Skocz do zawartości

LG 34GS95QE-B vs PHILIPS Evnia 34M2C6500/00

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

"Zamowilem" 2 monitory. Będą do odbioru w następnym tygodniu.

LG: https://www.oleole.pl/monitory-led-i-lcd/lg-monitor-oled-34gs95qe.bhtml

Zamówiony z outletu z oleole(nie wiedzą czy powystawowy czy od klienta po zwrocie ale strzelają ze od klienta bo oni mają współpracę z eurortvagd a tam ekran taki sam który wisiał włączony - mówili że tego modelu nie ma jeszcze powystawowego. Nowych brak nie wiedzą kiedy będzie. Cena u nich 3000zl z promocją. 3700 beż.

Philips: https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-philips-evnia-34m2c6500-00-34-3440x1440px-175hz-0-03-ms-gtg-curved

Oba monitory są dla mnie w takiej samej cenie finalnie po 2800zl. Oba będę mógł zwrócić w ciągu 2 tyg jak będzie coś nie tak. Z tym że LG będę musiał odsyłać za 100pln na własną rękę jakby co.

Mam do wyboru outletowego stan dobry LG lub nówkę philipsa. 

Na pokładzie aktualnie rx570(karta warta 100zl) ale wymiana za chwilę będzie na rtx 5080 lub 5090. 

Proszę was, ekspertów o doradzenie w co iść i jakie są różnice między tymi monitorami techniczne i co wy byście wybrali na moim miejscu. 80% granie. 20% praca trochę z tekstem ale nie dużo tego tekstu. Nakladka do wyświetlania statystyk. Gry gram mmo arpg dlatego potrzebuje ultra wide.

Dziękuję ślicznie za pomoc i przepraszam za założenie powtórnie tematu ale mam już 2 konkretne ostateczne typy i nie chciałem tam spamować.

Edytowane przez nowynowy
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, kamilos69 napisał(a):

Co tu pisać skoro je już zamówiłeś. Przyjdą to sobie sam porównasz. Specyfikacje są szeroko dostępne w internetach.

Boże....tylko jednego z nich odbiorę...nie będę odbierał dwóch....za pobraniem.

No są specyfikacje...to po co ten dział na forum...?

Edytowane przez nowynowy
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, nowynowy napisał(a):

Boże....tylko jednego z nich odbiorę...nie będę odbierał dwóch....

Takie czary.
Jeżeli zakrzywienie 800R Ci nie przeszkadza to LG jest ciekawym wyborem. Pamiętaj że LG to woled na matowej matrycy.

Edytowane przez kamilos69
Opublikowano
52 minuty temu, kamilos69 napisał(a):

Takie czary.
Jeżeli zakrzywienie 800R Ci nie przeszkadza to LG jest ciekawym wyborem. Pamiętaj że LG to woled na matowej matrycy.

Nie wiem co to woled i co takiego jest w tym Philipsie. Jaka jest różnica między matryca Phillipsa a LG? Czy większe zakrzywienie przeszkadza w czytaniu tekstu, jakiejś zakładki i czytania forum? Te wejścia hdmi też się różnią numerami. Nie wiem co z czym się je a trochę drogie są Oba. Nie wiem też co sądzicie o definicji outlet. Co to może być.

Opublikowano
59 minut temu, sk09372 napisał(a):

Dzięki. Chcę wybrać jeden z proponowanych w pierwszym watku. Nie bawię się już w nowe propozycje bo osiwieje.

Proszę o doradzenie człowieka który się zna. Dziekuje

Opublikowano
4 godziny temu, nowynowy napisał(a):

Nie wiem co to woled

WOLED to jest typ ekranu w którym jeden piksel zamiast trzech standardowych subpikseli (RGB - czerwony, zielony, niebieski) ma ich cztery, z dodatkowym białym (RGBW - czerwony, zielony, niebieski,biały). W teorii ma to poprawić jasność, ale LG dalej jest dość ciemny, to wada wszystkich OLEDów.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kalderon napisał(a):

WOLED to jest typ ekranu w którym jeden piksel zamiast trzech standardowych subpikseli (RGB - czerwony, zielony, niebieski) ma ich cztery, z dodatkowym białym (RGBW - czerwony, zielony, niebieski,biały). W teorii ma to poprawić jasność, ale LG dalej jest dość ciemny, to wada wszystkich OLEDów.

