Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie, ale najważniejsze żeby oba były z x-komu, bo ostatnio dostałem bon za opinię o produkcie i muszę wydać min. 500 zł. :P

1) Pierwszy dysk potrzebny do laptopa. Model laptopa jak w sygnaturze. Mam go od nieco ponad 2 lat, ale dysk który znajduje się w środku (SK Hynix 512 GB) już prawie się zapchał, więc potrzebuję czegoś 2x pojemniejszego, oczywiście z pamięcią DRAM. Zastosowania to głównie typowe prace biurowe i relaks, żadna tam obróbka filmów, praca na obciążających programach typu AutoCAD czy wymagające gry, bo gram bardzo rzadko i głównie w starocie. Co jest teraz absolutnym bestsellerem na rynku dysków SSD M.2 NVMe do laptopów o tej pojemności, jeżeli chodzi o stosunek ceny do wydajności?

2) Drugi dysk potrzebny do zewnętrznej obudowy Orico M2PV-C3 z portem USB 3.2 i kontrolerem RTL9210 (10 Gb/s). Dotychczas używałem w niej taniego dysku WD Blue SN550 512 GB, który również przestaje mi już wystarczać. Obudowy w połączeniu z w/w dyskiem używam głównie jako superszybkiego pendrive’a do często przerzucania dużych plików, głównie filmów UHD, ale również jako dodatkowego backupu dla swoich dokumentów, zdjęć, muzyki, instalek, itp. Tutaj akurat może być coś mniej wydajnego, na zasadzie „najlepszy z najtańszych”, więc nie musi mieć pamięci DRAM.

Opublikowano

Jaki masz interfejs nvme na lapku ? Tzn ajkie prędkości obsługuje. Bo nie ma sensu pchać żylety jak wykorzystasz tylko połowę szybkości transferu. 

Lexary i blue podobno dość mocno sie grzeją przy kopiowaniu dużych ilości danych. 

U siebie mam Samsunga 980 pro i kc3000. Generalnie Samsungi uchodzą za najlepsze dyski ssd nmve w kręgu moich znajomych . Jeżeli nie zależy Ci na prędkościach transferów to celuj w samsunga do lapka i lexara do orico.

Backupu nie trzymaj na ssd'kach, to może umrzeć z dnia na dzień bez jakichkolwiek objawów. 

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
19 minut temu, PepePanDziobak napisał(a):

Jaki masz interfejs nvme na lapku ? Tzn ajkie prędkości obsługuje. Bo nie ma sensu pchać żylety jak wykorzystasz tylko połowę szybkości transferu. 

Nie wiem czy właśnie o to chodzi, ale w CrystalDiskInfo napisane jest, że tryb transferu mojego dysku to PCIe 3.0 x4 | PCIe 3.0 x4, a standard to NVM Express 1.3

21 minut temu, PepePanDziobak napisał(a):

Backupu nie trzymaj na ssd'kach, to może umrzeć z dnia na dzień bez jakichkolwiek objawów. 

Spoko, to zapasowy backup. ;)

Opublikowano

Tutaj masz prędkości pcie 4.0 x 4 na kc 3000 i niżej chwilowo Samsung 980 pro na interfejsie pcie 3.0 x 4

Szukaj dysku z max prędkościami do 3500 - 4000. Bo tylko takie prędkości obsłuży płyta w lapku. Kieszeń jeszcze niższe transfery chyba ma

20250117_203335.jpg

20250117_202647.jpg

• Thanks 1
Opublikowano
19 minut temu, PepePanDziobak napisał(a):

Szukaj dysku z max prędkościami do 3500 - 4000. Bo tylko takie prędkości obsłuży płyta w lapku.

A może płyta w lapku udźwignie szybsze dyski?

CrystalDiskInfo podaje przecież interfejs dysku, a nie płyty?

Może producent celowo dał słaby dysk żeby ciąć koszty?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, PepePanDziobak napisał(a):

Musisz zobaczyć specyfikacje lapka wtedy wszystkiego się dowiesz. Ewentualnie aida powinna pokazać specke sprzętu.

