panicz patryk 4 Opublikowano 10 Marca Opublikowano 10 Marca Witam, mam mały problem . Proszę o pomoc. Oto specyfikacja kompa: MAG Tomahawk x870e 9800 x3d negatywna curva 40 9070 XT 32 GB, Vengeance 6000/30, expo, 1:1 Kingston SKC 3000 Kioxia exceria G2 SSD 850W Corsair Problem zauważyłem zanim przełożyłem 2070 do innego kompa, jakieś 10+ dni temu. Następnie siedziałem na integrze 9800x3d czekając na 9070xt. Niezależnie od tego czy podkręcony troszeczkę, stockowy czy na ujemnej curvie zawsze po włączeniu rozkręcają się wiatraki po czym słychać cyknięcie/kliknięcie, chyba z zasilacza i komp się restartuje. 9070 Po restarcie ładuje się winda i komp działa bez problemu (przed chwilą zrobiłem CB23), wcześniej grałem. HWinfo pokazuje 3.267V na 3.3V Temperatury w normie, podczas grania jak i w idlu. Filmik:
panicz patryk 4 Opublikowano 10 Marca Autor Opublikowano 10 Marca (edytowane) 1 minutę temu, Dirian napisał(a): BIOS na mobo najnowszy? Tak, wgrany godzinę temu. W internetach piszą , że to prawdopodobnie zasilacz. Mam jeszcze podpiętą dodatkową kartę dźwiękową do płyty głównej, ale ona raczej nie będzie problemem, hmm? Jutro odłączę wszystko z płyty, zostawię tylko procka i przeprowadzę diagnostykę. Edytowane 10 Marca przez panicz patryk
Dirian 290 Opublikowano 10 Marca Opublikowano 10 Marca Karta nie powinna być problemem, chyba że jest uszkodzona i np. powoduje zadziałanie zabezpieczenia w zasilaczu. Czy przy normalnym wyłączeniu PC zasilacz też "klika"? Jeśli nie, to może być efekt działania któregoś zabezpieczenia. Jeśli klika przy wyłączeniu też, to jest to normalne (dźwięk przełączającego się przekaźnika). W każdym razie warto zrobić tak jak napisałeś - wyjąc wszystkie karty i sprawdzić czy na integrze też się tak dzieje. Jeśli nie, to eliminować po kolei - GPU, kartę dźwiękową.
Petru23 47 Opublikowano 11 Marca Opublikowano 11 Marca Wygląda mi to na "bezpieczny rozruch" https://support.microsoft.com/pl-pl/windows/system-windows-11-i-funkcja-bezpieczny-rozruch-a8ff1202-c0d9-42f5-940f-843abef64fad
panicz patryk 4 Opublikowano 11 Marca Autor Opublikowano 11 Marca 3 godziny temu, Petru23 napisał(a): Wygląda mi to na "bezpieczny rozruch" https://support.microsoft.com/pl-pl/windows/system-windows-11-i-funkcja-bezpieczny-rozruch-a8ff1202-c0d9-42f5-940f-843abef64fad Wczesniej nie bylo problemu, a w secure boot nie grzebalem. Zerkne po powrocie do domu. Mam jeszcze inne zasilacze, przetestuje na jednym z nich sprzet zanim zaczne wszystko rozkrecac i testowac. Klikanie zasilacza wystepuje takze przy wylaczaniu kompa. Czy jest jakas odpowiednia kolejnosc testowania podzespolow w takim przypadku? Mam zamiar wyciagnac wszystko oprocz cpu. Nastepnie podlaczyc jedna kosc ramu i odpalic kompa. Wymienic kosc i tak po kazdym podzespole az do podlaczenia wszystkiego co mam teraz w skrzynce.
Petru23 47 Opublikowano 11 Marca Opublikowano 11 Marca (edytowane) Kolejności odłączania nie ma. Odpinasz wszystko, zostawiasz procka i ram i podpinasz kolejno sprzęty. W ten sposób znajdziesz winowajcę. Ale podwójny start to raczej kwestia zasilacza lub płyty głównej. Edit Czy to kliknięcie zasilacza te ten głośny podwójny dźwięk na początku filmiku? Jakby kto klapę przestawił jakąś? Edytowane 11 Marca przez Petru23
panicz patryk 4 Opublikowano 11 Marca Autor Opublikowano 11 Marca 41 minut temu, Petru23 napisał(a): Kolejności odłączania nie ma. Odpinasz wszystko, zostawiasz procka i ram i podpinasz kolejno sprzęty. W ten sposób znajdziesz winowajcę. Ale podwójny start to raczej kwestia zasilacza lub płyty głównej. Edit Czy to kliknięcie zasilacza te ten głośny podwójny dźwięk na początku filmiku? Jakby kto klapę przestawił jakąś? Nie. To kolejne klikniecie, przed spowolnieniem wiatrakow jest tym, o ktorym wspomnialem wczesniej.
