Adikon 139 Opublikowano 24 Stycznia Autor Opublikowano 24 Stycznia Zawsze szukam pozytywów w każdej sytuacji i w sumie dzięki AMD poznałem ciekawych ludzi, nauczyłem się nowych rzeczy i przypomniałem sobie o najlepszym źródle informacji, czyli powrót na fora zamiast tego zje**nego fb.
Art385 339 Opublikowano 24 Stycznia Opublikowano 24 Stycznia 6 minut temu, Send1N napisał(a): O prosze Art już na 25.1.1 a jeszcze niedawno było pisane że powyżej 24.5.1 nie ma co wychodzić bo jest "fuck fest" obadam jutro czy ta responsywność na nowej becie to kolejna twoja teoria czy jednak prawda Zainstalowałem jako update i pierwsze co klikłem to w taskbar Adrenalina wyskakuje natychmiast. Nawet szybciej niż na 24.5.1 ewidentnie rzeźbią dobre rzeczy pod 9070XT. Natomiast jak prześledzisz internet, to ogarniesz, że w czasach kryzysu 24.5.1 to były drivery do których należało wracać. To nie są hipotezy a fakty. 1
Adikon 139 Opublikowano 24 Stycznia Autor Opublikowano 24 Stycznia Ja też wrzuciłem dużo starsze sterowniki do karty. Zresztą NVIDIA ostatnio znów się przyznała do błędów w obecnych co mnie w ogóle nie dziwi, bo zawsze coś tam było nie tak i może raz na pół roku były dobre sterowniki. Szczerze mówiąc kiedyś to bardzo rzadko aktualizowałem i wychodziłem z założenia, że jeśli coś działa to nie ma sensu ruszać. OC cepa czy ramu to luz, ale reszty zazwyczaj nie ruszałem. Nawet windy nie aktualizowałem i nie instalowałem co jakiś czas od nowa jeśli nie było problemu. Czasem człowiek tęskni za kineskopem i win 95/98 🥲
Art385 339 Opublikowano 24 Stycznia Opublikowano 24 Stycznia Oled 480Hz zastąpi nam kineskopy a już te 120 Hz to mi zrobiły różnice vs 120 Hz na iPS. W tym roku łykam 165 Hz, bo 9070XT mnie nie interesuje a blackwella na chillu będzie się pewnie dało zawinąć w przyszłym roku za normalną cenę. Natomiast 95 i 98 wspominam jako bsod machine ale do XP'ka to chętnie bym wrócił
Adikon 139 Opublikowano 24 Stycznia Autor Opublikowano 24 Stycznia To fakt. Na xp siedziałem najdłużej 🙂↕️. 95 i 98 nie były idealne, ale wtedy wymagania też do sprzętu inne😛. Człowiek się cieszył mimo wszystko i nawet paint sprawiał radochę😅 1
boban666 101 Opublikowano 25 Stycznia Opublikowano 25 Stycznia Eeee no Milennium był najlepszy , ja najdłużej siedziałem na 2000 server edition. @Adikonjakie masz teraz sterowniki od GPU , ja niby wszystkie przeleciałem , ale dużo się pozmieniało od tego czasu , wpadł w10 , dopieściłem BIOS i samego W10.