Hmm, rozumiem, czyli woled ma 4 subpiksele, a ten philips 3 subpiksele, wiec w teoerii woled jest 33% lepszy/jasniejszy ?

Ogolnie co musze jeszcze wiedziec. Oba kosztuja 2.8k zl, lg z outletu, phillips nowka. Ktorego mam wybrac i dlaczego?

Prosze podpowiedz Kalderon, dwie opcje, zdam sie na twoja opinie i fachowosc.

edit:

tutaj jakies porownanie w wyszukiwarce zrobilem....
https://www.displayspecifications.com/en/comparison/cab02f11df

Edytowane przez nowynowy
Opublikowano

To, że ma 4 subpiksele tak naprawdę nie jest ważniejsze niż sama jakość panelu, jego kalibracja itp. Ale tak, w trybie SDR Philips ma ok. 250-260 nitów maksymalnej jasności, a LG ok. 300 nitów. Bez szału bo monitory IPS często mają ponad 400. W obu monitorach na krawędziach tekstu/literek może występować lekka kolorowa poświata (wynika to z różnych powodów dla obu paneli, ale efekt jest podobny).

LG jest znacznie mocniej zagięty optymalna odległość to 80cm od ekranu i będzie bardziej wrażliwy na to że siedzisz bliżej lub dalej (obraz będzie bardziej zniekształcony).  LG ma matrycę matową, Philips błyszczącą. W teorii LG jest droższy co może sugerować jakąś wyższa klasę, ale poza jasnością ja tego nie widzę. LG jest zbyt szybki dla gniazda DisplayPort twojej karty graficznej, nawet 175Hz będzie mocno na styku.

To tylko porównywarka suchej specyfikacji, argumentów już dostałeś sporo, pewnie też przejrzałeś recenzje więc wiesz jak oba monitory wypadają i teraz to ty musisz podjąć decyzję. Ja ci nie powiem którego wybrać.

PS. Nie podoba mi się tez twoje działanie że kupujesz oba wiedząc że jednego nawet nie odbierzesz. Nic na tym nie zyskujesz, a sklep ponosi koszta które potem przerzuca na klientów.

Opublikowano
2 minuty temu, kalderon napisał(a):

To, że ma 4 subpiksele tak naprawdę nie jest ważniejsze niż sama jakość panelu, jego kalibracja itp. Ale tak, w trybie SDR Philips ma ok. 250-260 nitów maksymalnej jasności, a LG ok. 300 nitów. Bez szału bo monitory IPS często mają ponad 400. W obu monitorach na krawędziach tekstu/literek może występować lekka kolorowa poświata (wynika to z różnych powodów dla obu paneli, ale efekt jest podobny).

LG jest znacznie mocniej zagięty optymalna odległość to 80cm od ekranu i będzie bardziej wrażliwy na to że siedzisz bliżej lub dalej (obraz będzie bardziej zniekształcony).  LG ma matrycę matową, Philips błyszczącą. W teorii LG jest droższy co może sugerować jakąś wyższa klasę, ale poza jasnością ja tego nie widzę. LG jest zbyt szybki dla gniazda DisplayPort twojej karty graficznej, nawet 175Hz będzie mocno na styku.

To tylko porównywarka suchej specyfikacji, argumentów już dostałeś sporo, pewnie też przejrzałeś recenzje więc wiesz jak oba monitory wypadają i teraz to ty musisz podjąć decyzję. Ja ci nie powiem którego wybrać.

PS. Nie podoba mi się tez twoje działanie że kupujesz oba wiedząc że jednego nawet nie odbierzesz. Nic na tym nie zyskujesz, a sklep ponosi koszta które potem przerzuca na klientów.

Hmm rozumiem, w skrocie wiec:

LG- wyzsza jasnosc+jakis system wbudowany w srodku do auto-kalibracji+podstawka wazy 2kg wiecej i mozna ja wyginac bardziej "do dolu" jest bardziej elastyczna. g-sync oficjalny compatibilite.

Phillips - cena + mniej wygiety ekran - czyli lepszy do pracy, a gorszy do grania.