panicz patryk 4 Opublikowano 11 Marca Autor Opublikowano 11 Marca (edytowane) Przeprowadziłem testy. Po podłączeniu EVGA GQ 1000 problem zniknął podczas pierwszego uruchomienia. Po kolejnym uruchomieniu problem znowu się pojawił. Po wyczyszczeniu CMOS podczas pierwszego uruchamiania nie było problemu, pojawił się przy kolejnym bootowaniu. Powyższy opis dotyczy także PSU 850W Corsair, który siedzi w budzie. Macie jakieś pomysły? Edycja Przed chwilą odłączyłem jeden z wiatraków, który bierze zasilanie przez mobo. Upewniłem się, że nie obraca się. Włączyłem kompa i w momencie, w którym wiatraki spowalniają podłączyłem wtyczkę wiatraka do mobo. Wiatrak nie obracał się. Zaczął się kręcić po "tej pauzie dźwiękowej" , którą można usłyszeć na filmiku. Wygląda na to, że w momencie kiedy wiatraki spowalniają odłączane jest zasilanie do części mobo. Karta świeci, debug code led też... Edytowane 11 Marca przez panicz patryk
Petru23 47 Opublikowano 11 Marca Opublikowano 11 Marca (edytowane) Sprawdziłeś bezpieczny start? Na moje oko to płyta. Takie coś jak na Twoim filmiku znam z biznesowych serii PC hp, Dell, Lenovo od wielu lat. I to płyta najpierw startuje w ograniczonym zakresie aby wyłapać syf instalujący sie w bios. Później następuje pełny start. Dodatkowo płyty do OC niekiedy startują najpierw na fabrycznych ustawieniach dla testu, po czym następuje pełne uruchomienie z zapisanymi ustawieniami OC użytkownika. Edytowane 11 Marca przez Petru23
Send1N 1 723 Opublikowano 11 Marca Opublikowano 11 Marca (edytowane) 9 godzin temu, panicz patryk napisał(a): Klikanie zasilacza wystepuje takze przy wylaczaniu kompa. To jest akurat normalny dzwięk przekaznika pamijającego prąd rozruchowy o czym już wyżej Dirian wspomniał. Nie masz czasem X3d gaming mode na on ? jeżeli tak to wyłącz. Wygląda na to że załączana jest jakaś opcja w biosie która się "gryzie" po czym płyta ją automatycznie dezaktywuje aby sprzęt normalnie wystartował, jak klikniesz pod windowsem uruchom ponownie zamiast zamykać system i włączać pc przyciskiem to też ma podwójny start czy za pierwszym razem bootuje? Edytowane 11 Marca przez Send1N
panicz patryk 4 Opublikowano 12 Marca Autor Opublikowano 12 Marca 20 godzin temu, Petru23 napisał(a): Sprawdziłeś bezpieczny start? Na moje oko to płyta. Takie coś jak na Twoim filmiku znam z biznesowych serii PC hp, Dell, Lenovo od wielu lat. I to płyta najpierw startuje w ograniczonym zakresie aby wyłapać syf instalujący sie w bios. Później następuje pełny start. Dodatkowo płyty do OC niekiedy startują najpierw na fabrycznych ustawieniach dla testu, po czym następuje pełne uruchomienie z zapisanymi ustawieniami OC użytkownika. Tak, sprawdziłem, nic się nie zmieniło. Wcześniej, nawet po OC/UV było ok. To pojawiło się z dupy. 19 godzin temu, Send1N napisał(a): To jest akurat normalny dzwięk przekaznika pamijającego prąd rozruchowy o czym już wyżej Dirian wspomniał. Nie masz czasem X3d gaming mode na on ? jeżeli tak to wyłącz. Wygląda na to że załączana jest jakaś opcja w biosie która się "gryzie" po czym płyta ją automatycznie dezaktywuje aby sprzęt normalnie wystartował, jak klikniesz pod windowsem uruchom ponownie zamiast zamykać system i włączać pc przyciskiem to też ma podwójny start czy za pierwszym razem bootuje? Gaming mode jest i był wyłączony. Reset miękki i twardy bootują bez restartu więc komp zapamiętuje odpowiednie ustawienia.../ 1
Petru23 47 Opublikowano 12 Marca Opublikowano 12 Marca 4 godziny temu, panicz patryk napisał(a): Tak, sprawdziłem, nic się nie zmieniło. Wcześniej, nawet po OC/UV było ok. To pojawiło się z dupy. Gaming mode jest i był wyłączony. Reset miękki i twardy bootują bez restartu więc komp zapamiętuje odpowiednie ustawienia.../ A jakie efekty z podpinania poszczególnych gratów? Jak wygląda start na CPU + 1 kość RAM, itp, itd?
