Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, chciałbym złożyć kompa do około 6500 pod monitor gigabyte m27q 2K 170Hz. Główne przeznaczenie gry, vscode itp., czasem cos wyrenderować. Lepiej iść w intela i nvidie czy amd do takich zadań. Chciałbym też uciąć zjadanie energii gdzie to możliwe dlatego myśłałem bardziej nad 4070s niżeli radeonem. Dodatkowo raytracing zachęca do niektórych gierek.

Opublikowano

@kalderon

Rendering do 3-4 razy w miesiącu, jakieś modele w blenderze pod unity itp plus filmy w vegasie. Ale to tak dodatkowo nie jest to priorytet wysoki. RT fajna zabawka ale wymogiem nie jest, jeśli ciężko z tym to się obejdę. Z gier to LoL, fortnite, apex i 3A co jakiś czas.

Opublikowano

Czyli gry raczej szybsze i tu kusi mnie zaproponowanie Ryzena 7800X3D, ale to tylko 8 rdzeni które w renderingu nie zaszaleje. Na początku marca na rynku powinny już być RTX 5070 oraz RXy 9070/9070XT, można poczekać i zobaczyć co pokażą w kwestii wydajności i efektywności energetycznej.

Opublikowano

Proc co weźmiesz wszystko jedno. W blenderze i tak zapewne polecisz na Optix czy CUDA. pood Unity warto stawiać na mocny CPU. Kolega co wyżej proponuje Ci 7800X3D kompletnie nie wiem czym się tutaj kieruje. Ani to do pracy a w grach AAA i tak ten procesor będzie ograniczany przez karty które podejdą w Twój budżet. 

Typowo o gier, to masz 7700 i RX 7900 XTX pod 1440p  - ale, render w blenderze na AMD leży, RT też słabo. Z drugiej strony dawać tutaj RTX 4070 super tez się nie widzi. Pracujesz dość mało więc będzie to można ogarnąć na tym sprzęcie. 

Opublikowano
13 godzin temu, kalderon napisał(a):

A co jeśli 'suwak' gra w strzelanki?

A co to zmieni? 

W dniu 9.02.2025 o 13:23, suwak napisał(a):

r gigabyte m27q 2K 170Hz

W dniu 9.02.2025 o 13:23, suwak napisał(a):

4070s

Co Ci tutaj da 7800X3D w 1440p? No chyba że gra w 1080p bądź niżej na low 

Opublikowano
2 godziny temu, kalderon napisał(a):

W strzelankach gra się na niskich ustawieniach

Jak się ma esportowe ambicje to może i tak, ale też nie zawsze bo niskie ustawienia to często gorsza widoczność (np. w smoke w CS'ie). Natomiast jak się gra 4fun, to chyba nikt normalnie nie wali maksymalnie niskich detali i jakichś kalecznych rozdzielczości żeby mieć trochę fps więcej.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Piszesz mało danych odnośnie spadków............ Co do UV ano trzeba czasami obejrzeć kilka razy poradniki. Zapodałem Ci screen i to nie jest czarna magia, a dwie opcje do sprawdzenia. Zobacz też temp karty graficznej i temp Vram.   
    • Ok jak ktoś ogarnie jakąś fajną promkę na większy tv to niech cytuje i mnie wzywa. A jak jest naprawdę zdolny to ddr5 też mogą być 
    • Mam jeszcze jeden temat założony na swoim profilu który dodałem wczoraj opisujący naprawdę obszernie moje spadki/micro stuttering, może z tego jesteś wstanie wywnioskować gdzie mam szukać winowajcy. W tym przypadku po prostu postanowiłem najpierw w 100% wyeliminować winę tego problemu z strony jakiś moich złych ustawień lub jego braku gdzie procek się przegrzewa.  Odpowiadając do twojego komentarza:  W panelu sterowania od samego początku testowałem wysoka wydajność oraz najwyższa wydajność, nie było sytuacji żeby było oszczędzanie energii itd, tak samo w sterowniku Nvidia. Jeżeli chodzi o spadki z winy ustawień graficznych to grając w gry esportowe pokroju CS2/VALORANT/LOL/FORTNITE/OVERWATCH2/RAINBOW SIX SIEGE mam tutaj ustawienia na niskie i dalej te dziwne spadki bez żadnego obciążenia/dużej akcji na ekranie występują regularnie. E-cores wyłączyłem teraz na próbę i posprawdzam czy jest jakaś różnica. Okej czyli patrząc na screen tam gdzie są 2 strzałki w tych 2 tabelkach mam zmieniać tak? Kompletnie nie ogarniam tego i nawet oglądając przykładowo poradnik do UV tych procków od TechLipton czułem się jakbym oglądał czarną magię. Jakieś konkretne ustawienia pod ten procek? Bawić się swoją drogą ustawieniami Cpu Lite Load? Na zagranicznych forach czy Reddicie wiele osób poleca tam potestować i ciekaw jestem co lepsze czy kompletnie tego nie ruszać.  Edit: dopiero po mojej wiadomości zobaczyłem te 2 linki, co do pierwszego jest to identyczna wersja biosu oraz ta sama płyta którą posiadam, robiłem ustawienia z tego poradnika 1:1 i ten irytujący micro stutter dalej się pojawiał ( mówię o tym CPU LITE LOAD na MODE 15 itd, tylko nie wiem dlaczego w poradniku zostawił włączony CEP skoro ta funkcja jako pierwsza powinna być wyłączana podczas UV z tego co czytałem na forach MSI )
    • ale nie ma zadnego bledu. gra sie wylacza i  mam pulpit. po prostu
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...