Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Po wielu latach (ok 9) padł mi tytułowy zasilacz. Pracował w konfigu:

I5 [email protected]

Asus Z97 Pro

GTX 1060 6GB

SSD 480GB, HDD 2TB, 16 GB RAM

Obudowa Lianli PC 8FIB

Od pewnego czasu komp nie chciał odpalić po załączeniu listwy, dopiero po kilku-nastu minutach się uruchamiał i pracował normalnie. Dzisiaj niestety nie wstał... Sprawdzałem PSU zwierając piny 16 i 17, nie wstaje... Zajrzałem do środka ale brak śladów spalenizny, miernikiem sprawdziłem bezpiecznik, czy od gniazda i włącznika nie ma przerwy, sprawdziłem przekaźnik na wejściu (nie było zwarcia pomiędzy żadnymi pinami). No więc chyba padł na tyle, że go nie ogarnę... 😢

Jaki nowy zasilacz kupić do tego konfigu? Może być coś ciut niżej niż klasa mojej padliny.

Myślałem też nad nową obudową bo obecna jakby to powiedzieć... Lekko mi się znudziła to raz a dwa to kilka rzeczy mi w niej nie pasuje. Poza tym pora wyczyścić bebechy i nałożyć nową pastę na procka (mam trochę pasty noctua) więc przy okazji wszystko by się wybebeszyło 😁

Corsair Airflow 4000D to fajna buda waszym zdaniem? Zależy mi na cichym AC.

Pozdrawiam!

Edytowane przez Rafe
Opublikowano

Najlepiej podaj max budżet jaki chcesz przeznaczyć na zasilacz, co do budy to posiadam jeżeli interesuje cię średni rozmiar to sama w sobie jest spoko, wizualnie bardzo fajnie się prezentuje, dość dobra blacha tylko pamiętaj że musisz wentylatory dołożyć we własnym zakresie, może i fabrycznie są już dwa przykręcone ale nie są to udane śmigła, średnia wydajność + słychać jak łożysko terkocze.

Opublikowano

Dzięki

Budżet trudna sprawa bo z jednej strony nie mam pewnych planów co do kompa i chciałbym wydać nie więcej jak ok 350zł ale z drugiej nie chcę lipy jakiejś i ostatecznie jestem skłonny wydać max do 600zł... Komp stary puki co ale może z czasem zmienię mu kichy.

Odnośnie budy to mam 5szt phobya eloop 120mm (w tym obecnie 2szt na noctua nhd14 które też może bym zastąpił nowymi) ale w razie czego nie wykluczam aby je wymienić. Buda obecnie stoi ok. 330zł więc fajna cenka chyba :)

Opublikowano

Corsair spoko, ale kupując dzisiaj zasilacz nie szedł bym w zasiłke bez nowego złącza 12V-2x6 czy tam 12HPWR. Dlatego propozycja od @Send1N jest tu lepszym wyborem. W ogóle zmieniając dzisiaj zasilacz to pierwsze, na co trzezba zwrócić uwagę.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, CryptTM napisał(a):

Corsair spoko, ale kupując dzisiaj zasilacz nie szedł bym w zasiłke bez nowego złącza 12V-2x6 czy tam 12HPWR. Dlatego propozycja od @Send1N jest tu lepszym wyborem. W ogóle zmieniając dzisiaj zasilacz to pierwsze, na co trzezba zwrócić uwagę.

O tym nie wiedziałem, mam zaległości w wiedzy z zakresu podzespołów pc... Muszę tylko doczytać czy skorzystam z takiego złącza w przyszłości bo na szybko zajrzałem że to pod gpu z wysokim zapotrzebowaniem na moc a kupując budżetowe karty raczej mogę go nie potrzebować...