Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wrzuciłem takie coś tylko zapomniałem ustawić 1:1. W WRC działa dobrze o dziwo... Ustawiając na 4200 też się nic nie zmienia w capframex. Przy 6200 śmiga choć było jedno większe ścięcie. O ile wcześniej miałem wrażenie, że RAM tutaj mocno robi robotę tak teraz nie wiem...

qq.png.370dad856ddcac4eeb1b18475981a9f6.png

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

Na 2:1 masz ucięta wydajność. Ale jak jest lepiej, to może jednak terminacje 1:1 są dobierane niepoprawnie. 

Co do sztywnego nastawu, nie bawiłem się za dużo. Ale ustawia się to, w głównej zakładce podkręcania. Nie pamiętam już dobrze, bo niezbyt zwracałem uwagę na tą opcję 

• Upvote 1
Opublikowano

Dalej walczysz widzę z tymi ramami Ja jeszcze wczoraj wyłączyłem EXPO i ustawilem wszystkie timingi ręcznie , potem trochę je podrasowałem , ale bez efektu w CPX , ale tak na oko było gorzej jak z załączonym EXPO.

Opublikowano
1 minutę temu, NoviAMG napisał(a):

Na 2:1 masz ucięta wydajność. Ale jak jest lepiej, to może jednak terminacje 1:1 są dobierane niepoprawnie. 

Co do sztywnego nastawu, nie bawiłem się za dużo. Ale ustawia się to, w głównej zakładce podkręcania. Nie pamiętam już dobrze, bo niezbyt zwracałem uwagę na tą opcję 

Ja mam ciągle wrażenie, że ten kontroler jest nie taki jak powinien, ale mogę się mylić. Na sztywno próbowałem z taktowaniem, ale to również nic nie zmieniło ;)

Teraz, boban666 napisał(a):

Dalej walczysz widzę z tymi ramami Ja jeszcze wczoraj wyłączyłem EXPO i ustawilem wszystkie timingi ręcznie , potem trochę je podrasowałem , ale bez efektu w CPX , ale tak na oko było gorzej jak z załączonym EXPO.

Po prostu chciałbym, żeby po każdym odpaleniu kompa przez cały czas było stabilnie. Jest lepiej, ale nie tak jak powinno, a to grzebanie to chyba z nudów dziś, bo weekend na moto i dziś nie mogę ruszać głową, więc niestety zwolnienie, a ma być taka ładna pogoda :/

Opublikowano

Capframex wygląda lepiej niż na samym początku po zakupie i złożeniu, ale tak naprawdę nie wiadomo co poprawiło działanie, bo wtedy tylko przepinałem kabel od monitora z karty pod płytę i na odwrót. Tyle, że powinno to działać ciągle tak samo, a nie działa i zmiany w timingach czy CPU również nie robią różnicy. 

@boban666jak tam u Ciebie teraz to działa?

buildd.png.cfcb465ea1ba84d5efefe607524c54d7.png

Opublikowano (edytowane)

Wróciłem do EXPO i nie mam już koncepcjii. Dalej stutter , szczególnie w WRC , Raceroom , Simrail. Wczoraj odlaliłem LMU i się przestraszyłem , bo nie wiedząc czemu temperatura , ale tylko w LMU , podskoczyła na CPU do 91 stopni 😱 gdzie w pozostałych grach mam 65/70 stopni , sprawdzałem i wcale ta gra jakoś mocno nie siedzi na CPU w stosunku do innych gier. Moze nadchodzi zbawienie i procesor sam się zutylizuje 😁.

Edytowane przez boban666
Opublikowano (edytowane)

U mnie znów czasem się pojawia ten sam problem co kiedyś czyli nie wstaje po resecie, świeci cpu i miga ram 🙆🏻

I to bez zmian w biosie 😅 

Według mnie trzeba wyeliminować problem z CPU i jedyne co mnie powstrzymuje przed wysłaniem na gwarancję to czas oczekiwania, a nie widzi mi się teraz zakup drugiego i zamrożenie hajsu. Niby to nie jest jakoś dużo, ale...

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

To jest problem z jakimś napięciem matrycy VA , gdzieś kiedyś o tym czytałem. Ponoć IPS tak nie migają 😁. Mi ten ekran tez migocze kiedy pojawia się ten stutter , co potenguje moją frustracje 😃

Edytowane przez boban666
Opublikowano

I jeszcze to co pisałem, czyli podczas migania kiedy gra się ładuje poźniej ten obraz jest taki ziarnisty. Reset kompa zazwyczaj pomaga. Czasem też podczas przeglądania neta widzę jakieś okna widmo, które się pojawiają na ułamek sekundy. Rzadko, ale nawet teraz było, a trzeźwy jestem xD

Monitor mam IPS. W ogóle śledzę te tematy co się procki spaliły po aktualizacji biosu, ale są też przypadki, że był stutter, poszedł na wymianę i pomogło. Niestety zazwyczaj w parze z płytą główną ludzie wysyłają aczkolwiek ten ostatni przypadek to samo CPU. 

Opublikowano

Tylko co napisać w uzasadnieniu gwarancji ? Ja bym nawet i wysłał płyte i procesor , tylko wiem jak to wygląda , bo pracowałem w takim serwisie :) , potrzymają to przez 21 dni , odeślą z adnotacją że usterki nie stwierdzono , w serwisie odpalą jakieś benchmarki , może jakieś dwie gry i tyle , jak się komp nie zawiesi po 5h to znaczy że jest ok i wysyłka do klienta 

Opublikowano (edytowane)

Ja bym napisał, że po wrzuceniu innego procesora/płyty jest ok. Może jakaś wadliwa partia... Nie mówię, że to akurat wina procesora oczywiście.

