Sprzedam "wodne" graty, Alphacool, nieużywane, LC/Custom
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez paulina1992 · Opublikowano
Hej, Planuję zakup laptopa z budżetem maksymalnym 7000 PLN. Posiadam już licencję Windows 11 Home BOX, więc poszukuję modelu bez preinstalowanego systemu operacyjnego (FreeDOS, brak systemu). Priorytety zakupu: Wydajność termiczna (chłodzenie): Kluczowy element. Szukam laptopa z efektywnym systemem chłodzenia, który zapobiega throttlingowi (obniżaniu taktowania z powodu wysokich temperatur) podczas długotrwałego obciążenia (gry, rendering). Jestem świadoma, że wydajne chłodzenie wiąże się z wyższą emisją hałasu pod obciążeniem i akceptuję ten fakt. Karta graficzna (GPU): Celem jest RTX 5070 Mobile (architektura Blackwell). W przypadku, gdyby modele z adekwatnym chłodzeniem przekraczały budżet 7000 PLN, alternatywą jest RTX 4070 Mobile z wysokim TGP (Total Graphics Power – min. 100W+). Pamięć RAM: Wymagane 32 GB RAM (preferowane 2x16 GB dla trybu dual-channel). Dysk: SSD NVMe o pojemności minimum 1 TB. Procesor (CPU): Jednostka, która nie będzie "wąskim gardłem" dla wskazanych kart graficznych. Preferowane nowsze generacje Intel Core i5/i7 lub AMD Ryzen 5/7, ale priorytetem jest GPU i chłodzenie. Pytania do Społeczności: Realność budżetu (RTX 5070): Czy na chwilę obecną (styczeń 2026 r.) kwota 7000 PLN pozwala na zakup laptopa z RTX 5070, który ma faktycznie wydajne chłodzenie (poziom serii gamingowych, nie "thin & light")? Modele "Thermal Throttling Free": Jakie konkretnie modele laptopów z ostatnich generacji (2024/2025/2026) są znane z najlepszej kultury pracy pod obciążeniem? (Interesują mnie serie typu Lenovo Legion, ASUS ROG/TUF, Dell Alienware, HP Omen, MSI Vector/Raider, itp., z wyłączeniem ultracienkich serii typu MSI Thin/Stealth/Cyborg, które często mają problemy z odprowadzaniem ciepła). Optymalny wybór: Czy lepiej zainwestować w topowo chłodzony, ubiegłoroczny model z RTX 4070, czy iść w nowszą architekturę RTX 5070 kosztem potencjalnie niższej jakości wykonania i mniej wydajnego systemu chłodzenia w tej półce cenowej? Proszę o rzeczowe porady i polecenia konkretnych, dostępnych na rynku konfiguracji. -
Przez Elder · Opublikowano
Do PC używałem zarówno otwartych 990 PRO po defoam mod z DAC/AMP jak Audeze Mobius z żyroskopem a teraz Audeze Maxwell i mam dylemat bo każde z nich oferują coś na plus i coś na minus więc... najlepiej mieć kilka par słuchawek jak już ktoś to lubi -
Przez Klakier1984 · Opublikowano
Trzeba było przynajmniej jakiegoś grzańca zrobić 😉 -
Przez hafexo · Opublikowano
To jakbym szedł w AM4 to w jaki procesor celować? Zakładając że kupię używane? -
Przez DrKleiner · Opublikowano
Siema! Będzie troche nietypowo, ale ostatnio postanowiłem że z kompa chce sie pozbyć pompy i chłodnicy i wszystko zamknąć w małej obudowie. Zaraz pod moim biurem mam garaż więc pod sufitem postanowiłem ze powiesze dużą chłodnicę z pompą, ale myślę czy nie dodać jakiegoś małego chillera do obiegu. Ktoś z Was próbował, chciałbym w miare bezpiecznie to ugrać żeby się nigdzie wilgoć nie zraszała. Ktoś ma z Was doświadczenia? Myślałem żeby do loopa dodać coś takiego: https://fsthermo.en.made-in-china.com/product/QEopmKGrTicl/China-Mini-Liquid-Chiller-Module-for-Portable-Cooling-System.html
-
-
Aktywni użytkownicy

Rekomendowane odpowiedzi