Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukałem płyty głównej w dobrej cenie( promocje, wyprzedaże) x670e lub x870 i trafiłem na odnowioną przez producenta MSI MPG X670E CARBON WIFI za 1150zł z roczną gwarancją. Więcej, niż zakładałem wydać, ale za to płyta z wyższej półki. Teraz kwestia tego, że płyta jest bez akcesoriów, czyli również bez pendrive ze sterownikami. Sterowniki z tego co zdążyłem ogarnąć są na stronie producenta. Teraz kwestia biosu. Żeby go zaktualizować trzeba instalować każdą aktualizację po kolei?

Zastanawia mnie jeszcze, w jaki sposób sprawdzić czy na płycie wszystko działa jak powinno. Czy wystarczy po prostu wyświetlić parametry pracy i obserwować czy coś odbiega od normy, a może są od tego odpowiednie programy?

Opublikowano (edytowane)

przy fabrycznie nowej płycie tez już nikt sterowników nie daje, nie te czasy

pendrive ze sterownikami ? daje tak ktoś ?

płyta bez akcesoriów, czyli bez anten wifi/BT itd ?   roczna gwarancja, nie zdecydowałbym się osobiście

za 1200zł masz nowego tomahawka jak chcesz X670E, któremu nic nie brakuje. oczywiście carbon to inna półka cenowa, teraz ok 1800zł, ale za tyle to można mieć x870e nova

bios wgrywa się najnowszy, chyba że producent wskazuje inaczje ( jest adnotacja o tym przy którymś, rzadkość )

Edytowane przez miro
Opublikowano
38 minut temu, x0Rysiu0x napisał(a):

Szukałem płyty głównej w dobrej cenie( promocje, wyprzedaże) x670e lub x870 i trafiłem na odnowioną przez producenta MSI MPG X670E CARBON WIFI za 1150zł z roczną gwarancją.

Co dokładnie obyło "odnowione" i przez kogo konkretnie.

8 minut temu, miro napisał(a):

Większość producentów w wyższych modelach płyt oferuje pendrive ze sterownikami.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, kamilos69 napisał(a):

Co dokładnie obyło "odnowione" i przez kogo konkretnie.

Większość producentów w wyższych modelach płyt oferuje pendrive ze sterownikami.

Jest tylko informacja że płyta odnowiona przez producenta. Mam 14 dni na zwrot, więc w razie czego mogę odesłać z powrotem.

https://allegro.pl/oferta/plyta-glowna-msi-mpg-x670e-carbon-wifi-16678298338# Tutaj ją kupiłem.

1 godzinę temu, miro napisał(a):

płyta bez akcesoriów, czyli bez anten wifi/BT itd ?   roczna gwarancja, nie zdecydowałbym się osobiście

za 1200zł masz nowego tomahawka jak chcesz X670E, któremu nic nie brakuje. oczywiście carbon to inna półka cenowa, teraz ok 1800zł, ale za tyle to można mieć x870e nova

bios wgrywa się najnowszy, chyba że producent wskazuje inaczje ( jest adnotacja o tym przy którymś, rzadkość )

Wygląda na to że bez anten itd. Przekonam się jak otrzymam paczkę. Antena taka jak w zestawie to koszt około 70 zł.

Zdaję sobie sprawę, że to inna półka cenowa. Sprawdzałem ceny w momencie zakupu i najniższa cena wynosiła 1975 zł, w te kilka dni widzę że ceny nowych poszły w dół.

Założyłem konto na stronie msi i zapytałem o bios do tej płyty, zobaczę co dopowiedzą.

Opublikowano
15 godzin temu, x0Rysiu0x napisał(a):

Założyłem konto na stronie msi i zapytałem o bios do tej płyty, zobaczę co dopowiedzą.

ale w jakim sensie ? do tego nie potrzebujesz konsultanta, ten też ci nie powie jaki jest obecnie...

pobierasz bios flaszujesz, najnowszy jaki jest grudniowy

https://pl.msi.com/Motherboard/MPG-X670E-CARBON-WIFI/support

nie wiem jaki procesor będzie wsadzał i jak będzie na płycie, choć jesli po serwisie to może być też świeżutki

płyty msi mają możliwość flaszowania bez procesora gdyby zaszła taka potrzeba, wątpie

wtedy robisz to z pendrive...

jeśli ruszy i będzie działać z twoim procesorem możesz to zrobić z pod biosu, a pliki z nowym nawet nie muszą być na pen drive, wystarczy wskazać ścieżkę do nich, mogą być np na dysku C

15 godzin temu, x0Rysiu0x napisał(a):

Zdaję sobie sprawę, że to inna półka cenowa.

