zaznaczamy "Pełna kontrola" -> OK -> Zastosuj -> Tak -> OK -> OK, znowu jeszcze raz "GameBarPresenceWriter.exe" i prawy przycisk myszy właściwości -> zabezpieczenia -> zaawansowane -> (Właściciel:TwojaNazwaUżytkownika) zmień -> tutaj w polu "Wprowadź nazwę obiektu do wybrania(przykłady): wpisujemy "NT Service\TrustedInstaller" -> sprawdź nazwy -> OK -> Zastosuj -> OK -> OK -> OK, teraz w pliku "GameBarPresenceWriter.exe" zmieniamy nazwę jaką chcecie, ja zmieniłem na "GameBarPresenceWriter649823678.exe". To ten plik w tle podczas grania żongluje CPU i dysk jak szalony powodując stutteringi. Druga metoda w wyszukiwarce wpisujemy regedit(Edytor Rejestru) i szukamy w "Komputer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\WindowsRuntime\ActivatableClassId\Windows.Gaming.GameBar.PresenceServer.Internal.PresenceWriter" w tym katalogu prawy przycisk myszy -> Uprawnienia... -> Dodaj... -> tutaj w polu "Wprowadź nazwę obiektu do wybrania(przykłady): wpisujemy nazwę użytkownika jaką wpisaliście podczas instalacji systemu Windows podczas tworzenia konta(ja wpisałem filip) kliknij sprawdź nazwy i mi pokazało "KOMPUTER-FILIPA\Filip" i klikamy "OK" -> Zaawansowane -> Właściciel: TrustedInstaller -> Zmień klikamy swoją nazwę użytkownika -> tutaj w polu "Wprowadź nazwę obiektu do wybrania(przykłady): wpisujemy nazwę użytkownika jaką wpisaliście podczas instalacji systemu Windows podczas tworzenia konta(ja wpisałem filip) kliknij sprawdź nazwy i mi pokazało "KOMPUTER-FILIPA\Filip" i klikamy "OK" -> Zastosuj -> OK -> swoja nazwa użytkownika na liście ptaszkujemy "zezwalaj - pełna kontrola" -> Zastosuj -> OK, po prawej na edytorze rejestru klikamy ActivationType zmieniamy na 0 i klikamy OK, zamykamy edytor rejestru.

3. Wyłączenie zintegrowanej karty graficznej w BIOS-ie, jeżeli posiadacie dedykowaną kartę graficzną to warto wyłączyć.

4. Wyłączenie w BIOS-ie wirtualizacji procesora w przypadku Intel (Intel VT lub Intel VMX zależne od płyty głównej) oraz w przypadku procesora AMD (SVM Mode).

5. Wyłączenie w BIOS-ie CPU TPM.

6. Wyłączenie w BIOS-ie Secure Boot.

Wszystkie stutteringi w grze mi zniknęły i nawet dostałem ogromne przyspieszenie fps w niektórch grach w momencie słabego procesora bottleneck zniknął ;) Jak coś nie gwarantuję Wam czy znikną wszystkie stutteringi w grze. Może być jeszcze problem sprzętowy lub w oprogramowaniu. Poczekaj na kogoś innego, który odpowie lepsze rozwiązanie.

Edytowane przez Filip-5682
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Teraz śmigałem w raceroom na singlu i od rozgrzewki do wyścigu super. No ok raz czy dwa przy wyjeździe z PITa coś mrugnęło, ale to chyba monitor bardziej. Zresztą gry idealne też nie są. Na razie muszę sobie jakoś przetłumaczyć i nie grzebać dalej, bo już mam dość, a z drugiej strony już chyba nałogowo szukam kolejnych rozwiązań 😅

Ja się będę upierał, że najwięcej dało ogarnięcie RAMu, bo tu każda ingerencja robiła jakieś zmiany, ale jeszcze większą robotę robi odpowiednie napięcie. Takie 0,01V i już była różnica. Niestety to wymaga czasu i testowania, a to jest mega męczące, bo powinno działać od strzała. 

