Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

przymierzam się do zmiany PC.

Obecnie działam na pierwszej generacji i7 930 + R9 Fury Nitro.

Do codziennych zastosowań sprzęt spisuje się nieźle (jak na swoje lata). Używany jest on głównie do pracy (webdev) + rozrywki (netflix/yt)

Niemniej jednak - pora na zmiany.

Budżet to +/-15k. Sama jednostka - bez monitora.

Przeznaczenie pozostaje to samo. Praca - ale chciałbym jednak móc możliwość pogrania w jakieś nowe tytuły.

Posiadam Odyssey G9 więc obowiązkowo 5120x1440 @144Hz musi śmigać (max monitora to @240Hz)

Jako, że temat nie jest na "wczoraj" mam kilka dylematów

a) poczekać jeszcze na coś? Tylko na co? Nowe procesory? Premierę nowych GPU?

b) czy różnica budżetu na poziomie 5k PLN ma znaczący wpływ na wydajność? Jeśli tak to mniej więcej o jakim % mówimy? Oczywiście 5k w obie strony

Bo jeśli za 10k jestem w stanie złożyć PC, który jest tylko o 15% mniej wydajny od tego za 15k, to po co przepłacać?

Za każdą propozycję będę wdzięczny!

PS

Moja przygoda ze składaniem PC zatrzymała się, gdy wchodziły customowe radiatory zamiast tych boxowych (lata 2010+). Teraz widzę musthave to chłodzenie wodne.

Jak kształtują się ceny za customowe chłodzenie wodnye?

Ile trzeba przeznaczyć na ten element? Mówimy o chłodzeniu z blokiem wodnym na GPU + CPU + rezerwuar + pompa i chłodnica + osprzęt

Edytowane przez rookie0
  • rookie0 zmienił(a) tytuł na Nowy zestaw komputerowy [15k]
Opublikowano

W styczniu premiera RTX 5080 i RTX 5090, na pewno warto zaczekać i zobaczyć jak będzie prezentować się wydajność i ceny.

Za custom loop na CPU i GPU to tak pewnie z 3-4k trzeba liczyć zależnie od użytych komponentów.

Chłodzenie wodne to nie must have, ofc na topowy CPU warto wziąć jakieś AIO, ale GPU, te z wyższej półki, mają z reguły świetne chłodzenia powietrzne więc wodowanie to zabawa dla entuzjastów.

• Upvote 1