Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,
Przejrzałem kilka wątków jednak nie wszystkie są już aktualne.

Potrzebuję pomocy w wybraniu laptopa dla siostrzeńca - siostra poprosiła mnie o pomoc.
O ile rynek Pc w miarę śledzę o tyle w laptopowym nie do końca potrafię się odnaleźć w seriach procesorów itp.

Z wymagań:
-Rozmiar 15,6 - lub ok. tego taki klasyczny rozmiar - pewnie będzie też podpinany pod monitor zewnętrzny;

- Gry? - To laptop dla 15` latka, z tego co pytałem to gra w Fortnite, CS2, Farming Simulator, czy GTA V - wiadomo, że z czasem może się to zmieniać wiec dobrze aby był jakiś zapas;

- Poza tym oczywiście codzienne użytkowanie i jakieś wykorzystanie w tematach szkolnych, ale jak ogarnie gierki to i tutaj sobie poradzi.

- Wybór niestety okrojony do elektromarketów i sklepów oferującyh raty 0% (chcą to wziąć na raty, a jedyne jakie im polecam jeśli już to 0%);

Z tego co patrzyłem w tym budżecie można celować w RTX 4060 (wyczytałem aby TGP karty było w tych granicach 100W - poniżej tego będzie widać braki w wydajności) - czy dobrze celuję?
Jeśli chodzi o procesory to Intel czy AMD? Jeśli tak to jakie modele są warte zainteresowania?
Reszta podzespołów to w 90% przeglądanych przeze mnie przypadków 16GB DDR5 i nVme 512 lub 1000GB.

Polecicie coś konkretnego? Jakich firm/modeli unikać?
Chyba Asus TUF/Lenovo Loq są godne zainteresowania?
Pomożecie?

Edytowane przez soundvibez
Opublikowano
W dniu 7.02.2025 o 15:38, soundvibez napisał(a):

Dzięki za propozycje, obadam sobie, ale widzę że wszędzie Ryzen, czy to przypadek czy po prostu w laptopach AMD radzi sobie tak samo dobrze jak na rynku stacjonarek? :D

W tym budżecie masz już Legiona - to model top jeżeli chodzi o laptop do gier. 
Lenovo Legion 5-16 i5-13450HX/16GB/512+1TB RTX4060
Dobra kultura pracy oraz matryca z 100% pokryciem kolorów, dwa dyski w cenie.

• Like 1