Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.01.2025 o 10:53, galakty napisał(a):

Tu głównie się rozchodzi o flickering i jasność. Niektóre ekrany migoczą mimo że ludzkie oko nie widzi i niektórzy są na to wyczuleni. Na RTINGS można sprawdzić.

Jasność swoją drogą, ale głównie flickering.

Jeszcze bym odseparował kwestię, czy to oko nie widzi czy widzi czy mózg rejestruje.

@Miś Koralgol masz rację z tym wszystkim, co piszesz - choć mnie np. wkurzają te ciepłe ustawienia, ale faktycznie, rano i wieczorem zmniejszam jasność o te 20%... optometrysta podstawa, bo ciśnienie w oku i dioptria to dopiero początek "zabawy"... szczególnie przy dużych albo skomplikowanych wadach.

Edytowane przez Sponsi
Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.12.2024 o 23:55, sideband napisał(a):

Gram z HDR i jakoś nie rzeźbi mi po oczach wystarczy, że możesz skalibrować HDR w grze lub masz regulacje jasności w HDR w samym monitorze. Także można ściąć powiedzmy do 200nitów max jasność co i tak daje wysoki kontrast przy OLED i wyciąga detale dzięki HDR.

W HDR nie chodzi o o to żeby naświetlić oczy tylko by w konkretnym obrębie ekranu czy detalu będziesz miał znacznie większą jasność + szerszy zakres kolorów. Na OLED to sobie pykniesz ekran na pełnym gamucie dasz full jasność i też będzie rzeźbić gały bez zmian w czerni, ale i tak nie da się uzyskać tego co można w dobrze zrealizowanym HDR. 

Jaki masz monitor że możesz regulować jasność w hdr? Alieny nie mają takiej mozliwości tylko 400 lub 1000nit ale suwaka nie ma dla jasnosci w trybie hdr.

Edytowane przez Czarny_PLone
Opublikowano

Byłem oczywiście u optometrysty, gdzie stwierdzono u mnie astygmatyzm w jednym oku -0.75 dioptrii, w drugim bez astygmatyzmu 0.5. 

Proponowano mi okulary za 1500zł, których nie mogę zwrócić, gdyby nie pomogło, bo to wybór medyczny, zamówiłem wg. tych badań optometrysty okulary gdzie indziej korekcyjne na ten astygmatyzm z możliwością zwrotu, po nałożeniu ich niestety ekran monitora widziałem w kształcie trapezu i zwrocilem te okulary, stwierdziłem , że są źle zrobione, ale problemow ze wzrokiem nie mam na moim starym monitorze LCD 19" Samsung 2ms, więc jeśli na nim problemów nie mam do dziś i nie muszę nosić okularów, to nowe monitory powinny być lepsze od starych , ale okazuje się , że jest inaczej, bo nowe monitory są na świetle LEDowym a to inne światło niż śietlówkowe CCFL jak w LCD, więc tutaj jest kwestia nietoelrancji światło LEDowego.

Pytanie do @Miś Koralgol

A jaki masz masz astygmatyzm ? Rozumiem, że nosisz okulary, a problemów nie miałeś a oczami na starym monitorze LCD?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, nosilence napisał(a):

Byłem oczywiście u optometrysty, gdzie stwierdzono u mnie astygmatyzm w jednym oku -0.75 dioptrii, w drugim bez astygmatyzmu 0.5. 

Proponowano mi okulary za 1500zł, których nie mogę zwrócić, gdyby nie pomogło, bo to wybór medyczny, zamówiłem wg. tych badań optometrysty okulary gdzie indziej korekcyjne na ten astygmatyzm z możliwością zwrotu, po nałożeniu ich niestety ekran monitora widziałem w kształcie trapezu i zwrocilem te okulary, stwierdziłem , że są źle zrobione, ale problemow ze wzrokiem nie mam na moim starym monitorze LCD 19" Samsung 2ms, więc jeśli na nim problemów nie mam do dziś i nie muszę nosić okularów, to nowe monitory powinny być lepsze od starych , ale okazuje się , że jest inaczej, bo nowe monitory są na świetle LEDowym a to inne światło niż śietlówkowe CCFL jak w LCD, więc tutaj jest kwestia nietoelrancji światło LEDowego.

Pytanie do @Miś Koralgol

A jaki masz masz astygmatyzm ? Rozumiem, że nosisz okulary, a problemów nie miałeś a oczami na starym monitorze LCD?

Na każdym jednym monitorze ogólnie miałem pieczenie oczu. Bez różnicy, jaka matryca czy podświetlenie (nie miałem OLEDA). W każdym jednym natomiast pomagało zmniejszenie jasności i te wszystkie ogólne zalecenia. O dziwo mogę grać z dużą jasnością ekranu (nawet 380 nitów, więcej mój LCD nie da) ale to dynamiczne, szybko zmieniające się kolorowe obrazy + zapewne częstsze mruganie powiekami. 

Nowe monitory LCD są dużo jaśniejsze, stąd możesz mieć wrażenie, że na starym LCD mogłeś dłużej siedzieć. Oczywiście flickering też jest istotny (warto omijać najtańsze lub nie najnowsze konstrukcje).

Mam astygmatyzm podobny jak u Ciebie oraz korekcję + 2,5 do dali/3,5 do bliży (mam szkła progresywne HOYA). Po dobraniu szkieł u optometrysty nie widzę żadnych trapezów na monitorze. Oczywiście są to szkła dopasowane (i wyprodukowane) dokładnie pod moją wadę a nie progresywne gotowce za 300 zł z Vision Express itp.

