Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak w temacie chciałbym zakupić router w przystępnej cenie pod gogle vr.
Zastanawiałem się nad tp-linkami, model axe75 mnie zaciekawił ponieważ ma dodatkowy kanał 6Ghz, a gogle też z niego korzystają, ale nie zamierzam grać w miejscu gdzie będzie router, budzi to moje obawy, ponieważ ma pewną drogę do pokonania tj 5-6m + sciana, a to pasmo ma ponoć słabszy zasięg. 
Drugi typ to Archer BE230, ten nie ma dodatkowego pasma, ale licze na jego mocniejszy sygnał poprzez standard wifi 7. 
Mieszkam w bloku, ale wydaje mi się, że sieć wokoło nie jest przesadnie zatłoczona jeśli tak to można nazwać.
Internet to UPC 600MBs 
Budżet około 500-600zł [Archer BE230 415zł w mediaexpercie, AXE75 508zł na amazonie]
Z góry dziękuje, za wszelkie sugestie.

Edytowane przez Mgk123
Opublikowano (edytowane)

5-6 metrów to sporo, nie wiemy z czego są ściany, jak grube, zgadywanka jak dla mnie.

Najważniejsze żeby komputer był spięty z routerem po kablu, a router im bliżej googli tym lepiej. WiFi 6 i tyle.

A to 6GHz, im wyższa częstotliwość tym gorzej "przechodzi" przez ściany ;) 

Edytowane przez galakty
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, galakty napisał(a):

5-6 metrów to sporo, nie wiemy z czego są ściany, jak grube, zgadywanka jak dla mnie.

Wielka płyta 15cm grubości, akurat pech chciał, że zaraz obok routera włącznik od światła więc jakieś kable wewnątrz ściany. Zmiany miejsca routera nie przewiduję.
Router na pewno z komputerem będzie spięty po kablu. Jeżeli nie częstotliwość 6GHz, to muszę liczyć na 5GHz więc chciałbym, żeby było jak najlepsze dla gogli. Nie ma wtedy sensu dokładać do AXE75 skoro trzecie pasmo ma być nieprzydatne, więc może Archer AX73?

Edytowane przez Mgk123
Opublikowano

Myślę, że dużo zależeć będzie od "zatłoczenia" sieci/urządzeń - to powszechny problem w blokach (sygnały nachodzą na siebie i wzajemnie się zakłócają). Przeanalizuj sieć np. Wi-Fi Analyzer (Android) i ustaw możliwie "wolny" kanał. 

Zasada jest generalnie prosta - im wyższa częstotliwość (2.4 Ghz; 5 Ghz; 6 Ghz), tym mniejszy zasięg (gorzej przenika przez przeszkody np. ściany). Wi-Fi 6 działa zarówno na 2.4 Ghz i 5 Ghz.

Ale tak po prawdzie, czy te 5-6 metrów (przy jednej ścianie) będzie stanowiło takie wyzwanie? Zaletą 6 Ghz jest to, że wciąż ma go mało osób - czyli kanały są "wolne" i nie zakłócają się. Ja bym szedł w tym kierunku (w rzeczywistości mieszkam w domku jednorodzinnym, więc trochę teoretyzuję). 

• Upvote 2
Opublikowano

Chyba zaryzykuję AXE75 z amazona, jeżeli 6GHz sobie nie poradzi przez jedną ścianę, to zostanie niższa częstotliwość.
Bawiłem się trochę analizatorem Wifi na telefonie i przy obecnym routerze Archer A8, na niewiele się to zdaje. Różnic praktycznie nie widać na speed testach, sprawdzałem w nocy jak i w dzień, a czasem ustawienie "auto" dawało minimalnie lepsze rezultaty, może to wina zatłoczenia wszystko 5GHz, przy 2,4 jest poprawa, ale ta częstotliwość jest mi zbędna do gogli.  

Opublikowano

Jak tylko jedna ściana to raczej nie powinno być problemu, choć Q3 jak dla mnie jest bardzo kapryśny na internet (mimo używania Virtual Desktop i spięcia PC z routerem po kablu) i zdarzały mi się skoki pingu... A mam do routera, hmmm... 2-3 metry? xD 

• Upvote 1
Opublikowano

Wymiana routera mnie raczej nie ominie, więc chciałbym to zrobić porządnie pomimo budżetu 500-600zł.
Najwyżej zrobię zwrot i wrócę do tematu. Gogli tez jeszcze nie mam. 

Opublikowano

@galakty @Mgk123 wspomniana wyżej apka wszystko Ci pokaże (w odpowiedniej sekcji jakość sygnału i czy jest zatłoczony dany kanał). Oczywiście różnice w prędkości będą wyłącznie wtedy, gdy kanał z którego korzystasz jest "zakłócony" i masz alternatywę w postaci kanału "wolnego".

Pamiętaj również, że często w ustawieniach routera trzeba ręcznie przestawić "szerokość" kanałów. Np. dla Wi-Fi 5 w 5 Ghz, domyślnie może być ustawione 40 Mhz, gdzie przy 80 Mhz będzie szybciej i "więcej miejsca". Złożony temat.

Zawsze masz 14 dni na zwrot. Potestuj jak to wygląda w Twojej lokalizacji.

• Upvote 1