Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, boban666 napisał(a):

Dawaj lepiej poradnik , krok po kroku co zrobiłeś z tym ramem , bo cieżko się juz tu dokopać 🤪

Robił ktoś z was "debloat" Windowsa  

A z tym monitorem możesz miec racje ze po prostu wczesniej tego nie było bo gralismy na 60 , ja akurat miałem 75hz a wiadomo jaka jest różnica jak zobaczysz 144 czy tam 165 hz , jest przepaść , zreszta dla mnie , teraz każdy monitor 60hz przycina.

Co nie zmienia faktu , że u mnie nawet przy 60hz przycina

Ja robiłem kiedyś debloat windowsa od Chrisa Titusa narzędzie WinTools i jest spoko.

Wystarczy wejść Powershell jako administrator i wpisać "irm "https://christitus.com/win" | iex" i na tabelce Tweaks masz oto całe darmowe narzędzie do Debloatu Windowsa ;)

Edytowane przez Filip-5682
Opublikowano (edytowane)

Najlepsze jest to, że każdy ma jakieś rozwiązanie i u niego niby działa chociaż często widzę edycje postów i "jednak nie działa, szukam dalej". W ogóle sprzęt za taką kasę, a odpalasz jakąś aplikację i widzisz jak się kursor myszki wiesza. Wątpię, że 32GB RAMu to za mało. Chyba, że ktoś robi coś więcej niż tylko gra...

No i u mnie na przykład jest tak, że czasem śmiga bez ściny, a czasem częściej 🤷

Myślę, że to powinno być w interesie producentów podzespołów, żeby wszystko grało z windowsem itd., ale żyję już trochę na tym świecie i wiem, że tak nie będzie 🙃

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Ja czytam coraz więcej o W10 i W11 i kurde coraz bardziej mnie korci jakis Linux. Tylko mam jakąś blokade w głowie , bo po ostatniej przygodzie z Linuxem , miałem ogromne problemy z dyskiem M2. EXT4 coś mi wtedy mocno namieszał i nie mogłem zbootować instalatora W11. Musiałem wypiąć ten dysk , zainstalować W11 na zwykłym SSD , potem wsadzić M2 , usunuć wszystkie partycje systemowe na tym dysku i jeszcze pare innych problemów.

Szkoda ze nie ma jakiegos OS na wzór tego co jest na konsolach. Instalujesz i grasz i tyle w temacie. 

Edytowane przez boban666
Opublikowano (edytowane)

Widziałem też posty, że ludziom problemy stwarzała listwa zasilająca, ale wątpię, że to jest ten problem. Jest też post, gdzie gość już drugi 7 9800x3d testuje i ma to samo, więc stwierdził, że problem leży w oprogramowaniu. 

Ja jeszcze raz sprawdzę wyłączenie SMT w bios chociaż to już całkowicie nielogiczne, bo wtedy mam 8 zamiast 16 wątków. 

Z win 11 to podobno ten 23h2 najlepszy.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Ja teraz wylaczylem fTPM bo ponoć to też lubi przymulić kompa , szczególnie AMD.

Uruchomilem komputer i znowu mam tylko 8 rdzeni 🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯⚠️🤯🤯⚠️⚠️

Pier...... już , naprawde mam serdecznie dojsc PC jeszcze chwila i zacznę targac wszystko i rzucać tym po mieszkaniu 

Edytowane przez boban666
Opublikowano (edytowane)

To SMT nie jest u Ciebie włączone czy coś? Ogólnie rozumiem jak to wkur... Tym bardziej, że mamy chyba podobne podejście. Też sobie powtarzam, żeby wyluzować, ale...nie wychodzi 😅

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

Wiesz co mnie najbardziej wkurza? To, że nie jestem pewien czy to sprzęt czy oprogramowanie. Gdybym wiedział na sto procent, że to soft robi problem to byłbym chociaż spokojniejszy. Ewentualnie jeśli jakiś podzespół zawodzi to bym puścił na gwarancję i tyle, a tak człowiek kombinuje. U mnie teraz działa powiedzmy spoko (po tym wszystkim to też mam wyczulony wzrok dodatkowo), ale mimo wszystko z tyłu głowy siedzą te pytania co może być nie tak...

