Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Szczerze mówiąc miałem doczynienia tylko z najtańszymi modelami jakie znalazłem na Amazon.

Spinałem do kupy u znajomego bo nie miał pojęcia jak wykorzystac swoje symetryczne łącze.

https://www.free.fr/freebox/freebox-ultra/ , taki box

Do tego taki wynalazek https://www.amazon.fr/Elfcam®-Active-Optical-Compatible-Freebox/dp/B0CXQ1J4CX/ref=sr_1_1_sspa?crid=2OZ8HDV90K2U1&dib=eyJ2IjoiMSJ9.zB4yfzeFf6t0clC9xVuBtsA-iN4H9cwsaeZbp8Di8eg_BNJSbgZ8TqMXBxtKORnJTTFVF4F9HjY_poqaP77u3k5gI-h4DvdG8VYvThbkFzrU-MKKauQ7DzGw_Fe_-qUGi9l1rp8ufz8jpRo3iw8FG5pmE77_X8jciRft_9JBmJ5k8TUnxKVz_regDgUOxBE0QnWI3BuJh2RaYFvDCeHhdjkblM48wRzTuaIZDSwEDm9Z-y1OQzp_BfOg1eEgPOQQBdZZxviAZITPwP6ujm8jq--gOyNtGNTY1-bRw8tnFSQ.NlOdzJExFoGQRFOhc5nY5rrMry-T6VX_vek_kp-HgiI&dib_tag=se&keywords=sfp%2B&qid=1749456262&sprefix=sfp%2Caps%2C86&sr=8-1-spons&sp_csd=d2lkZ2V0TmFtZT1zcF9hdGY&th=1

a na koniec taka karta https://www.amazon.fr/Contrôleur-X520-DA1-VIMIN-Adaptateur-Compatible/dp/B0DPKCHB4B/ref=sr_1_1_sspa?__mk_fr_FR=ÅMÅŽÕÑ&crid=28S0MVVJKJ4FT&dib=eyJ2IjoiMSJ9.CbNdSH_B_XpZau0cBRVrfuavcU2mJvwwjVXYdlmN0DG_DGYRb9dNW-_XqhUb1kO5DE6XIrxW41u-xpmzuRdoyWh5MQxFji-Kx2Qb4Q1m3DyNCXVKjCO7Es2sQAhFHCNau6Y2nL3tcNBt0p1tzjPBOO5TI8GZ28VIkAHAVX7djxHoLaXTgOE-WZVTZId-lD9L8H7Lw8Z3c5wwrd4wrZBP9ohXDt1Y6hXeumMx30JtMeQdnk9UoePMoSn8cmEg_ubC3vmLBxKWpK8qmfCWqJ2hyVB6Iz6Aw_Fhi6BEpw9BA-c.KP07JCNaky5J6D8xJ-j9O9yMT-JqVsalTVc8gHFlnhI&dib_tag=se&keywords=sfp%2B%2Bcarte%2Bréseau%2Bfreebox&qid=1749456377&sprefix=sfp%2B%2Bcarte%2Breseau%2Bfreebox%2Caps%2C67&sr=8-1-spons&sp_csd=d2lkZ2V0TmFtZT1zcF9hdGY&th=1

reszta sprzętu u niego korzysta z WIFI 7, tu chodziło tylko o podłączenie jednego pieca do światłowodu.

Gra i trąbi, tak ze po prostu kup, zamontuj i ciesz się.

Opublikowano
40 minut temu, Alai_de_Loin napisał(a):

Pomijając to, ja biorę zawsze z Amazon, dostawa w zasadzie w jeden dzień, czasami w niedziele, a jak mi nie pasuje to robię zwrot, tez bez problemu.

Ale OP nie pyta się o sklep, tylko o konkretny model wkładki który będzie kompatybilny z jego kartą sieciową...
To, czy kupi sobie na Amazonie, w X-komie, na Allegro czy od szemranego gościa w ciemnej alejce nie ma najmniejszego znaczenia.
Ja zawsze jak musiałem kupić coś to korzystałem z listy przygotowanej przez producenta albo potwierdzonej na jakimś forum bo z wkładkami SFP/SFP+/SFP28 jest różnie. Ba. Czasami nawet trzeba sprawdzać wersję firmware (karty i wkładki) żeby się nie zdziwić.

A w domu w ogóle się w takie rzeczy nie bawię bo lepiej "ograniczyć się" kupując zwykłą sieciówkę 10 Gbps niż potem marnować kilka tygodni na odbieranie i odsyłanie wkładek.

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, narmiak napisał(a):

marnować kilka tygodni na odbieranie i odsyłanie wkładek.

A ty mieszkasz gdzieś na bialoruskiej wsi, mój drogi? Amazon przywozi zazwyczaj na następny dzień, zwrot tez się robi w jeden dzień, mało tego wystarczy ze w systemie przesyłka jest już zaznaczona jako wysłana (zwrot point relay czy inny paczkomat) zeby pieniądze wróciły na konto.

To w razie gdyby dla opa te kilkadziesiąt euro było suma abstrakcyjnie wysoka.

W ostateczności google mówi ze 10Gtek ASF-10G-T będzie dobry i będzie działał.

Czytaj synku co starszy pisze a potem ewentualnie się odzywaj, ponieważ nie zwróciłeś absolutnie uwagi co pisałem, a pisałem ze kontakt miałem tylko z tanimi elementami i tam nigdy nie było problemu.

Tanie karty, tanie kable, tanie sfp+ i zawsze działa, bo do domowych zastosowań nie potrzebuje sprzętu za grube setki euro,  jeśli już ukazało by się ze potrzebuje sprzętu do zastosowań PRO, to zdaje mi się ze nie robiło by mi różnicy czy zwrot kasy dostane na następny dzień czy następny tydzień.

Wiec jeśli już wyjaśniliśmy sobie podstawy, to przeproś teraz za wtrącanie się i tnij bazie.

• Haha 1