Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Składam komputer do ok. 13k, bez monitora (są dwa dotychczasowe QHD).
Zadania: gry, programowanie. Nie zależy mi na choince w obudowie, ale coś klimatycznego dlaczego nie.

To co wykleiłem po godzinach czytania - niżej. Prośba do Was o ocenę, podpowiedzi, wskazówki, co wywalić, co zamienić i w ogóle. Nie potrzebuję wywalić kasy dla kasy - jak coś nie ma sensu, to ładujemy tańsze.

1. Procesor: AMD Ryzen 7 9800X3D 
    Ew. Ryzen 9 9950 X3D jak wyjdzie za parę dni.
  2. Płyta główna: ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI
    Zależy mi na porządnym kodeku audio (min. Realtek ALC1200, tutaj jest ALC4080); sprzęt będzie chodzić po LAN - więc WiFi jest opcją).
  3. Chłodzenie: ENDORFY Navis F280 2x140mm
  4. RAM: GOODRAM 64GB (2x32GB) 6400MHz CL32 IRDM BLACK V SILVER
    Tutaj nie umiem wybrać z MHz i CL, wypadłem z obiegu. Płyta ma do 6400 OC, a bazowo 5200...
  5. Grafika: Zotac GeForce RTX 5080 AMP Extreme Infinity 16GB GDDR7 DLSS4 albo MSI GeForce RTX 5080 Ventus 3X OC White 16GB GDDR7 DLSS4
    RTX 4090 nie dostanę chyba już nigdzie :( Ogólnie to powyższe to chyba preferowane, ale widzę, że sytuacja rynkowa jest taka sobie. Coś innego?
  6. SSD: Lexar 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM790 Heatsink
    Samsung 990 Pro odpadł, internety piszą, że wydajność ta sama, ale zdecydowanie cieplejszy, MTBF też porównywalne.
  7. Zasilacz: MSI MPG A850G PCIe5.0 850W 80 Plus Gold ATX 3.0
    A może NZXT C850 850W 80 Plus Gold ATX 3.1?
  8. Obudowa: ENDORFY Arx 500 Air
    To takie minimum, ale podoba mi się też Lian Li O11D EVO RGB Black, bo w sumie fajna. Tylko czy nie za duża do tego grajdołu?

Chyba o niczym nie zapomniałem.

Wszelkie sugestie i krytyka mile widziane - z góry dzięki.

Opublikowano

Do Ryzena RAM 6000CL30 jak nie chcesz ryzyka zabawy z ręcznymi usawieniami.

Z dala od Ventusów.

NM790 to budżetowy zestaw na chińskich kościach i kontrolerze bez DRAMu. Kingston KC3000, Hynix P41 Platinum, WD SN850X.

Zasilacz NZXT.

Nie ma czegoś takiego jak zbyt duża obudowa, najwyżej będzie więcej powietrz. O11 kupuje się bo się ją chce, do niej bardziej 360mm AIO i zestaw wentylatorów.

X-kom ma bardzo wysoką cenę za tą płytę:
https://www.amazon.pl/dp/B0BHHTJZM9?

• Thanks 1
Opublikowano

@kalderon Dzięki. W takim razie zmieniam na któryś z tych co podałeś. Myślę jednak jeszcze nad Samsungiem 990 Pro - przekonuje mnie, że to MLC, a nie TLC. Ponieważ mielenie dyskiem to u mnie codzienność, ma to chyba sens?
Z ventusami to jak szybko poszperałem wysokie temperatury?

Opublikowano

Dobra, właśnie doedukowałem się: taka ciekawostka, że Samsung 990 Pro to 3-bit MLC, czyli samsungowa nazwa na TLC. To jest fikołek. Ostatni model z MLC to 970 Pro.

Czyli wygląda na to, że świat zrezygnował już MLC.

Opublikowano

Cały Samsung ;)

Ja kupiłem ten dysk w grudniu, jak był na promce, za 580, za tyle bym wziął, ale nie za 700, skoro nic nie odstające dyski jak P41 są w tej cenie "promocyjnej" normalnie.

Opublikowano

Dzięki. Po Waszych sugestiach wrzucę to PNY, zasilacz NZXT, Hynixa i RAMy 6000MHz. Buda jednak Arx 500, bez zmian na Lian Li. Zostaję też przy 9800X3D,  9950 na razie ma cenę w kosmosie.

To już chyba domykając temat: poczytałem jeszcze i skłaniam się ku zmianie Navisa  F280 na Arctic Liquid Freezer III. To pierwsze moje chłodzenie wodne, poczytałem trochę i wychodzi na to, że ALF jest cichszy.

Pytanie tylko. Brać 2x140 czy 3x140?

Opublikowano

Przy ARX500 jesteś skazany na 2x140, ale sensowniej wziąć 2x120, bo jest cichszy. Tzn. Freezer III 240.

Pamiętaj, że ta obudowa nie ma filtra z przodu - w środku będzie trzeba często sprzątać, bo będzie się mocno kurzyć.

Opublikowano

O kurcze byłem pewien, że ma ten filtr... To dobra rzecz, no nic, przejrzę jeszcze podforum z obudowami, już myślałem, że mam to z głowy...

Czy 120 nie będzie więcej wyć na max obrotach przy dłuższym obciążeniu? Nie mam kompletnie doświadczeń z AiO :/

Opublikowano

W przypadku tych Freezerów to wersja 240 jest cichsza od 280 pod obciążeniem. Inna sprawa, że to AIO nie będzie ci tu chodzić na 100% w trakcie grania, bo ten CPU nie wydziela tyle ciepła.

Z filtrem w podobnej kasie / rozmiarach masz:

https://proline.pl/obudowa-do-komputera-be-quiet-pure-base-501-airflow-black-window-bgw74-p8123767

Z trochę większych i porządniejszych bud fajną opcją jest: https://proline.pl/obudowa-komputerowa-volcano-expanse-s-nf-czarna-p8122301

Pełne ofiltrowanie, dużo miejsca w środku, solidna konstrukcja. Trzeba tylko dokupić z trzy wentyle bo w zestawie nie ma - dwa na przód (albo i nawet trzy jak chcesz) i jeden na tył - https://proline.pl/wentylator-arctic-p14-pwm-pst-czarny-140mm-p1299080

Do tej budy można sobie dać Freezera 360 - https://proline.pl/chlodzenie-wodne-arctic-liquid-freezer-iii-360-black-acfre00136a-p8120834 

Opublikowano

@Caps aktualnie po zmianach i poprawkach jest to:

1. Procesor: AMD Ryzen 7 9800X3D 
  2. Płyta główna: ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI
  3. Obudowa: be quiet! PURE BASE 501 Airflow Window Black
  4. Chłodzenie: Arctic Liquid Freezer III 240 2x120mm
  5. RAM: GOODRAM 64GB (2x32GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER
  6. Grafika: PNY GeForce RTX 5080 OC 16GB GDDR7 DLSS4
  7. SSD: SK Hynix 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Platinum P41
  8. Zasilacz: NZXT C850 850W 80 Plus Gold ATX 3.1

To tak na dzisiaj rano. Obudowy jeszcze oglądam, ale raczej szedłbym w kierunku braku albo dyskretnego podświetlenia.