RAM na tym biosie nowym też jakby stabilniejszy, bo wbiłem te timingi, a wcześniej nie chciał wstać. Ta moja na przykład ma jakiś problem z impedancją, bo co wbiję ręcznie to i tak po swojemu ogarnia. 

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Wczoraj jeszcze próbowałem ustabilizować RAM i dopiero po wyłączeniu PBO i CO przeszedł testmem5. Widziałem też, że niektórzy na starszych AMD musieli wręcz podbijać napięcie dla ustabilizowania CPU. Zobaczę jak to będzie działać i może spróbuję dać CO na +5/10 jeszcze chociaż wolałbym nie iść w tę stronę. 

Jednak się wysypało po 40 minutach 😅. W sensie błąd w testmem5, ale bez BSOD.

Podbiję tfaw do 24 i trrds na 6. Zastanawiam się co jeszcze zmienić, żeby ustabilizować, ale może trfc dam na auto, bo ogólnie wyniki w syntetykach spoko były już, ale mi zależy na stabilności najbardziej. Nie znam jeszcze za bardzo zależności i wzorów, a to by się przydało, żeby wbijać wartości z sensem, a nie na pałę.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

Kurde ja ci w tym nie pomogę niestety. Ja już nic nie grzebie , zniechęca ten stutter mocno do grania , a z gwarancja poczekam do urlopu w wakacje wtedy wyśle. Tylko czemu ten stutter jest cały czas nawet w 1080p 60Hz i najniższych detalach :Crash:

Opublikowano (edytowane)

Chyba chodzi o renderowanie po prostu, a przynajmniej ja to tak rozumiem. Mi się udało ustabilizować na trefi 50000, ale jeszcze chwilę porzeźbię 😅Otwierasz aplikację na pulpicie i też się zatnie. Przynajmniej ja tak mam, a tu już karta graficzna nie robi roboty.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Po czasie faktycznie się uspokaja, ale nie do końca xD

Zobaczymy czy coś się poprawi z czasem... Mi się udało wbić coś takiego i już chyba musi zostać, bo przy trefi 65535 i kilku zmianach wywala testmem5 1usmus po 35-40 minutach. To TRFC jest wyższe niż trfc2, ale szczerze mówiąc nie znam jeszcze za bardzo tego OC RAMU, bo mało się w to bawiłem, a o DDR5 nie ma za wiele poradników jeszcze. 

Lexar ma niedługo wypuścić cl26 pod AMD to się może przetestuje. 

nastawystabilnegodzin.png.987cf59a7bfea1ba0b2bbe4bb01ebf6b.png

Edytowane przez Adikon
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, boban666 napisał(a):

Mi za każdym razem jak uruchamiam W10 myszka przeskakuje 😁 dopiero po kilkunastu sekundach się uspokaja , ale to samo mam jak załącze YT 😁. Niech żyje AMD 🤪

3844d9c7986b159f31ed89bc11a8e36733d756a9

Ja na razie się cieszę bo wszystko śmiga. No raz mi zgasła klawiatura, bo odcięło wszystko pod usb xD ale po 2 sekundach się wszystko uruchomiło znowu samo bez proszenia czy restartu i gdyby nie podświetlanie klawiery to bym nawet nie zauważył. Od wyjścia driverów styczniowych do GPU mam full platformę od AMD, która aktualnie działa elegancko. 

Aha ten post jest ku pokrzepieniu serc. Powinniśmy zmienić nazwę tematu na "Kącik wsparcia emocjonalnego miłośników AMD" :E

Edytowane przez Art385
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

@Art385Wiesz co , ogólnie to Nvidia jest do bani :D . Ja teraz zainstalowaem znowu sterowniki od integry i lece na hybrydzie , bo jest duuużżżooo lepszy obraz. AMD lepiej wygadza krawędzie i ogólnie obraz jest bardziej taki naturalny w porównaniu do NV. Zresztą AMD , a wcześniej ATI słynęło  z dużo lepszego obrazu niż konkurnecja. Niby teraz mam ok 10 kl/s mniej , ale mam za to idealny obraz. Zresztą ja zawsze wybierałem AMD jako główne GPU , teraz skusiłem się opiniami , gdzie wszyscy pisali żeby kupić 4080s bo to jest najlepsza karta do simracingu

Edytowane przez boban666
Opublikowano

Sam miałem wziąć amd, ale właśnie każdy zachwalał nvidie. Póki co integrę mam wyłączoną, a stery nvidii mają być za dwa dni niby poprawione, ale uj wie. Przyznaję też, że nigdy jeszcze nie miałem nic z amd wcześniej. Zawsze intel i geforce. 

Opublikowano (edytowane)

I teraz tak , co sprawiło że ten wykres się jeszcze bardziej wypłaszczył , patch do WRC (choć nic nie wspominają o poprawie wydajności ) , czy włączenie znowu tej hybrydy 

Aaaa wcześniej wspomniałem że miałem RTAS tylko jak "partial" to po włączeniu tej hybrydy mam już RAS "on"

image.thumb.png.7d80591c34090445fae9eab465941358.png

Edytowane przez boban666
Opublikowano (edytowane)

Może coś w wydajności poprawili. Ja zauważyłem poprawę w cieniach i odbiciach sporą. 

Taki far cry 5 wykorzystuje kartę graficzną niby w 70 procentach, ale to chwilowo, bo temperatury maks 50 stopni, ale CPU tam dostaje w dupę i widać stutter czasem.

@boban666 ten wykres jest płaski dlatego, że masz te dwa większe skoki ;)

Edytowane przez Adikon