nie o tym pisałem, a tym że nowy tomahawk za 1200 to inna półka cenowa niż pierwotna cena carbona, który kosztuje 1900

zakup pewnie z bazart.. albo innych ar.. sersis itp  allegro, oni mają takie outlety zdekompletowane w dużych ilościach, różnych modeli, dobre dojście mają do po serwisowych. tylko jedna rzecz pamiętaj że to taka firemka daje ci gwarancję, nie producent, a te firmy dziś są, jutro ich nie ma

dostajesz gołą płytę, nie masz nawet pudełka, to się potem źle odsprzedaje.  Co innego używka za 500, co innego za 1200 gdzie kupujesz nową pachnącą , kompletną w tej cenie... ale nie taki premium. oczywiście to tylko moje zdanie

miłego

Opublikowano (edytowane)

W Carbon jest pen ze sterownikami ale pewnie już nieaktualnymi i jakieś kabelki do sata, argb 5v i rgb12v plus antena z osprzetem, innych luksusów nie ma. Jak nie bedzie pena to pobierasz MSI center ze strony płyty, instalujesz i Ci wyszukuje sterowniki.

Bios możesz z pena nawet bez proca flashować(na youtube są filmiki nawet od msi) albo normalnie z biosu tylko na początek pobieraj wersje stabilne. A i podobno MSI center ze sklepu Microsoftu jest do bani i lepiej pobrać ze strony MSI ale nie wiem o co chodzi.

Edytowane przez yareka
Opublikowano
W dniu 1.01.2025 o 10:51, miro napisał(a):

ale w jakim sensie ? do tego nie potrzebujesz konsultanta, ten też ci nie powie jaki jest obecnie...

pobierasz bios flaszujesz, najnowszy jaki jest grudniowy

https://pl.msi.com/Motherboard/MPG-X670E-CARBON-WIFI/support

nie wiem jaki procesor będzie wsadzał i jak będzie na płycie, choć jesli po serwisie to może być też świeżutki

płyty msi mają możliwość flaszowania bez procesora gdyby zaszła taka potrzeba, wątpie

wtedy robisz to z pendrive...

jeśli ruszy i będzie działać z twoim procesorem możesz to zrobić z pod biosu, a pliki z nowym nawet nie muszą być na pen drive, wystarczy wskazać ścieżkę do nich, mogą być np na dysku C

nie o tym pisałem, a tym że nowy tomahawk za 1200 to inna półka cenowa niż pierwotna cena carbona, który kosztuje 1900

zakup pewnie z bazart.. albo innych ar.. sersis itp  allegro, oni mają takie outlety zdekompletowane w dużych ilościach, różnych modeli, dobre dojście mają do po serwisowych. tylko jedna rzecz pamiętaj że to taka firemka daje ci gwarancję, nie producent, a te firmy dziś są, jutro ich nie ma

dostajesz gołą płytę, nie masz nawet pudełka, to się potem źle odsprzedaje.  Co innego używka za 500, co innego za 1200 gdzie kupujesz nową pachnącą , kompletną w tej cenie... ale nie taki premium. oczywiście to tylko moje zdanie

miłego

A wiec odpisali, że zalecają instalację po kolei.

Zanim zakupiłem płytę to przez jakiś czas się zastanawiałem czy kupić a w międzyczasie sprawdziłem jak długo sprzedawca działa na rynku i opinie o firmie, gdyby coś było nie tak to nie zakupiłbym płyty.

Płyta dotarła, jedyne ślady jakie na sobie nosi to po montowaniu do obudowy i brak folii ochronnych w miejscu montowania dysku m.2. Piny w gnieździe procesora wszystkie proste.

1 godzinę temu, yareka napisał(a):

W Carbon jest pen ze sterownikami ale pewnie już nieaktualnymi i jakieś kabelki do sata, argb 5v i rgb12v plus antena z osprzetem, innych luksusów nie ma. Jak nie bedzie pena to pobierasz MSI center ze strony płyty, instalujesz i Ci wyszukuje sterowniki.

Bios możesz z pena nawet bez proca flashować(na youtube są filmiki nawet od msi) albo normalnie z biosu tylko na początek pobieraj wersje stabilne. A i podobno MSI center ze sklepu Microsoftu jest do bani i lepiej pobrać ze strony MSI ale nie wiem o co chodzi.

Właśnie to powoli ogarniam, bo procesor dopiero do mnie dotrze, to ostatni element jaki mi już brakuje. Kabelki sata raczej nie będą potrzebne, a nawet jeśli to kosztują grosze. O dziwo antena była dołączona do płyty co mnie cieszy, kabelków argb 5v i rgb12v nie ma i w sumie ich nie potrzebuję bo nie planuję podłączać światełek.

Więc jutro na spokojnie zajmę się płytą i cała resztą.