I jeszcze raz polecę tabletki Olimp Gold Luteina. Warto kupić taniej np na Ceneo. Już po 4-5 dniach brania mi pieczenie znikało a efekt utrzymuje się przez jakiś czas. Mozna brać naprzemiennie tydzień brania / tydzień przerwy w zależności od potrzeb ( i tak mi też zaleciła okulistka).

Edytowane przez Miś Koralgol
Opublikowano

Czyli wychodzi na to, że i Ciebie receptą na przyjazność monitora nowego LEDowego to tabletki Olimp Gold Luteina., ktore pomogly po 4-5 dniach brania zgadza sie ?

Mam na testach teraz monitor w technologii WOLED , jest nim LG UltraGear 27GS95QE-B OLED.

Ustawienia monitora są bardzo zaawansowane jak MSI, jestem nawet zaskoczony tymi ustawieniami, bardzo detaliczne odcinanie kolorow, lepsze niż w Samsung oraz MSI moim zdaniem zaawansowane ustawienia. z tyłu jest podświetlenie monitora w standardzie w kolorze fioletowym , tak samo samo wykonanie monitora wykonczenie jest w kolorze fioletowym, cale sterowanie, zmiana ustawien jest z poziomu pilota, dosc wygodne. ale wolalbym  tez ustawienia Joystickiem pod monitorem, a tam tylko podstawowe ustawienia mozna ustawiac, co do tylnego podswietlenia, mozna ten kolor zmienic na jaki kolor się chce, jest kazdy kolor, ale jak to swieci ? Dla mnie bardzo słabo , dlatego za - jasność, czyli ciemność  podswietlenia daję notę 0/10, fajnie wszystko ale za ciemno i tak muszę z tyłu swoją lampke zapalic. Daję też 0/10 za to że nie mozna zjechac z regulacją monitora na sam dół jak to mozna zrobic w przypadku MSI, Samsung tez lepiej pod tym wzgledem wypada, LG najgorzej, bo jest najwyzej mimo ze jest niby najniżej. Ogolnie nie jestem zwolennikiem podstawy dwóch szpiców ktore idą na boki, bo umnie monitora ma leżeć na wzmacniaczu i wygląda to kiepsko, w ten sposób że wzmacniacz muszę odstawić na bok, żeby monitor był niżej i żeby jakoś to wygląło, lepiej pod tym wzgledem wychodzi MSI i Samsung , gdzie postawę mają lepsze. Teraz czas na testy na moim nadwrażliwym wzroku. Napiszę po testach , za jakiś czas.

Opublikowano
20 godzin temu, nosilence napisał(a):

nowe monitory powinny być lepsze od starych , ale okazuje się , że jest inaczej, bo nowe monitory są na świetle LEDowym a to inne światło niż śietlówkowe CCFL jak w LCD, więc tutaj jest kwestia nietoelrancji światło LEDowego.

To prawdopodobnie nie jest kwestia wrażliwości na konkretny rodzaj podświetlenia, tylko na niską jakość wyświetlanego obrazu spowodowaną połączeniem kiepskiej matrycy ze słabym układem sterującym. Dlatego polecam przetestowanie sprzętu z segmentu wyższego niż konsumencki, np. Eizo CS, NEC EA, gdzie jakość stosowanych paneli i układów sterujących jest zdecydowanie wyższa.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Galvatron napisał(a):

To prawdopodobnie nie jest kwestia wrażliwości na konkretny rodzaj podświetlenia, tylko na niską jakość wyświetlanego obrazu spowodowaną połączeniem kiepskiej matrycy ze słabym układem sterującym. Dlatego polecam przetestowanie sprzętu z segmentu wyższego niż konsumencki, np. Eizo CS, NEC EA, gdzie jakość stosowanych paneli i układów sterujących jest zdecydowanie wyższa.

Rozumiem, tylko że ja potrzebuję monitora uniwersalnego , żeby można też było grać w gry, a te co podałeś monitory to monitory głównie biurowe do pracy. Znam firmę EIZO, miałem jeden model u siebie 5ms, to rzeczywiście monitory tak przyjazne, że gdy na się patrzy to nie czuję się w ogóle, że się patrzy w monitory, tylko np. w ścianę.

Ja miałem dobre marki monitorów, to nie szajs, czyli Samsung, LG, MSI oraz teraz będzie DELL, niestety na każdych czuję dziwne odczucia na oczach jak pieczenie, zmęczenie oczu no i mam problem. Na Samsungu miałem wrażenie, że jest najbardziej przyjazny oczom, ale czy aby napewno na dłuższą mete ?

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, nosilence napisał(a):

Czyli wychodzi na to, że i Ciebie receptą na przyjazność monitora nowego LEDowego to tabletki Olimp Gold Luteina., ktore pomogly po 4-5 dniach brania zgadza sie ?

Nie. Nowy monitor mam od ok. 1,5 roku. Po tabletki sięgam głównie w sezonie zimowym, gdzie powietrze w domu jest bardziej suche + większy smog + więcej sztucznego światła co powoduje ogólnie częstsze pieczenie oczu. Ale i wtedy tabletki łykam nieregularnie, dopiero przy większym nasileniu pieczenia. 

Z monitorem ogólnie radzę sobie w sposób, jaki opisałem wcześniej. 

Edytowane przez Miś Koralgol
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

https://www.tomshardware.com/monitors/portable-monitors/e-paper-hits-75-hz-to-better-suit-productivity-tasks-kits-in-two-screen-sizes-go-up-for-pre-order-starting-at-usd199

Przydałoby się coś takiego, ale na razie 13,3" wersja kosztuje sporo, a poniżej 24" to nie bardzo bym widział litery, więc ja sobie jeszcze poczekam. Ale może to jest przyszłość pracy przy kompie. :)