Raczej wątpię w uszkodzenie karty graficznej, bo benchmarki przechodzi. Czytałem też, że starsze niż x870 radzą sobie o dziwo lepiej z tym procesorem niż ta co mam, czyli x870 właśnie, ale to już szczegół. Najchętniej bym u kogoś sprawdził sam jak to wygląda na podobnym sprzęcie, ale niestety nie mam takiej możliwości. 

Pytałem też ludzi pod ich filmikami na YT i większość mówi, że w WRC zdarzają się te ścięcia częściej lub rzadziej. 

@boban666 u Ciebie jest coś takiego?

https://youtu.be/4XaFFuRj78U?si=mTnfZSSgvLZsBmoU

I wyłącz ten x3d gaming mode ;)

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

Zapomniałem dodać, że ja mam wyłączone jeszcze:

7. Wyłączanie pamięci stronicowania wpisujemy w wyszukiwarce: system-> zaawansowane ustawienia systemu -> zaawansowane -> wydajność(ustawienia...) -> zaawansowane -> pamięć wirtualna(zmień...) -> odznaczamy Automatycznie zarządzaj rozmiarem pliku stronicowania dla wszystkich dysków -> wszystkie dyski -> bez plików stronicowania -> ustaw -> ok, wszystko zamykamy, polecam tego wyłączyć jak macie 64gb ram-u i wyżej do gier, która gra ma wymagania 32gb ram, bo ten plik stronicowania bardzo obciążą dysk na rzecz małego ilości ram-u. Jak macie 32 gb ram-u i gracie w gry co wymaga 32 gb ram to nie polecam tego wyłączać. Wyłączenie tego poprawia czasy ładowania gier i zmniejsza też stuttering.

8. Wyłączenie przywracania systemu wpisujemy w wyszukiwarce: system -> ochrona systemu -> konfiguruj.. -> wyłączamy wszystkie dyski. On też powoduje w tle pracowanie dysku podczas grania i znowu jakieś stutteringi są, ale minimalne.

To wszystko te rzeczy co mam skonfigurowane w komputerze ;) 

• Thanks 2
Opublikowano

Tutaj filmik o tym sposobie, który wymienił @Filip-5682

Ogarnąłem to wcześniej tylko dopiero teraz zauważyłem, że mam dwa pliki gamebarpresencewriter, więc usunąłem ten bez dodanej 2 (bo tyle tylko zmieniłem w nazwie). I dziękujemy za pomoc ;)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Filip-5682 napisał(a):

Zapomniałem dodać, że ja mam wyłączone jeszcze:

7. Wyłączanie pamięci stronicowania wpisujemy w wyszukiwarce: system-> zaawansowane ustawienia systemu -> zaawansowane -> wydajność(ustawienia...) -> zaawansowane -> pamięć wirtualna(zmień...) -> odznaczamy Automatycznie zarządzaj rozmiarem pliku stronicowania dla wszystkich dysków -> wszystkie dyski -> bez plików stronicowania -> ustaw -> ok, wszystko zamykamy, polecam tego wyłączyć jak macie 64gb ram-u i wyżej do gier, która gra ma wymagania 32gb ram, bo ten plik stronicowania bardzo obciążą dysk na rzecz małego ilości ram-u. Jak macie 32 gb ram-u i gracie w gry co wymaga 32 gb ram to nie polecam tego wyłączać. Wyłączenie tego poprawia czasy ładowania gier i zmniejsza też stuttering.

8. Wyłączenie przywracania systemu wpisujemy w wyszukiwarce: system -> ochrona systemu -> konfiguruj.. -> wyłączamy wszystkie dyski. On też powoduje w tle pracowanie dysku podczas grania i znowu jakieś stutteringi są, ale minimalne.

To wszystko te rzeczy co mam skonfigurowane w komputerze ;) 

Kurde powinni zrobić Windows Games itp.

Po co mi jakieś przywracania systemu itp. Ogólnie w Windowsie jest tyle niepotrzebnego syfu który może uprzykszać granie ze głowa mała , a tak instalujesz Windows Games a w nim wszystko co niezbędne do grania. Wiem że są takie wersje Linuxa , ale odpuszczam z powodu brak wsparcia do mojej kierownicy , a ja 90 procent spędzam właśnie za kółkiem.