Tutak jeszcze wyniki z cinenbench 24. CO -15 all core i wyłączony ten 3d v-cache w menedżerze zadań.Zrzutekranu2025-01-05142015.thumb.png.54d2cae6649853a0872a356b101cd3a7.png

Opublikowano (edytowane)

Teraz weź wyślij coś na gwarancje to wiesz co ci odpiszą , "uszkodzenia nie stwierdzono" 😆. Szkoda ze dokładnie nie pamiętam , kiedy się to wszystko zaczęło , czy jeszcze przed 5700xt , wtrakcie , czy po nim , no nie mam pojęcia. Jedno wiem i pamiętam że na Intel 10400k też walczyłem z tym stutterem. Wtedy też zmieniłem monitor na 144hz. Dziś mimo maksymalnego wku...... przysiadłem trochę i zauważyłem że jak zbijam kl/s to stutter jest dużo mniejszy , ale nadal jest , nawet jak ustawie monitor na 60hz i tyle samo klatek , nawet jak kl/s ustawie na 58 to dalej mam stutter niezależnie od detali ustawionych w grze (niektorzy sugeruja że zbicie detali pomaga , u mnie niestety nie pomaga). Więc wychodzi na to że  my mamy bardzo wyczulony wzrok (mam ztwierdzoną nadwzroczność 😃) i dlatego to wylapujemy , no i wydaje mi się że ogólnie cały sprzęt i deweloperzy (nie wszyscy) nie dorośli jeszcze do 165hz w 1440p czy 2160p.

Sprawdziłem sobie kiedy dokładnie kupiłem ten monitor 144hz , było to równe 5 lat temu , więc pasowało by to do mojej teori. Więc jak ktoś pisze że ma 144 albo 165hz monitor i nie ma stutteru , to albo tego nie widzi , albo ma komputer z NASA 😆

Edytowane przez boban666
Opublikowano

Trudno się z Tobą nie zgodzić. Prawda jest taka, że te monitory o wysokiej częstotliwości są głównie dedykowane dla graczy CS itp. Znalazłem też ziomka co zmienił na taki sam monitor co ja i wtedy właśnie zauważył problem ze stutteringiem. Podejrzewam, że wszyscy to mają w większym lub mniejszym stopniu tylko nie wszystkim to przeszkadza co potwierdzają komentarze pod filmikami na YT. 

Opublikowano

Pewnie Samsung? Ja mam teraz 40 cali, ale płaski. No i brakuje kawałka, żeby w niektórych autach widzieć lusterko dobrze przy odpowiednim fov. Kupiłem za 1500 niecałe, więc ujdzie na razie. Najlepiej byłoby iść w triple tylko miejsce znów potrzebne, a po drugie zdarza mi się korzystać z komputera w innych celach niż tylko simy. W jakieś inne gierki też czasem pogram, więc taki 49" byłby ideolo tylko teraz sporo wydałem na kompa, więc musiałem trochę zaoszczędzić na monitorze. Taką"podjęliśmy" decyzję 😂

Opublikowano (edytowane)

45" miałem napisać. Ale będe szedł raczej w Yiiame , mam dobre wspomnienia , niestety potem się połasilem dwa razy na AOC , za pierwszym razem skusiłem sie 144hz w dobrej cenie , a potem 165hz i zakrzywnieniem 1800r. Teraz wiem że AOC to szajs , szczególnie jeśli chodzi o Freesync i Gsync , gdzie co chwile coś migocze 😆. Wyczytałem że to wina kiepskich zasilaczy/przetwornic zamontowanycb w AOC , pewnie dlatego były w miare tanie 😆

Edytowane przez boban666
Opublikowano

Niestety zawsze coś za coś. Ja byłem w garażu popatrzeć na swoje moto i mi trochę lepiej 😂. Muszę obczaić to LFM, bo zawsze grałem tak na rankingi, że tak powiem wewnętrzne, czyli po prostu między ziomkami, ale się ekipa rozleciała i tak jeżdżę z kim popadnie lub sam. 

Opublikowano

Ja teraz przez ten okres świąteczny też nie jeździłem nic , dzieci chodzą późno spać , ja dłubałem przy tym stutteringu , ale od wtorku pewnie z 2/3 razy w tygodniu coś pojade , choć nie mam już takiego ciśnienia do ścigania jak kiedyś.

Opublikowano (edytowane)

Ja przelecialem wszystkie sterowniki od pierwszego który wspiera 4080s czyli od stycznia 2024 chyba 😁

@Adikono ja pier....... i też ma AMD plus Nvidia 😂. Co to za discord ?

Jak byśmy jeszcze podrążyli to znalazło by się sporo osób z tym problemem 😆

Edytowane przez boban666
  • Upvote 1
Opublikowano

Ja też już testowałem wszystkie stery od NVIDIA. U mnie nie jest źle patrząc na to co się dzieje u innych. W raceroom to się zatnie może raz czy dwa na początku i tyle, więc nie wiem w czym problem leży. Wielu narzeka na 24h2 i wracają do 23h2, gdzie problemu już nie ma🤷

Opublikowano (edytowane)

No wiem właśnie. Pewnie gdybyś się u mnie przejechał to byś stwierdził, że jest git, ale jak to ogarnąłem koniec końców nie wiem. No i u mnie tych ścięć tak wielkich nie było. 

Zrzutekranu2025-01-05202158.thumb.png.363e179ffbb977d820540cb26b042c14.png

Później wywala sterownik nvidia w latencymon, więc to raczej on robi problem, ale jak to naprawić nie wiem, bo już próbowałem wszystkiego chyba. Zresztą j..ać.

Edytowane przez Adikon