musichunter1x 153 Opublikowano 26 Grudnia 2024 Opublikowano 26 Grudnia 2024 (edytowane) Edit. Jednak musi być cichsza niż CM sk652, więc pewnie również cichsza od Redragon k656 Pro. Najlepiej do 300 zł lub do złapania w promocji, ale im drożej tym lepiej by miała BT. Nie musi być dużo cichsza. Podsumowując po ostatnich wnioskach: -pełnowymiarowa lub coś na kształt Redragon K656 Pro, gdzie numpad jest zaraz obok reszty, ewentualnie coś bez numpada. Low profile jest obojętne, ale wysoką łatwiej wygłuszyć? -przełączniki podobne do Brown, na pewno NIE Red, najlepiej z hotswapem, ale niekoniecznie -podświetlenie obojętnie jakie, byle można było ustawić przynajmniej jednolitą barwę, może być między klawiszami -odłączany kabel, może być bezprzewodowa, przy naciągniętym budżecie już musi mieć BT -oprogramowanie byle było niezawodne -nieco cichsza od głośnych mechaników jak Redragon k656 / CM SK652, bez modowania, chyba że naprawdę mocno pomaga bezproblemowe Siostrze zebrały się chęci na klawiaturę, głównie przez przeszkadzający kabel i chęć posiadanie nawet byle jakiego oświetlenia. Przydałby się model na którym można polegać, może być nawet chiński... Choć wątpię aby był to docelowy projekt, więc im mniej tym lepiej. Celowałbym w pełnowymiarowego mechanika na Brown, z wymiennymi przełącznikami, bezprzewodowa lub przewodowa z odłączanym usb, akumulator zamiast baterii, jakość oświetlenia nie kosztem wykonania klawiatury, więc może być między klawiszami.... Od biedy kupiłbym CM SK652, gdyby był znów za te 170 zł, ponieważ mimo niespełniania wszystkich wymagań to była tania na początek... Edytowane 28 Grudnia 2024 przez musichunter1x
MajQ 7 Opublikowano 27 Grudnia 2024 Opublikowano 27 Grudnia 2024 nie doradze ale co do Coolermastera to miałem 2 nowe SK620 i w obydwu po ok 2 miesiącach pojawił się "wieloklik" na losowych klawiszach. I była strasznie głośna na czerwonych przełącznikach.
musichunter1x 153 Opublikowano 27 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2024 Na szczęście moja jeszcze nie ma problemów, choć słyszałem że jednak nie jest zbyt trwała... Ale wtedy wolałem już kupić w niskiej cenie, niż bujać się w nieskończoność szukając takiej z dobrą renomą i niewieszającym się oprogramowaniem. Eh, klawiatura membranowa Microsoftu działała u mnie od ponad dekady, a była kupiona w lokalnym sklepie. Gdyby to nie był ten pseudo ergonomiczny, falowany bubel to nie zmieniłbym jej, bo tak to utrudnia przejście na zwykłe. Teraz nie ma co wybrać, bo wszędzie jakieś problemy z konstrukcją lub oprogramowaniem. Ewentualnie oddam jej sk652, a sobie kupię docelową, bo już wiem czego potrzebuję... Sam chciałbym po prostu taką samą klawiaturę, ale z wymiennymi przełącznikami, a fabryczne mogą być cichsze, dobrą konstrukcją i oprogramowaniem pozwalającym podświetlić każdy klawisz wedle uznania, ale nie zależy mi na kolorach. Może być nawet bez numpada, ponieważ będę wolał dokupić oddzielny za jakiś czas. Jeśli oleję oprogramowanie i podświetlenie klawiszy to już mam chinczyki na oku...
musichunter1x 153 Opublikowano 28 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 28 Grudnia 2024 Na razie znalazłem Redragon k656 pro oraz k686 pro eisa... Wystarczyłby taki k656, ale cichszy oraz może nawet bez numpada.
