Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siemka.

Mam dziwny problem. Mianowicie w idlu w pulpicie lub odpalonej przeglądarce słyszę coś jak piszczenie cewek ale takie metaliczne bardziej. Nie potrafię opisać tego w słowa więc zamieszam krótki filmik z tym dźwiękiem.

Śmieszne jest to gdy ruszę myszka, odpalę YT, czy grę to mam ciszę totalna. Oczywiście nasłuchiwałem dokładnie i na bank dźwięk pochodzi z GPU. Dodam że mam nowy zasilacz 650W od Asusa ( Tuf Gaming ), oraz GPU jest na UV 1130mV z 1200mV. 

Jakoś tip?

Edytowane przez Stilion
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Send1N napisał(a):

Zdarza się że cewki na płycie grają bez obciążenia a pod obciążeniem się uciszają i wtedy może pomóc wyłączenie "c-states" w biosie jesteś na 100% pewny że to z karty?

Sprawdzę C-States o ile znajdę tą opcję na A320 od Asrocka. Wydaje mi się że tak bo dźwięk z okolicy GPU leci. Myślałem że zasilacz ale jest polpasywny i mam totalna ciszę. Hmm nie brałem pod uwagę że mobo mogłoby wydawać dźwięki.

Wyłączenie global c state pomogło.

Edit. Czyli jednak słuch mnie zmylił i było to mobo. Tak czy siak jest do wymiany w najbliższych miesiącach więc luzik. 

@Send1N Dziękuję! 🔥

Edytowane przez Stilion
  • Upvote 1
Opublikowano

Ja mam to samo na RX 6650XT. Karty od AMD są pod tym kątem beznadziejne (kupiłem chyba 4 sztuk zanim ta została ze mną). Długo kombinowałem i starałem się coś na to poradzić. Częściowo pomógł undervolting karty (piszczenie jest cichsze), ale trzeba go powtarzać po każdym włączeniu komputera (bo ustawienia się wtedy resetują co włączenie PC).

Mam bezgłośny komputer i to piszczenie to jest jedyny dźwięk przez niego wydawany... Doprowadza mnie to do szału. Jak pojawi się jakaś fajna promocja na GTX 4600 to ją wezmę. Liczę, że na kartach nVidii jest pod tym kątem lepiej.

Opublikowano
36 minut temu, Dudzio napisał(a):

(bo ustawienia się wtedy resetują co włączenie PC)

Takie coś miałem jeszcze na Wattmanie w 2019 przy używaniu RX 570 8GB, chyba trzeba było odhaczyć fast boota w opcjach Windowsa, ale nie pamiętam, nie wiem jak to teraz jest, jeśli nadal ten problem występuje to lipa, co chwila wczytywać profil. Bezsens.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Dudzio napisał(a):

Ja mam to samo na RX 6650XT. Karty od AMD są pod tym kątem beznadziejne (kupiłem chyba 4 sztuk zanim ta została ze mną). Długo kombinowałem i starałem się coś na to poradzić. Częściowo pomógł undervolting karty (piszczenie jest cichsze)

Nie wiem czy zauważyłeś ale jednak nie masz tego samego bo temat został wyżej rozwiązany i winne było oszczędzanie energii w trybie bezczynności w biosie mobo co było swego czasu częstym przypadkiem i nie jest to żadna "usterka" uprzedzając ewentualne pytanie ;) 

• Upvote 1
Opublikowano