Gwarancja w obu jest na dwa lata, to oznacza ze 2 lata gwarancji jest na to cale burn-in wypalanie? Bede musial pewnie jeszcze duzo czasu spedzic na tym jak odbiore ktorys z tych monitorow, jak je przetestowac, czy nie maja jakis dead pixeli, czy sa rowno podswietlone, jak je skalibrowac, jak ustawic pulpit i wszystko inne aby zabezpieczyc oleda przed wypaleniem.

Dodatkowo da sie w jakikolwiek sposob w domowych warunkach sprawdzic czy ten LG z outletu byl wystawowy i gral pare miechow w sklepie czy zostal odeslany od klienta? 

Ten moj aktualny zlom gpu rx gpu: image.png.f34b33e47a15dd4f15473502351ec4ec.png

kalderon, jak sugerujesz, jakim kablem do czego mam podlaczyc tego jednego z nowych oledow do tego gpu. Troche czasu minie zanim bede mial rtx5080/90. Musi dzialac ten monitor na tym zlomie. NIe wiem tez jakie tam mam ustawiac wartosci odswiezania itd, zeby mi wogole obraz wyswietlalo. 

Co do ostatniego akapitu...caly dzien jezdzilem po sklepach dostalem takiej zlosci. Bylem w roznych czesciach miasta, albo nie maja monitorow zadnych albo jak maja to sa wylaczone i nie moga ich podlaczyc, albo jak maja to jakies spoty reklamowe leca na nich i nie da sie nawet myszka ruszyc, zobaczyc jak tekst, czcionka na nich wyglada, jak zmiana rozdzielczosci wyglada, calkowite nic. To jest calkowita patologia, sklepy z kapitalem wielomilionowym, sieciowki, na terenie calej Polski a nie mozna zobaczyc monitora. Stoja tam jakies va/ipsy za 500/1000zl, a jak pojawi sie jakis oled to spot reklamowy bez mozliwosci czegokolwiek zwiazanego z nim. To po co sa te sklepy stacjonarne to ja nie wiem....idac do sklepu z odzieza, moge je przymierzyc, dotknac na miejscu, przetestowac. Dlaczego nie moge tego zrobic z monitorem za 2/5/10 tys zl. Bo sa i take w sprzedazy przeciez....

Opublikowano
32 minuty temu, nowynowy napisał(a):

jakis system wbudowany w srodku do auto-kalibracji

33 minuty temu, nowynowy napisał(a):

jak je skalibrowac

Oba wydają się mieć poprawnie skalibrowane kolory.

g-sync oficjalny compatibilite

Co nie znaczy że działa dobrze, są narzekania na migotanie.

Dodatkowo da sie w jakikolwiek sposob w domowych warunkach sprawdzic czy ten LG z outletu byl wystawowy i gral pare miechow w sklepie czy zostal odeslany od klienta? 

Raczej nie.

34 minuty temu, nowynowy napisał(a):

Gwarancja w obu jest na dwa lata, to oznacza ze 2 lata gwarancji jest na to cale burn-in wypalanie?

Trzeba sprawdzić w warunkach gwarancji.

Monitor podłączyć kablem DisplayPort min. 1.4 lub wyżej do portu DisplayPort w karcie graficznej. Przy 10-bitowym obrazie 3440x1440 oznacza to max 144Hz.

Opublikowano (edytowane)

Hmmm....rozumiem.

Kiedys montowali do srodka g-sync modul jak dobrze pamietam, to byla burzuazja. On chyba mial wiekszy zakres hz obslugiwania.

Czytalem na TFT i reddicie recenzje tego monitora/tego panelu od asusa od LG. Na papierze ten LG jest lepszy. 240hz i hdmi2.1 i jakies wejscie na sluchawki doubly surround. Na TFT center pisali ze 175hz vs 240, zmniejsza sie input oraz wszystko jest bardziej plynne.

Dziwi mnie ze na oficjalnej stronie LG, w usa - jest miejsce na kody rabatowe do wpisywania, a w Polsce nic....

Po raz kolejny potwierdza sie ze Polska to kraj dla bogatych ludzi...Amerykanca nie stac ale Polaka juz tak. No chyba takiego polaka co przemyca koks z kolumbii albo fajki od ruskich.

Edytowane przez nowynowy