Adikon 139 Opublikowano 25 Stycznia Autor Opublikowano 25 Stycznia (edytowane) 566.03 Rozumiem, że teraz Ci działa lepiej wszystko? Plan zasilania zrównoważony, ale dysk na "nigdy", minimum CPU 15%, PCIe "wyłącz" i USB też bez oszczędzania. W biosie PBO jednak OFF, bo nie widzę na razie potrzeby, CO -20 all core, expo standard (dziś powinny dotrzeć gskill trident, ale też cl 30 6000), SVM wyłączone, DGpu only enabled i to w sumie tyle u mnie Windowsa ME tak średnio wspominam, ale też miałem RAM po testach i bez zmian, więc wykluczam brak kompatybilości co zresztą było do przewidzenia. Edytowane 25 Stycznia przez Adikon
boban666 101 Opublikowano 25 Stycznia Opublikowano 25 Stycznia (edytowane) Mam podobnie wszystko ustawione tylko że mam SVM odblokowane. Zablokowany mam Game Bar , dodałem do harmonogramu zdarzeń czyszczenie pamięci co 5 minut , wyłączyłem przywracanie systemu , HAGS dałem na ON bo jednak w moim przypadku jednak coś tam dodaje , porobiłem parę rzeczy z tą aplikacją co się uruchamia z power shella i to tyle. W BIOS mam wyłaczone x3d gaming mode i latency killer.Jest napewno lepiej , ale do ideału jeszcze brakuje. Aaa i ręcznie mam ustawioną tą pamięć podręczna Edytowane 25 Stycznia przez boban666
Adikon 139 Opublikowano 25 Stycznia Autor Opublikowano 25 Stycznia U mnie też idealnie nie jest. Właśnie na szybko przetestowałem WRC i co najlepsze znów były spadki do 80 fps Być może system na początku coś ładuje, bo następny oes ok
boban666 101 Opublikowano 25 Stycznia Opublikowano 25 Stycznia (edytowane) Mi się wydaje że to może być jakiś problem z shaderami , bo najwięcej tego stutteru jest w grach z dużymi lokacjami. Simrail ma mape od Katowic do Warszawy w skali 1:1 , do tego jest jeszcze trasa W-Wa Kraków i Katowice - Sędziszów , więc jest co ładować , tak samo WRC ma dojśc spore lokacje , dodając do tego problemy samego UE więc przepis na stutter mamy gotowy 😆. Tylko zastanawia mnie czemu w takim R3R , AMS2 , ACC , czy LMU też jest stutter , to nie są jakieś mega wymagające gry jeśli chodzi o grafikę , z tym że my jednak gramy w 120 kl/s+ , a sama fizyka zachowania samochodu sporo zasobów pożera , więc może się nagle okazać że 9800x3d jest niewystarczający do Simracingu 😃. Choc robiłem testy przy 60kl/s i też był stutter 😂 Edytowane 25 Stycznia przez boban666
Adikon 139 Opublikowano 25 Stycznia Autor Opublikowano 25 Stycznia U mnie było dobrze, podmieniłem ten RAM na test, wróciłem do starego i problem powrócił...
boban666 101 Opublikowano 25 Stycznia Opublikowano 25 Stycznia Czyli coś jest na rzeczy jak pisałes na poczatku , że to coś z Ramem , może jakiś kontroler na płycie wymaga odptymalizacji , bo ja u siebie też jak grzebałem przy ramie to raz bylo lepiej raz gorzej , dopiero jak powyłączałem w BIOS opcje które , rzekomo miały zoptymalizować ram , stutter został troche zniwelowany.
Adikon 139 Opublikowano 25 Stycznia Autor Opublikowano 25 Stycznia Z tego co mi wiadomo to RAM łączy się bezpośrednio z CPU, więc bardziej obstawiam kontroler procesora. Tak jak mówiłem jeśli tego nie poprawią softem to wyślę procesor na gwarancję za jakieś dwa miesiące i tyle. Jak już złapie to jakoś idzie. Procesor i płyta najwyżej pójdzie na gwarę chociaż w większości przypadków to CPU padało jeśli chodzi o 9800x3d. Oczywiście niczego nie przesądzam i przeczekam, bo teraz to pewnie ponad miesiąc oczekiwania na nowy.
NoviAMG 432 Opublikowano 25 Stycznia Opublikowano 25 Stycznia Temat jest biosowy/softwarowy, ale bardziej stawiam na biosy. Amd miewało w swojej karierze nie raz "choroby wieku dziecięcego" na premierę nowych procesorów. Więc, pozostaje cierpliwość. Chyba, że ktoś już nie może usiedzieć to pozostaje żonglowanie płytami. Demontaż jednego ramu i montaż drugiego = inne przetrenowanie ramu. 1
Adikon 139 Opublikowano 25 Stycznia Autor Opublikowano 25 Stycznia Wtedy też była lipa, a po kilkudziesięciu resetach lepiej. Wczytanie profilu nic nie dawało po resecie biosu. Teraz niby znów lepiej, ale denerwująca jest ta niestabilność. Może jakby znał dosłownie wszystkie wartości i wklepał na sztywno, ale to też bez sensu. U mnie to zależy od humoru kompa. No i też czasem pomaga przeczekanie, więc jakby się coś ładowało, ale ciągle pozostaje pytanie "jak taki nowoczesny procesor może sobie nie radzić z windowsem"?
