Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pamięci 2x16gb sk hynix ddr4-2400 hma82gr7afr8n-uh DRx8, chciałem dokupić kolejne 2x16, różnią się jedynie się jedynie vs 2Rx8. Czym jest dane DRx8 i 2Rx8, i czy powinny ze sobą współpracować?

Opublikowano

Nie kupuj kolejnego zestawu (w dodatku różniącego się od pierwszego) aby obsadzić 4 sloty bo za chwile będziesz zadawał pytanie jak to ustabilizować :E lepiej sprzedaj obecny zestaw i kup 2x32gb jeżeli potrzebujesz tyle pamięci.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Nie kupuj kolejnego zestawu (w dodatku różniącego się od pierwszego) aby obsadzić 4 sloty bo za chwile będziesz zadawał pytanie jak to ustabilizować :E lepiej sprzedaj obecny zestaw i kup 2x32gb jeżeli potrzebujesz tyle pamięci.

Właśnie chciałem zwrot pieniążków dzwoniąc telefonicznie zanim wysłali dany produkt, prosili mnie o zdjecia z cpu-z i potem powiedzieli ze na spokojnie bedzie kompatybilne, sprzedawca getprice.pl No i przystałem ,żeby wysłali. zobaczymy..

Edytowane przez BeMajestiC
Opublikowano

Nie chodzi o kompatybilność tylko o ewentualną stabilność na profilu xmp z tym może być problem i trzeba będzie ręcznie doprowadzić to do stanu używalności a jak nigdy nie grzebałeś przy pamięciach to możesz mieć z tym problem ;) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Send1N napisał(a):

Nie chodzi o kompatybilność tylko o ewentualną stabilność na profilu xmp z tym może być problem i trzeba będzie ręcznie doprowadzić to do stanu używalności a jak nigdy nie grzebałeś przy pamięciach to możesz mieć z tym problem ;) 

Czytałem, że np. CL się równa do wolniejszego, tak samo z taktowaniem. I jeżeli tak się nie stanie, to będę musiał sam w tym grzebać? w razie ewentualności? Kiedyś się z tym bawiłem, ale wypadłem troche z obiegu, ale mam nadzieje ze sobie poradzimy. W ostateczności je odeślę.

Edytowane przez BeMajestiC
  • Upvote 1
Opublikowano

Tak szybszy moduł zwolni do wolniejszego ;) nie chodzi o same pamięci tylko to że obsadzenie 4 slotów zawsze było znacznie cięższe dla kontrolera w cpu i często jest problem ze stabilnością bez ręcznego ustawienia kilku opcji, jak będzie problem a nie będziesz chciał się z tym bawić to tak jak mówiłem, sprzedawaj stary i bierz zestaw 2x32.

• Like 1