Gonzo3211 17 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Ja posiadam ENDORFY Omnis Brown i mogę polecić. Kupiłem do normalnego używania na codzień, bo mi się podobała i pasowała do myszki Razera, nie wchodząc w jakieś techniczne szczegóły.
kekeke 14 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 (edytowane) Element który ma największy wpływ na głośność to same switche, więc kupując hotswapa wymienisz przyciski na ciche, dalsze wygłuszanie nie da już takiego efektu. Outemu silent lemon/grey 70-80zł za 90sztuk, cichsze niż niejedna membranowa. Edytowane 29 Grudnia 2024 przez kekeke 2
Gonzo3211 17 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Opublikowano 30 Grudnia 2024 23 godziny temu, kekeke napisał(a): Element który ma największy wpływ na głośność to same switche, więc kupując hotswapa wymienisz przyciski na ciche, dalsze wygłuszanie nie da już takiego efektu. Outemu silent lemon/grey 70-80zł za 90sztuk, cichsze niż niejedna membranowa. Dałoby radę jakbym chciał wymienić te przełączniki w swoim Endorfy? Nie żeby mi przeszkadzały aż tak czy coś, ot pytanie na zaś.
kekeke 14 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Chyba nie masz hotswapa wiec nie.
musichunter1x 153 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2024 (edytowane) W dniu 29.12.2024 o 16:03, kekeke napisał(a): Element który ma największy wpływ na głośność to same switche, więc kupując hotswapa wymienisz przyciski na ciche, dalsze wygłuszanie nie da już takiego efektu. Outemu silent lemon/grey 70-80zł za 90sztuk, cichsze niż niejedna membranowa. Dzięki za konkret. O cichych słyszałem, ale myślałem że będą albo drogie albo z charakterystyką jak RED. Możesz zerknąć na Redragon K707? Widzę że jest dość tanio za 180 zł, a ma szare, choć nazwane po swojemu. W sumie i tak mogę kupić na Amazon i zwrócić... W dniu 29.12.2024 o 13:49, Gonzo3211 napisał(a): Ja posiadam ENDORFY Omnis Brown i mogę polecić. Obawiam się że może być tym samym co cooler master sk652, a siostra stwierdziła że za głośny. Z resztą mi też przeszkadza, ale pisać to mogę na laptopie. Edytowane 31 Grudnia 2024 przez musichunter1x
kekeke 14 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Ten K707 https://www.morele.net/klawiatura-redragon-k707-starblade-k707wbb-rgb-14390463/ ? Producent podaje, że przełączniki powinny być mint mambo - zielone, więc nie wiadomo co tam jest. Najważniejsze, że ma hotswapa, więc jak nie spodoba ci się to kupujesz coś innego i po problemie. Nie musisz nawet wymieniać każdego switcha w klawiaturze, tylko te, które najczęściej są używane, więc koszt spada. Grey są zazwyczaj fast linear, szybszy punkt aktywacji niż przy normalnych liniowych ale np outemu ma "outemu silent grey" są podobne do outemu lemon czyli tactile ale potrzebują większej siły nacisku.
musichunter1x 153 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2024 (edytowane) 8 godzin temu, kekeke napisał(a): Ten K707 ? Producent podaje, że przełączniki powinny być mint mambo... Grey są zazwyczaj fast linear, szybszy punkt aktywacji niż przy normalnych liniowych ale np outemu ma "outemu silent grey" są podobne do outemu lemon czyli tactile ale potrzebują większej siły nacisku. Dzięki, padło praktycznie na nią, przez kolorystykę, ale niestety są to liniowe przełączniki. Mógłbym wymienić, ale nieciekawie będzie z odsyłaniem klawiatury. Na dodatek to low profile, więc pewnie trudniej będzie trafić w takie przełączniki? Znajdę do low profile coś z tych lemon lub outemu silent grey? Eh, niepotrzebnie jej podsyłałem ten model, bo zapomniałem sprawdzić czy to coś podobnego do RED. Co najwyżej się poodsyła. Pluje sobie w brodę, że nie szukałem dłużej 1.5 roku temu i wziąłem CM sk652. Teraz zmieniłbym sobie switche na outemu silent grey lub Gazzew Boba U4, bo jeszcze takie pokazał mi reddit. Edytowane 31 Grudnia 2024 przez musichunter1x
musichunter1x 153 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2024 Aaa, dostałem oczopląsu od K607 i się pomyliłem. Więc w sumie może być po zmianie przełączników.
kekeke 14 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Jeśli jesteś w stanie ogarnąć małą paczkę do inposta to mogę ci wysłać jakieś próbki switchy z tematu niżej co zakładałem.
musichunter1x 153 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2024 Obejdzie się, jestem zdecydowany na grey silent, bo już wiele dobrych opinii słyszałem i są w miarę tanie. W końcu raczej padnie na tą bezprzewodową k707, bo z fioletowymi wstawkami jeszcze bardziej jej odpowiada. Po 17 stycznia zmienię jej na grey silent, gdy akurat przyjedzie z klawiaturą... Chyba że będzie jest odpowiadać liniowe Mint Mambo.
Rekomendowane odpowiedzi