Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O cencie czy to wszystko będzie dobrze grało

GIGABYTE X870 AORUS ELITE WIFI7 ICE - Moederbord

AMD Ryzen 7 9800X3D - Processor

Lexar Ares RGB LD5BU016G-R6000GDLA - Geheugen

Zasilacz Corsair hx 1200w

Corsair MP700 Elite 1TB - SSD

Posiadam kartę rtx3090 (jak wejdzie seria rtx 6000) a procesor chce kupić trochę lepszy bo planuje zmienić w przyszłości grafikę

A

Chłodzenie mam noctua nh-d15

Opublikowano

Nie przepłacałbym za średniego SSD PCI-e 5.0 który w testach potrafi wypadać gorzej od topowych SSD 4.0. Raczej wziąłbym jakiegoś KC3000, co prawda 4.0 ale w tej samej kasie masz 2TB KC3000. Różnicy w prędkościach i tak nie odczujesz to po co przepłacać za mniejszego 5.0.

Zasilacz wziąłbym coś z ATX 3.1 i poprawioną wtyczką 2x6 pin. W Niemczech kupujesz? Jak tak to: https://www.alternate.de/NZXT/C1200-Gold-ATX-3-1-PC-Netzteil/html/product/100066519 - bardzo dobry zasilacz i bardzo sensownie wyceniony.

Opublikowano (edytowane)

Zasilacz mam już więc nie będę kupował nowego

A co do reszty ?

Pamięci i mobo do tego procka będą dobre czy może coś tańszego i również dobrego ?

Zmieści się mobas do obudowy Fractal Design Define 7 ?

50% gram w cs2 i potrzebuje bardzo dobry procesor na tą grę a reszta 50% inne gry

czy nie będzie problemów z tym mobasem od GIGABYTE ? Kiedyś miałem i same problemy z nim były

a może kupić jakąś płyte pod B850  dużo tańsze są np. Gigabyte AORUS ELITE WIFI7 ICE  B850

Edytowane przez sadi
Opublikowano

A jak masz to ok.

Możesz wziąć coś na B850 bo spokojnie wystarczy i będzie taniej. Gigabyte na B650 / X670 miało dobre płyty więc pewnie tu będzie podobnie. Zresztą chyba mało który producent notował jakieś wtopy w średniej / wyższej półce płyt AM5. 

Można dać taniej np. https://www.alternate.de/GIGABYTE/B850-GAMING-X-WIFI6E-Mainboard/html/product/100102556

Pamięci są ok, jak znajdziesz coś 6000 MHz CL30 tańszego to też można brać, tutaj nie ma złych wyborów bo większość tych pamiątek to te same / podobne kości.

Do Define wszystko wejdzie.

Opublikowano (edytowane)

tak chciał bym żeby była biała u budżet na płytkę to 350 E

I tak jak mówiłem chce żeby była przyszłościowa i bardzo mi zależy na dysku M2 pod 5 generacje

A te pamięci z Lexar Ares RGB LD5BU016G-R6000GDLA zmieszczą się pod chłodzeniem noctua ?

Edytowane przez sadi
Opublikowano

X670E też mają PCI-E 5.0, no ale jak ma być biała to może faktycznie ten Asus B850, albo: https://www.alternate.be/GIGABYTE/B850-A-ELITE-WF7-ICE-socket-AM5-moederbord/html/product/100102555

W Asusie masz lepsze zintegrowana audio. Składałem dla znajomego kompa na B650 Strix, bardzo fajna płytka więc tu pewnie będzie podobnie...

Pamięci wejdą, Noctua ma podwyższony radiator więc nie ma z tym problemu.

Opublikowano

Audio mnie nie interesuje bo mam DAC więc na pewno nie będę uzywał audio z płyty głównej.

Ale inne bajery USB z małymi opóźnieniami już tak bo głównie gram w cs i zależy mi na responsywności.

No i celuje w płyte przyszłościową bo jak kupie to pewnie na 8 lat będę używał