Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam (na wstępie przepraszam za bardzo długi post, ale już mi ręce opadają i chciałem jak najdokładniej opisać co się dzieje).

Parę miesięcy temu złożyłem komputer jak poniżej: 

Obudowa: Lian Li A4-H20 A4

Ryzen 5 7600 + Noctua NH-L9a-AM5 chromax.black
ASUS Dual GeForce RTX 4070 SUPER OC 12GB GDDR6X
ASUS ROG Strix B650E-I Gaming WiFi
FSP Fortron DAGGER Pro 850 ATX 3.0 80+ Gold
Lexar Ares RGB 2x 16GB DDR5 6000MHz CL30
Kingston M.2 PCIe Gen4 NVMe KC3000 1TB
Lexar M.2 PCIe Gen4 NVMe NM710 500GB
ENDORFY Thock 75% Wireless Black
Logitech G305 Lightspeed

Temperatury w stresie:

- dyski nie przekraczają 50 stopni,

- procesor max. 65-70 stopni (zrobiony UV, po tym jak wystąpił problem, który zaraz opiszę przywracałem wszystkie ustawienia w BIOSie do fabrycznych, bez UV dzieje się to samo),

- GPU około 50-55 stopni.

A teraz do rzeczy - sprzęt zakupiony jakieś 4 miesiące temu, do tej pory 0 problemów, jako, że był to mój pierwszy build na Mini ITX (podróżuje z nim samolotem co 2 tygodnie, miała to być alternatywa dla laptopa, oczywiście PC lata jako bagaż podręczny w dobrze zabezpieczonej torbie więc nikt tym nie rzuca, dodatkowo problem wystąpił po około tygodniu normalnego użytkowania już po rozłożeniu sprzętu po transporcie) temperatury były monitorowane przez HW Info praktycznie podczas każdej sesji - te podane wyżej to wartości jakie łapał po paru godzinach grania.

Ostatnio, dosłownie z dnia na dzień - wrzuciłem aktualizację Windowsa oraz sterowników od grafiki  i początkowo raz na jakiś czas zaczął występować stuttering w grach, chwilowe ścinki jakby doczytywały się tekstury przy czym restart komputera z reguły rozwiązywał problem i przez następny dzień-dwa było ok. Po około tygodniu problem się nasilił do tego stopnia, że potrafiło zacząć „lagować” na pulpicie przy czym komputer się zawieszał i ponownie uruchamiał bez żadnych Blue Screen-ów itp. 

Stwierdziłem, że może sterowniki coś namieszały albo aktualizacja Windowsa więc poczyniłem następujące kroki:

1. Zacząłem od wywalenia aktualizacji i czysty uinstall sterowników GPU + powrót do poprzedniej wersji na której wszystko działało bez problemu - nie pomogło.

2. Zdjąłem profil EXPO z RAMu w BIOSIe + puściłem procesor bez żadnego UV - nie pomogło.

3. Wróciłem do Polski i zainstalowałem na czysto Windowsa 10 (wcześniej był Win11), komputer odpalony bez żadnego UV, obniżone timingi RAMu, żadnych aktualizacji Windowsa nie wgrywałem - zaczął stutterować na pulpicie i restartować się jeszcze częściej - ręce mi już opadły.

4. Jak za którymś razem miałem dzień bez problemów to puszczałem FunMarka, OCCT, Prime95, sprawdzałem dyski M2 - testy po parę godzin i brak jakichkolwiek błędów, artefaktów, temperatury w normie.

W rejestrze zadań tuż przed wywaleniem się systemu błędy (nie był to jeden błąd, wklejam wszystkie które otrzymywałem w zależności od dnia lub np. po przeinstalowaniu systemu, bo wtedy sypało inne):

1. Nastąpił ponowny rozruch komputera po operacji wykrywania błędów. Wyniki tej operacji były następujące: 0x00000116 (0xffffd2066d590460, 0xfffff80099010a40, 0xffffffffc000009a, 0x0000000000000004). Zrzut zapisano w: C:\Windows\Minidump\121324-15703-01.dmp. Identyfikator raportu: 86b19976-d2d9

2. Pakiet LSA nie jest podpisany zgodnie z oczekiwaniami. Może to spowodować nieoczekiwane zachowanie funkcji Credential Guard.

PackageName: negoexts

3. Nie można odnaleźć opisu dla identyfikatora zdarzenia 153 ze źródła nvlddmkm. Albo składnik wywołujący to zdarzenie nie jest zainstalowany na komputerze lokalnym, albo instalacja jest uszkodzona. Możesz zainstalować lub naprawić składnik na komputerze.

Jeśli zdarzenie pochodzi z innego komputera, wraz ze zdarzeniem może być wymagane zapisanie informacji o wyświetlaniu.

Do zdarzenia dołączono następujące informacje:

\Device\Video3
Error occurred on GPUID: 100

Zasób komunikatu jest obecny, ale nie odnaleziono tego komunikatu w tabeli komunikatów

Czy ktoś ma pomysł, co mogło się wysypać? Coś mi podpowiada, że będzie to RAM albo procesor ale nie mam za bardzo jak podmienić na inne kości czy CPU więc miałem nadzieję, że ktoś pomoże mi to dokładniej zdiagnozować zanim załatwię konkretne podzespoły na podmiankę i testowanie.

Bardzo dziękuję za pomoc.

• 2 tygodnie później...