Edytowane przez boban666
  • Like 2
Opublikowano

Szczególnie tych zabezpieczeń od groma, a jak ktoś chce to i tak zrobi co mu będzie potrzebne. Mnie właśnie simracing trzyma przy kompie tak naprawdę. Kiedyś latałem na xboxie i wydawało się git, ale jak spróbowałem czegoś powyżej 60 FPSów to się trochę zmieniło podejście. No i jeszcze możliwość rozbudowania sprzętem bez patrzenia na kompatybilność z konsolą ;)

Opublikowano
21 minut temu, Filip-5682 napisał(a):

Mimo 64gb ramu, wyłączenie pliku wymiany powoduję wyłączanie programów/gier randomowo. Raczej windows skopany. Lepiej już ustawić na sztywno 1gb plik niż go całkowicie wyłączać. 

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, Adikon napisał(a):

Tutaj filmik o tym sposobie, który wymienił @Filip-5682

Ogarnąłem to wcześniej tylko dopiero teraz zauważyłem, że mam dwa pliki gamebarpresencewriter, więc usunąłem ten bez dodanej 2 (bo tyle tylko zmieniłem w nazwie). I dziękujemy za pomoc ;)

O proszę podobne znalazłeś.

14 minut temu, boban666 napisał(a):

Kurde powinni zrobić Windows Games itp.

Po co mi jakieś przywracania systemu itp. Ogólnie w Windowsie jest tyle niepotrzebnego syfu który może uprzykszać granie ze głowa mała , a tak instalujesz Windows Games a w nim wszystko co niezbędne do grania. Wiem że są takie wersje Linuxa , ale odpuszczam z powodu brak wsparcia do mojej kierownicy , a ja 90 procent spędzam właśnie za kółkiem.

Masz rację.

2 minuty temu, NoviAMG napisał(a):

Mimo 64gb ramu, wyłączenie pliku wymiany powoduję wyłączanie programów/gier randomowo. Raczej windows skopany. Lepiej już ustawić na sztywno 1gb plik niż go całkowicie wyłączać. 

Jak chcesz, u mnie jeszcze się nie wydarzyło, że jakiś program/gra się sama wyłączyła.

• Upvote 1
Opublikowano

U mnie jest tak. Coś z tym też kombinowałem pamiętam. Ogólnie na razie chyba nie ruszam, bo jest całkiem spoko. Patrzać na gameplaye innych osób to u mnie w tych samych grach jest wręcz ideolo, więc nie ruszam już nic. Podejrzewam, że po pierwsze jestem zbyt wyczulony, a po drugie większość gra na 60 Hz i tego nie widzi. Ja też zauważyłem dopiero po zmianie monitora na 155 Hz. Obecnie sobie ustawiłem na 120Hz i klatki na 117 plus Gsync i synchro pionowa w panelu NVIDIA.

Zrzutekranu2025-01-04180844.png.cc99fc19cf85e598306a98792f557378.png

Opublikowano (edytowane)

Dawaj lepiej poradnik , krok po kroku co zrobiłeś z tym ramem , bo cieżko się juz tu dokopać 🤪

Robił ktoś z was "debloat" Windowsa  

A z tym monitorem możesz miec racje ze po prostu wczesniej tego nie było bo gralismy na 60 , ja akurat miałem 75hz a wiadomo jaka jest różnica jak zobaczysz 144 czy tam 165 hz , jest przepaść , zreszta dla mnie , teraz każdy monitor 60hz przycina.

Co nie zmienia faktu , że u mnie nawet przy 60hz przycina

Edytowane przez boban666
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tak jak wspomniałem dałem thermal throttling CPU na 85 (pewnie na 90 też nie zaszkodzi chociaż nie widzę sensu, bo w grach trzyma 60-70 (far cry grzeje, ale to norma). 

Napięcia można dać na początku ciut wyższe (jak będą za wysokie to powinno podświetlić na czerwono) i trzeba testować. Ja już nawet memtestów nie odpalam tylko gram. I jak widać na ss w teorii mam niskie trefi, duże opóźnienie, a wszystko bangla jak trzeba, więc te wykresy mam już .... no.