Używam Speccy, więc wklejam specyfikację płyty głównej:

LENOVO LNVNB161216 (FP6).jpg

A poniżej benchmark obecnego dysku:

CrystalDiskMark_20250126215452.png

Edytowane przez Dade Murphy
Opublikowano
W dniu 26.01.2025 o 18:14, Dade Murphy napisał(a):

oczywiście z pamięcią DRAM. Zastosowania to głównie typowe prace biurowe i relaks, żadna tam obróbka filmów, praca na obciążających programach typu AutoCAD czy wymagające gry

Te dwa zdania trochę sobie przeczą, bo z określonego przez ciebie zastosowania wynika, że DRAM jest zbędny, a w laptopie brak DRAM może oznaczać nieco niższe temperatury i pobór prądu - w takim wypadku otwierają ci się możliwości na dyski takie jak WD Black SN770 lub GOODRAM PX700 - a i tak masz jakiś tam "DRAM" w postaci HMB. Jak koniecznie chcesz DRAM, to dobrą opcja jest SK Hynix Platinum P41 - przyzwoicie trzyma temperatury. To, że to są pcie 4 bym się nie przejmował, bo teraz łatwiej dostać dobry dysk na pcie 4 niż 3, a różnice cenowe się zacierają. Do zewnętrznej obudowy wziąłbym jakiegoś WD Blue.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.01.2025 o 23:46, Melon77 napisał(a):

Te dwa zdania trochę sobie przeczą, bo z określonego przez ciebie zastosowania wynika, że DRAM jest zbędny, a w laptopie brak DRAM może oznaczać nieco niższe temperatury i pobór prądu - w takim wypadku otwierają ci się możliwości na dyski takie jak WD Black SN770 lub GOODRAM PX700 - a i tak masz jakiś tam "DRAM" w postaci HMB.

Zawsze myślałem, że dyski bez DRAM to porażka, bo ponoć mają krótszą żywotność, nie mówiąc już o tym, że po wyczerpaniu cache'a ich prędkość spada, więc raczej powinno się ich unikać?

No dobra, w takim razie wezmę WD Black SN770 albo GOODRAM PX700, bo faktycznie mają bardzo dobre parametry i sporo pozytywnych komentarzy, chociaż szczerze mówiąc liczyłem na to, że wydam mniej niż 300 zł na każdy z dysków.

W dniu 29.01.2025 o 23:46, Melon77 napisał(a):

Do zewnętrznej obudowy wziąłbym jakiegoś WD Blue.

Wybór padł na WD Blue SN580, ewentualnie Lexar NM710

Dzięki za rady!

Edytowane przez Dade Murphy
Opublikowano
2 godziny temu, Dade Murphy napisał(a):

Zawsze myślałem, że dyski bez DRAM to porażka, bo ponoć mają krótszą żywotność, nie mówiąc już o tym, że po wyczerpaniu cache'a ich prędkość spada, więc raczej powinno się ich unikać?

Bez przesady z tą porażką, jest wiele osób co negują wszystko, co nie ma najwyższych parametrów, nie patrząc na wyniki w realnym użytkowaniu. Poza tym technologia idzie do przodu i taki WD SN770 w testach wyprzedza w niektórych zastosowaniach niektóre dyski z DRAM. Dla takiego zastosowania, jakie przedstawiłeś, to DRAMu nawet nie odczujesz. A prędkość dysków z DRAMem też (mocno) spada po zapchaniu cache. DRAM pomaga nieco w zapisie i odczycie losowym i odrobinę zwiększa żywotność komórek, ale są to różnice niewielkie. Ja np. wolałbym, żeby laptop mi startował o pół sekundy dłużej ale za to z mniejszym poborem mocy, który jest wymagany przez DRAM - kwestia co kto woli. W każdym razie nie ma co się bać dysków DRAM-less, o ile są to sprawdzone konstrukcje.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Dade Murphy napisał(a):

liczyłem na to, że wydam mniej niż 300 zł na każdy z dysków.

no i uda się o ile nie będziesz kupowac w najdroższym sklepie w europie

dałam wyżej link, amazon cały czas cena 289zł za 770wd

a najlepiej pepper i czekac na okazję, co chwila coś fajnego wskakuje

wczoraj się promka skończyła na nq790, ale na wspominany SN580 jest cały czas :

https://www.pepper.pl/promocje/dysk-ssd-nvme-wd-sn580-1tb-982090

Edytowane przez miro
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Melon77 napisał(a):

Bez przesady z tą porażką, jest wiele osób co negują wszystko, co nie ma najwyższych parametrów, nie patrząc na wyniki w realnym użytkowaniu. Poza tym technologia idzie do przodu i taki WD SN770 w testach wyprzedza w niektórych zastosowaniach niektóre dyski z DRAM. Dla takiego zastosowania, jakie przedstawiłeś, to DRAMu nawet nie odczujesz. A prędkość dysków z DRAMem też (mocno) spada po zapchaniu cache. DRAM pomaga nieco w zapisie i odczycie losowym i odrobinę zwiększa żywotność komórek, ale są to różnice niewielkie. Ja np. wolałbym, żeby laptop mi startował o pół sekundy dłużej ale za to z mniejszym poborem mocy, który jest wymagany przez DRAM - kwestia co kto woli. W każdym razie nie ma co się bać dysków DRAM-less, o ile są to sprawdzone konstrukcje.

Spoko, dzięki za wyjaśnienie.