panicz patryk 4 Opublikowano 13 Marca Autor Opublikowano 13 Marca 10 godzin temu, Petru23 napisał(a): A jakie efekty z podpinania poszczególnych gratów? Jak wygląda start na CPU + 1 kość RAM, itp, itd? Tak samo. Nawet bez ramu.
Petru23 47 Opublikowano 13 Marca Opublikowano 13 Marca (edytowane) Czyli jednak płyta. Napisz do support MSI, opisz problem. Oni lubią pomagać. Edytowane 13 Marca przez Petru23
panicz patryk 4 Opublikowano 13 Marca Autor Opublikowano 13 Marca Miałem to dzisiaj w robocie zrobić, ale zajob był straszny. Skontaktuje się najpierw ze sklepem, szybciej ogarną i może wyślą zamiennik.
Send1N 1 723 Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca Próbuj inne biosy jeżeli masz ten najnowszy z 5 marca, warto spróbować wszystkiego, mało to baboli w nowych softach w świecie PC 1
Petru23 47 Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca (edytowane) 7 godzin temu, Send1N napisał(a): Próbuj inne biosy jeżeli masz ten najnowszy z 5 marca, warto spróbować wszystkiego, mało to baboli w nowych softach w świecie PC Dokładnie. Nie wiem jak to na tych najnowszych płytach głównych jest z procedurą startu, co gdzie w jakiej kolejności z autocheck itp. Ale ewidentnie widać, że próba odpalenia "na to wychodzi" ustawień bios skutkuje restartem. Później zgodnie z jakimś algorytmem następuje pełne załadowanie ustawień. Analiza tego zawęzi pole poszukiwań przyczyny. Warto, o ile jest taka możliwość całkowicie podmienić podzespoły, łącznie z CPU.Wtedy wykluczymy wszystkie czynniki poza MoBo i dalej droga prosta - serwis. Edit Albo jeszcze jedna opcja. Próba odpalenia kompa skutkuje awarią któregoś z układów na płycie, np zasilania. Jeśli są zabezpieczenia w postaci dodatkowych układów równoległych to może odpala się na awaryjnym jakimś czymś. Spotkałem się ze zdublowanymi np kondensatorami (całym obwodem) na wypadek awarii elementu po drodze. Wtedy zachowana jest ciaglosc pracy na wypadek awarii. Coś jak redundantne zasilanie ale redundancja na całym obwodzie. Wybaczcie mało fachowe nazewnictwo i możliwość przekręcenia czegoś, dużo lat minęło i mogłem coś zapomnieć Edytowane 14 Marca przez Petru23 1
panicz patryk 4 Opublikowano 15 Marca Autor Opublikowano 15 Marca Bios aktualizowałem 2 razy od nowości. Zaraz sprawdzę jakie są dostępne, ściągnę i przetestuje. Co do zabezpieczeń/backupów to pewnie jakieś są, ale to już wyższy poziom wiedzy tajemnej - nie dla mnie. Skontaktowałem się ze sklepem. Chcą zdjęcie pinów gniazda procesora aby sprawdzić czy nie są uszkodzone. Na tej podstawie rozpoczną RMA. Wszystkim wielkie dzięki za zainteresowanie i okazaną pomoc.
panicz patryk 4 Opublikowano Wtorek o 07:35 Autor Opublikowano Wtorek o 07:35 (edytowane) Tak, jak tylko zrobie to wrzucę też na forum. Edytowane Wtorek o 08:14 przez panicz patryk
panicz patryk 4 Opublikowano Wtorek o 18:04 Autor Opublikowano Wtorek o 18:04 Sklep rozpoczął RMA. Nie chciałbym tylko aby procka mi podmienili bo chodzi w grach na curvie -40.
Petru23 47 Opublikowano Środa o 00:17 Opublikowano Środa o 00:17 Widać, że nic nie widać Niech działają.
Send1N 1 723 Opublikowano Czwartek o 15:55 Opublikowano Czwartek o 15:55 (edytowane) Skoro poszło rma to nie dowiemy się co było powodem tego zachowania a szkoda bo ciekawy przypadek Edytowane Czwartek o 15:56 przez Send1N
Rekomendowane odpowiedzi