Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Posiadam internet w Orange, 20 mb/s, po kablach telefonicznych. Router livebox 2.0 mam na drugim piętrze w domu. Niestety na parterze jest bardzo słaby zasięg Wi-fi. Mam kabel sieciowy 6 metrów i chciałbym podpiąć go do tego livebox 2.0, a drugi koniec do urządzenia na parterze, a on dawałby signał Wi-fi na parter. Czy jest to możliwe? Czy jest takie urządzenie? Nie chce nic skomplikowanego, najtańsze urządzenie, które będzie odbierało sygnał internetu przez Lan z liveboxa 2.0 i rozsyłało dalej.

Dodam tylko, że jeden lan z livebox'a mam już podpięty do stacjonarki, ale to chyba nie problem.

Dziękuje za pomoc.

Opublikowano

Access Point wifi (o ile switch i kable odpadają). Tylko czemu router stoi w tak słabym miejscu?

3 godziny temu, Brisingr napisał(a):

Router livebox 2.0 mam na drugim piętrze w domu. Niestety na parterze jest bardzo słaby zasięg Wi-fi.

Skoro się nie skarżysz na zasięg na pierwszym piętrze to zakładam, że tam jest OK i tam pośrodku powinien być Livebox i stamtąd kablem lan do najważniejszego pokoju który zapewne jest na drugim piętrze (zaś gniazdka tel pewnie wszędzie).

Access Point to i tak w większości przypadków zwykły router wifi (tylko odpowiednio skonfigurowany, kiedyś tak korzystałem z LB + WRT).

Opublikowano
W dniu 5.03.2025 o 15:25, sino napisał(a):

Access Point to i tak w większości przypadków zwykły router wifi (tylko odpowiednio skonfigurowany, kiedyś tak korzystałem z LB + WRT).

Dlatego większość routerów ma tryb AP.

Opublikowano
W dniu 5.03.2025 o 15:25, sino napisał(a):

Access Point wifi (o ile switch i kable odpadają). Tylko czemu router stoi w tak słabym miejscu?

Skoro się nie skarżysz na zasięg na pierwszym piętrze to zakładam, że tam jest OK i tam pośrodku powinien być Livebox i stamtąd kablem lan do najważniejszego pokoju który zapewne jest na drugim piętrze (zaś gniazdka tel pewnie wszędzie).

Tego livebox'a chce mieć blisko siebie w razie awarii, co się często niestety dzieje. 

Mógłbyś mi podać linka do jakiegoś takiego sprzętu, który spełni moje wymagania z pierwszego postu? Tak jak pisałem wcześniej, nie musi być z górnej półki :) 

Bardzo dziękuje

Opublikowano
W dniu 6.03.2025 o 22:07, EUZEBIUSZ napisał(a):

z modemem ADSL/ADSL2+ wbudowanym w router?

Wiesz co, kabel telefonowy mam pociągnięty tylko do góry, więc chyba wystarczy, żeby miał sam lan, co podłącze do niego internet z góry. No i oczywiście wifi :)

Pozdrawiam

Opublikowano
9 godzin temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Najtansze będzie miało zasięg jak Livebox, albo i gorszy.

Ja polecę to, moim zdaniem najbardziej opłacalne. Ustawisz Access pointy Mode i jazda.

https://www.x-kom.pl/p/521479-router-asus-rt-ax58u-3000mb-s-a-b-g-n-ac-ax-1xusb-4xlan.html

Są tańsze, ale one ledwo ogarniają dwa pokoje bo testowałem.

Mozesz poszukać, może gdzieś jest taniej :) 

O kurcze, ale maszyna :) aż szkoda, żeby go stawiać jako access point :D takiego to bym z chęcią jako main używał :) a mógbyś podać jakiś jeden tańszy, ten co ogarnia dwa pokoje? Bo generalnie tyle by mi starczyło tak naprawdę. Wtedy będę miał już gotowe i pozostanie tylko wybrać. 

Pozdrawiam

Opublikowano

Zamień 8 na 7 w modelu :P 

Jako Maine musiał byś kupić z modemem ADSL, a to dzisiaj niestety wybrakowany towar już. Teraz na topie routery LTE/5G lub właśnie takie tyle, że one są bez modemu głównie do światłowodu.

TP-Link jakieś robi jeszcze z ADSL, ale ja nie polecam sprzętu tej firmy bo ma tak zwalony firmware i w swoim życiu 5 modeli różnych uwalniała aktualizacja firmware i jeszcze producent wciskał sprzedawcy, że ja uwalilem. W godzinę od zakupu. Takim geniuszem nie jestem. Jakoś innych firm sprzętu sieciowego takie "cuda" nie spotykają.

Zostaje ci ten Asus i Livebox niestety.

Sprawdzales jakieś LTE jak u ciebie działa bo ADSL to już średniowiecze w Polsce technologiczne.

Opublikowano
20 godzin temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Zamień 8 na 7 w modelu :P 

Jako Maine musiał byś kupić z modemem ADSL, a to dzisiaj niestety wybrakowany towar już. Teraz na topie routery LTE/5G lub właśnie takie tyle, że one są bez modemu głównie do światłowodu.

TP-Link jakieś robi jeszcze z ADSL, ale ja nie polecam sprzętu tej firmy bo ma tak zwalony firmware i w swoim życiu 5 modeli różnych uwalniała aktualizacja firmware i jeszcze producent wciskał sprzedawcy, że ja uwalilem. W godzinę od zakupu. Takim geniuszem nie jestem. Jakoś innych firm sprzętu sieciowego takie "cuda" nie spotykają.

Zostaje ci ten Asus i Livebox niestety.

Sprawdzales jakieś LTE jak u ciebie działa bo ADSL to już średniowiecze w Polsce technologiczne.

W mojej miejscowości zaczynają w końcu ciągnąć światłowód, po 20 latach... więc myślę, że pewnie poczekam trochę jeszcze na to. Generalnie rozglądałem się za LTE, ale ciężko znaleźć coś bez limitu danych za te pieniążki, które płace aktualnie za internet(około 50 zł). Może masz coś godnego polecenia? 

Opublikowano
9 minut temu, Brisingr napisał(a):

W mojej miejscowości zaczynają w końcu ciągnąć światłowód, po 20 latach... więc myślę, że pewnie poczekam trochę jeszcze na to. Generalnie rozglądałem się za LTE, ale ciężko znaleźć coś bez limitu danych za te pieniążki, które płace aktualnie za internet(około 50 zł). Może masz coś godnego polecenia? 

Niestety po pandemii wszystko podrożało i nie tylko od tego. Na to nic nie poradzisz. Jednak jeśli np przetestował byś LTE/5G T-Mobile i by działało fajnie i było by szybciej to czy nie warto za to dopłacić skoro nie wiesz czy ten światłowód będziesz miał za 2-5-10 lat? Ja bym się nie zastanawiał. Neostrada to już nie rozwijana w ogóle technologia i jest tylko po to, żeby nabijać ludzi. Tak jak uważam.