Zrzut ekranu 2025-01-04 182041.png

W simracingu właśnie też odświeżanie i fps robią dużo, ale to trzeba trochę pojeździć, żeby to docenić. Masz jakiegoś discorda czy coś czy latasz solo?

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Latam solo LFM i rankingowe w Raceroom , nie mam czasu na ligi i treningi , choć szukam czegoś żeby mi godziny i dzień spasowały.

Wracając do tych napięc to które konkretnie zmieniać 

Lecisz teraz na PBO czy na sztywno zegar ustawiony

Edytowane przez boban666
Opublikowano

VSCOC mi pomógł ustabilizować RAM, VDDP poniżej 1V ( @NoviAMG wspomniał, że nasze asrocki nie lubią powyżej 1V), VDD i VDDQ można sypnąć na testy 1,4 lub lekko wyżej i sprawdzać temperatury. Też masz 6000 cl 30 32GB tak? Jak będziesz chciał pogadać czy coś pojeździć to też pisz ;). Mi się urlop kończy, więc postanowiłem sobie wyluzować z lekką dozą alkoholu co mi się mega rzadko zdarza, bo w sezonie jestem praktycznie nonstop w siodle poza robotą i obowiązkami w domu ;p

Opublikowano (edytowane)

UV karty w MSI afterburner. 

Jak macie proces 3d v- cache w menadżerze zadań to go wyłączcie w zakładce szczegóły , dodatkowo można spróbować zablokować aktualizacje windowsa programem windows-update-disabler , działa na win11 24h2 

2 proste tricki i na osd mam wszystkie wartości powyżej 110fps przy locku 116, nie widziałem jeszcze tak w tej popsutej grze. Fakt, że apex ma tylko serwery online, więc jak zagram nawet na botach to i tak na serwer wchodzę, a z radiówką w 2025r to jest tragedia... 

Edytowane przez NoviAMG
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, boban666 napisał(a):

Lecisz teraz na PBO czy na sztywno zegar ustawiony

Teraz w PBO mam advanced/ motherboard/ CPU boost clock disabled/ curve optimizer -15 all core i thermal throttling manual 85 stopni.

3d vcache można wyłączyć w BIOS lub menedżerze urządzeń jeszcze ;)

Edytowane przez Adikon
Opublikowano
Godzinę temu, Adikon napisał(a):

VSCOC mi pomógł ustabilizować RAM, VDDP poniżej 1V ( @NoviAMG wspomniał, że nasze asrocki nie lubią powyżej 1V), VDD i VDDQ można sypnąć na testy 1,4 lub lekko wyżej i sprawdzać temperatury. Też masz 6000 cl 30 32GB tak? Jak będziesz chciał pogadać czy coś pojeździć to też pisz ;). Mi się urlop kończy, więc postanowiłem sobie wyluzować z lekką dozą alkoholu co mi się mega rzadko zdarza, bo w sezonie jestem praktycznie nonstop w siodle poza robotą i obowiązkami w domu ;p

Tak tak mam 32Gb cl30. Spoko dam znać. Masz konto na LFM

@NoviAMGjak ogarnę dzieci to spróbuje z tym v3d cachem.

Opublikowano

Ja to w ogóle tych LFMów nie ogarniam teraz, bo miałem długą przerwę i latam na luzaku. Nie pakowałem się w ostatnim czasie w żadne większe tematy, bo w sezonie motocyklowym brakuje czasu na simracing ;)

Ogólnie staram się jeździć bez spiny ;) 

DTMy dopiero w tym roku zacząłem ganiać.

Opublikowano

Założę jutro konto, bo chyba tam nigdy nie miałem.

W ogóle to pograłem trochę w raceroom, WRC, później włączyłem discorda, wyłączyłem i jak odpaliłem grę po czasie to znów jakby częściej coś ścinało, ale temperatury niby ok. Może akurat trafiłem słabą mapę...

Byle do wiosny...na moto takich lagów nie mam 😂