Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 10.09.2025 o 23:31, Element Wojny napisał(a):

Wy tu widzę obczajacie wersję 26, a ja nadal siedzę na klasyku:

image.png.a4137896de081a3703f8bb1ad963c072.png

No jedna z najlepszych części 😊 moja love to cm italia :) ale tam po paru sezonach nie szlo transferow robic bo skład przepełniony :/

Opublikowano
W dniu 8.09.2025 o 13:42, Reddzik napisał(a):

Zgodnie z informacjami podanymi przez FMInside, w Football Manager 2026 zabraknie możliwości prowadzenia reprezentacji narodowych.

To jednak nie jedyne cięcia. Według tego samego źródła, w najnowszej odsłonie serii nie znajdziemy:

Trybu prowadzenia kadr narodowych

Okrzyków przy linii w trakcie meczu

Systemu social mediów

Trybu „Załóż klub” oraz „Versus Mode”

No to są jakieś sprzeczne informację bo wczoraj czytałem coś takiego:

https://www.fmscout.com/a-football-manager-2026-new-features.html#international

W dniu 11.09.2025 o 09:33, Pavel87 napisał(a):

Ogólnie jak czytam komentarze czy to na polskiej scenie, czy na zagranicznych forach to właśnie dużo ludzi pisze, że obawia się, że to tylko nowa szata graficzna, a wszystko inne zostanie tak jak w FM24 (cały silnik itp). A skórkę to i tak od razu każdy wrzuca inną. Ja preorder sobie daruje, poczekam na opinie. 

Chyba dużo wskazuje na to, że będzie to prawda i tylko oprawa graficzna nowa, a reszta stara, bo pojawi się funkcja importu save z FM 23 i 24:

https://www.fmscout.com/a-football-manager-2026-new-features.html#oldsaves

Nie znam się za bardzo na programowaniu ale wydaje mi się, że jeśli kod byłby napisany na nowo albo chociaż mocno zmodyfikowana to takie przeniesienie wymagałoby raczej jakiejś zaawansowanej konwersji danych, które zawiera zapis gry ze starszej wersji a co za tym idzie załadowana gra mogłaby zawierać sporo błędów i braków w danych.

Opublikowano

@Godlike

Zgadza się. Na pewno gdyby przeprogramowali większość rzeczy, czy musieli przepisać na nowo to konwersja ze starych wersji gry, chociażby właśnie "save'ów" nie byłaby tak prosta. Nie wierzę też, że Sega jest tak ambitna żeby to przepisywać. Moim zdaniem pójdą w unowocześnienia wizualne a reszta przejdzie tylko kosmetykę. Ale zobaczymy, mam nadzieję, że się mylę, nie to żeby seria podszebowała rewolucji, ale kilka zmian by się przydało.

Mimo wszystko na premierę nie kupię. Poczekam na opinie i kilka pierwszych patchy, bo na pewno takie będą. 

Opublikowano
5 godzin temu, Reddzik napisał(a):

Pamiętam, że mówi się że gra jest grywalna od stycznia, tak co rok.  

Od kilku edycji już nie, w FM23 i 24 śmiało można było grać na premierę, ale kiedyś tak było faktycznie dopiero po drugim grudniowy patchu dało się grać, aczkolwiek były serię które miały takie babole że dopiero je naprawiano w następnej wersji gry, ja osobiście doświadczyłem takiego jednego ale to przy FM 12 albo 11 nie pamiętam, w każdym razie Dawno :E Z tym FM jednak na premierę też bym się wstrzymał, ale nie wiem czy wytrzymam pokusa jest bardzo silna 🤣🤣

@Pavel87 przecież face packi fanowskie mają kilka, a czasem kilkanaście aktualizacji w roku w tym pierwsza na kilka dni albo raczej godzin po premierze nowej edycji i w tym przypadku pewnie będzie to samo, nie wierzę zeby SI zrezygnowało z dotychczasowego systemu identyfikacji po ID, za dużo by mieli do przepisywania w tak ogromnej bazie danych, na 99% xmele będą działać.

• Upvote 1
Opublikowano

Też nie wiem co z nim zrobić, póki co nie mam zakupionego, mam czas, mogę poczekać. Najtaniej na Humble z 180zł+ znajomy ma pełną zniżkę więc tyle wychodzi, ja jej nie mam bo pauzowałem bundle-choice od nich więc ta zniżka mi się zresetowała na zakup w ich sklepach. 
Na razie mam czas do blisko premiery.

Opublikowano (edytowane)

To był ekran taktyczny, aż się łezka w oku kole 😢 A w nowym FM 26 dwie taktyki, wincyj tego, ja wiem ze są ludzie którzy to lubią ale dla mnie to tylko wydłuża rozgrywkę niepotrzebnie i potem efekt jest taki, że szukam taktyki która opekam cała grę i dziękuję :E

Edytowane przez Godlike
Opublikowano

Akurat dwa ustawienia podczas ataku i obrony mają jak najbardziej sens, to fundamenty piłki a skoro to jedyny słuszna symulacja piłki od strony menagera, to dziwne że wcześniej tego nie było. 

Z taktykami jest jak z buildami w grach rpg, albo ktoś lubi się bawić i czerpać z tego przyjemność jak zacznie dawać rezultaty, a drudzu od razu do neta sięgają po gotowce. 

Opublikowano (edytowane)

Ja np miałem boki pociągnięte takim sposobem do góry, wszystko zależy od taktyki ale były tzw killer taktyki i tam czasem nawet niezrozumiałe dla nas opcje przeważały i zmieniały rozgrywkę. Nawet dziwne ustawienia na ekranie taktyki jak środkowy napastnik ustawiony jako prawy co raczej wygląda dziwnie ale takie były założenia twórcy. 

Edytowane przez Reddzik
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

obraz.png.dc400885620c2c5654bf186ad07d6e07.png

Cytat

Wraz z nową licencją FIFA, twórcy zapowiadają również gruntowną przebudowę trybu zarządzania reprezentacjami narodowymi. Ulepszony tryb ma trafić do FM26 jako aktualizacja przed startem mundialu i będzie dostępny na wszystkich głównych platformach. Wersja mobilna dostępna w ramach Netflixa otrzyma nowy tryb już w dniu premiery.

• Upvote 1