wukashi 0 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Witam, przymierzam się do utworzenia macierzy RAID 1 dla zabezpieczenia prywatnych zdjęć, filmów, dokumentów itp., które będą tam kopiowane w razie potrzeby z dysku w PC, gdzie normalnie będą użytkowane. Znalazłem stację unitek z możliwością pracy w RAID 1. https://www.x-kom.pl/p/1291414-obudowa-do-dysku-unitek-obudowa-raid-sata-25-35-4-tryby-40tb-5gb-s.html Czy ktoś z Was miał doświadczenie z tym urządzeniem lub podobnym i można uznać je za bezpieczne dla takiego rozwiązania? Czy jeżeli stacja wyzionie ducha to będę w stanie odpalić te dyski poprzez zwykłe podłączenie do PC bez utraty danych? Czy dla takich celów powinienem szukać jakiegoś innego rozwiązania? Nie tworzyłem i nie korzystałem do tej pory z RAID, stąd może banalne pytania z mojej strony
Bono_UG 68 Opublikowano Środa o 10:41 Opublikowano Środa o 10:41 Nie prościej normalną stację dokującą i dwa dyski na dwie niezależne kopie? Wydatek ten sam, a układ mniej skomplikowany i z lepszym zabezpieczeniem danych. Jedynie trochę więcej roboty, bo trzeba dwa razy wykonać kopię. Raid daje tylko ochronę w przypadku awarii dysku, nie chroni przed przypadkowym skasowaniem, przed wirusami itp. Macierze są przydatne w stacjach roboczych, serwerach, tam gdzie liczy się zachowanie ciągłości pracy, gdzie konieczna jest obsługa przez sieć. W domowych warunkach, do archiwizacji i kopii zapasowych lepiej trzymać dane na kilku niezależnych dyskach.
wukashi 0 Opublikowano Środa o 11:59 Autor Opublikowano Środa o 11:59 Dzięki za opinię. Też myślałem nad taką opcją i chyba właśnie tak zrobię.
Rekomendowane odpowiedzi