boban666 101 Opublikowano 25 Stycznia Opublikowano 25 Stycznia (edytowane) Ktos tez pisał że podczas jakiejs premiery Ryzenów, glitchował się BIOS i trzeba było jakies kombinacje robic żeby wszystkie opcje zadziałały 😁 Edytowane 25 Stycznia przez boban666
NoviAMG 432 Opublikowano 25 Stycznia Opublikowano 25 Stycznia (edytowane) 59 minut temu, Adikon napisał(a): Wtedy też była lipa, a po kilkudziesięciu resetach lepiej. Wczytanie profilu nic nie dawało po resecie biosu. Teraz niby znów lepiej, ale denerwująca jest ta niestabilność. Może jakby znał dosłownie wszystkie wartości i wklepał na sztywno, ale to też bez sensu. U mnie to zależy od humoru kompa. No i też czasem pomaga przeczekanie, więc jakby się coś ładowało, ale ciągle pozostaje pytanie "jak taki nowoczesny procesor może sobie nie radzić z windowsem"? Wyciągnij ram, włącz pc. Włóż ram włącz pc, training pójdzie od nowa i pewnie problem zniknie. Asus aktualnie jest u mnie pod tym względem nieskazitelny, jak x670e steel legend. Nie ma czegoś takiego, że po resecie jest gorzej/lepiej . Jest cały czas dobrze. Edytowane 25 Stycznia przez NoviAMG 1
Adikon 139 Opublikowano 25 Stycznia Autor Opublikowano 25 Stycznia W sumie jeszcze nie próbowałem odpalać bez RAMu. Płyty nie planuję teraz zmieniać, bo to nadal loteria, więc poczekam jeszcze na rozwój wydarzeń. Skoro jest lepiej niż na początku to nadzieja jeszcze żyje 😅
Adikon 139 Opublikowano 26 Stycznia Autor Opublikowano 26 Stycznia Jak macie ustawione memory context restore i power down u siebie?
boban666 101 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia Wieczorem jak wroce to obadam u siebie.
boban666 101 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia Power Down Enable , mam Auto , a tego Context Restore u mnie nie ma 😂
Adikon 139 Opublikowano 26 Stycznia Autor Opublikowano 26 Stycznia My sobie z kumplami zrobiliśmy konwój, ale też po czasie zaczęło ścinać. Zastanawiam się czy to ma coś wspólnego z tą temperaturą 85 stopni hot spot, ale nie powinno w sumie, bo kfa2 mówiło o 95-100 stopniach maks. Power limit też tam jest na 1 niby w maksie, voltage limit i utilization, ale to też chyba w normie. Może Wy tutaj widzicie coś co może być nie tak, ale w WRC temperatury są jeszcze niższe i też potrafi ściąć. Tak czy inaczej możecie rzucić okiem na te wyniki.
Send1N 4 162 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia (edytowane) Ani taki hotspot ani ustawienia typu power down enabled i memory context resotre nie mają wpływu na twoje problemy, hot spot jest w normie, a dwie opcje od ramu poprawiały znacznie bootowanie pc jedna jest związana z treningiem pamięci a druga z oszczędzaniem energii na slotach. Edytowane 26 Stycznia przez Send1N 1
Adikon 139 Opublikowano 27 Stycznia Autor Opublikowano 27 Stycznia (edytowane) Jeszcze znalazłem dzisiaj, że komuś pomogło obniżenie vcore i ustawienie taktowania na 5200 przy napięciu 1.16 W manual overclocking mam CPU frequency i CPU voltage, a w OC tweaker też jest opcja napięcia tylko core vid. Kombinowałeś @NoviAMGjuż coś w tym kierunku?😉 Na testy obniżyłem vsoc delikatnie i też było gorzej, więc dałem na 1.21 (automat ustawia na 1.2). W ogóle widzę, że ludziom lepiej to działa na 650 niż 870. Edytowane 27 Stycznia przez Adikon
Rekomendowane odpowiedzi