2 godziny temu, miro napisał(a):

no i uda się o ile nie będziesz kupowac w najdroższym sklepie w europie

dałam wyżej link, amazon cały czas cena 289zł za 770wd

a najlepiej pepper i czekac na okazję, co chwila coś fajnego wskakuje

wczoraj się promka skończyła na nq790, ale na wspominany SN580 jest cały czas :

https://www.pepper.pl/promocje/dysk-ssd-nvme-wd-sn580-1tb-982090

Wszystko spoko, tylko muszę kupić akurat w x-komie, bo właśnie w tym sklepie dostałem bon na 250 zł.

Poza tym nie uważam, żeby byli najdrożsi w Europie czy nawet w Polsce. Wiele oferowanych przez nich urządzeń jest często tańszych niż gdziekolwiek indziej.

A morele.net czasem kręci jakieś wałki i wciska zwroty lub leżaki magazynowe. 2 lata temu kupiłem u nich w niezłej promce TV Philips z Ambilight i po roku LEDy na tyle telewizora zaczęły wariować aż w końcu zgasły. Musiałem go dwa razy odsyłać na reklamację, bo za pierwszym razem olali sprawę i tylko rzekomo zaktualizowali soft, więc dopiero za drugim razem przyłożyli się do problemu i naprawili lub wymienili te LEDy, ale co się nawkurwiałem i nadźwigałem to moje. Może przypadek, a może nie, ale ta niska cena od samego początku wydawała mi się być podejrzana.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dobra, jakby co to wykorzystałem swój bon i kupiłem w końcu WD Black SN770 i WD Blue SN580, bo akurat x-kom zrobił jeszcze promki na oba dyski, więc ogólnie wyszedłem 300 zł do przodu.

Mam jeszcze tylko jedno techniczne pytanie, mianowicie jak bardzo należy się spieszyć z instalacją dysków SSD? Ich działanie opiera się niejako na utrzymywaniu ładunków, które z upływem czasu się ulatniają, ale czy dotyczy to również nowych dysków czy tylko takich które są już użytkowane?

Innymi słowy, czy nowe, zamknięte w pudełku dyski SSD mogą sobie bezpiecznie leżeć na półce do końca roku czy powinienem je jak najszybciej rozpakować i zacząć z nich korzystać, bo jakby co to jeszcze nie mam ciśnienia żeby ich używać?

Opublikowano

Ciężko powiedzieć, bo to od wielu czynników zależy, na pewno nie można ich trzymać w nieskończoność, ale do końca roku to stosunkowo niedługo, więc spokojnie.

Inna sprawa, że warto nowy SSD wsadzić do kompa na parę dni chociażby po to, żeby sprawdzić czy nie ma jakiejś awarii i móc w razie czego zrobić zwykły zwrot.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 3.02.2025 o 18:09, miro napisał(a):

wczoraj się promka skończyła na nq790

To jest na QLC przecież, na co komu taki dysk.

PX700 Legend 900 VP4300L NM790 i jeszcze parę innych to ten sam kontroler i pamięci.

Dorzuć te 40 zł i masz KC3000 https://www.ceneo.pl/118023289

A z kodem z newslettera powinno być nawet taniej

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Dikson napisał(a):

na co komu taki dysk.

PX700 Legend 900 VP4300L NM790 i jeszcze parę innych to ten sam kontroler i pamięci.

na to że wtedy jak to było pisane ( 2tyg temu )  to kosztował 249zł, chłop chcial możliwie najtaniej, dysk tak samo dobry jak wspomniany vp4300, dla przeciętnego kowalskiego aż za dobry

nie ma znaczenia, autor musial kupić w xkom, gdzie ceny są zgoła inne.. i kupił

Opublikowano
1 godzinę temu, miro napisał(a):

nie ma znaczenia, autor musial kupić w xkom, gdzie ceny są zgoła inne.. i kupił

WD Black SN770 został w tym tygodniu przeceniony do 299 zł, a WD Blue SN850 do 249 zł.

Ostatecznie dzięki bonowi z x-kom ten pierwszy kupiłem za 162,60 zł, a ten drugi za 135,40 zł.

Gdzie bym kupił taniej?

Opublikowano
7 minut temu, Dirian napisał(a):

Tak samo dobry jest NM790.

masz rację mój błąd, od początku "myślałem" o nm790 wtedy na pepperze, a pisalem mój bład Nq

to były te promocje

https://www.pepper.pl/promocje/dysk-lexar-nm790-1tb-ssd-986923

mea culpa

18 minut temu, Dade Murphy napisał(a):

Gdzie bym kupił taniej?

nigdzie, wiadomo ze xsrom to najlepszy sklep na świecie

ważne żebyś był zadowolony, ceny super jesli ma się takie bony

bravo Ty ;)