Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siemka :) 

Jak dostaje w aplikacji Moja INEA info o Praca planowych jakichś to jest zapis o usłudze "BSA". Co to znaczy i czy gdybym miał od innego operatora światłowód to mogło by być inaczej zapisane? W czasach rozkwitu Neostrady było BSA, albo na kablach INEA chyba LLU czy jakoś tak, ale czym to się dokładnie różniło jakby mógł ktoś przypomnieć i jak to się ma przy światłowodzie?

Screenshot 2025-03-14 14.45.04.png

Edytowane przez EUZEBIUSZ
Opublikowano

BSA to usługa udostępniania innym operatorom w ramach infrastruktury głównego operatora. Czyli właścicielem światłowodu jest np: Fiberhost (należy do Inei) a masz Internet z Play, wtedy łącze przechodzi przez sieć Inei.
Słowo LLU to usługa udostępniania szafy przyłączeniowej ostatniej mili innym operatorom.

Opublikowano

Jak w mojej okolicy jest lokalny operator o nazwie Świdman, a mam światłowód od Fiberhost i ten lokalny operator głóœnie jedzie na własnej infrastrukturze światłowodowej to on byłby i mnie BSA czy LLU?

Czym się różni BSA od LLU końcowi dla mnie?

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Jak w mojej okolicy jest lokalny operator o nazwie Świdman, a mam światłowód od Fiberhost i ten lokalny operator głóœnie jedzie na własnej infrastrukturze światłowodowej to on byłby i mnie BSA czy LLU?

Czym się różni BSA od LLU końcowi dla mnie?

Teraz wszystko jasne.

Wyobraź sobie, INEA podłącza swoim światłowodem do centrum danych lokalnego operatora Świdman jako pośrednik i zarządza Ineą za pomocą VLAN ID. Tak jakby byś miał niby światłowód od Świdman, ale tak naprawdę masz usługę od Inei. A za pomocą LLU, to Inea zakłada światłowód do szafy przy drodze, należący do lokalnego operatora i wtedy masz bezpośrednie połączenie od Inei bez pośrednika.

EDIT: Ja mam światłowód od Inei, bo tak naprawdę Inea na moim terenie zakładała światłowód. Z powodu udostępniania innym operatorom to Inea musiała przenieść własność infrastruktury pod Fiberhost.

Edytowane przez gadziunet
Opublikowano
3 minuty temu, gadziunet napisał(a):

Teraz wszystko jasne.

Wyobraź sobie, INEA podłącza swoim światłowodem do centrum danych lokalnego operatora Świdman jako pośrednik i zarządza Ineą za pomocą VLAN ID. Tak jakby byś miał niby światłowód od Świdman, ale tak naprawdę masz usługę od Inei. A za pomocą LLU, to Inea zakłada światłowód do szafy przy drodze, należący do lokalnego operatora i wtedy masz bezpośrednie połączenie od Inei bez pośrednika.

To u mnie będzie odwrotnie. Mam światłowód od INEA, a lokalny operator będzie tylko z tego co rozumiem dopięty do centrum danych INEA. Chyba, że lokalny położy swój światłowód i tylko go dolną do tej szafki przy drodze, tylko która opcja dla lokalnego lepsza pytanie, a która dla INEA?

Nie wydaje mi się, żeby gmina pozwoliła Lokalnemu operatorowi po 3 latach kopać drugi światłowód, chociaż nie wiem jak to działa wszystko :P 

Na skrzynce przy drodze pisze FIBEE.

Reasumując jak mam światło od INEA, FiberHost to lokalny operator prędzej pójdzie jako BSA i mnie czy LLU?

Przyznam się, że czytam 4 raz to co napisałeś i już się ostro zamotalem :P 

Opublikowano
7 minut temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

To u mnie będzie odwrotnie. Mam światłowód od INEA, a lokalny operator będzie tylko z tego co rozumiem dopięty do centrum danych INEA. Chyba, że lokalny położy swój światłowód i tylko go dolną do tej szafki przy drodze, tylko która opcja dla lokalnego lepsza pytanie, a która dla INEA?

Nie wydaje mi się, żeby gmina pozwoliła Lokalnemu operatorowi po 3 latach kopać drugi światłowód, chociaż nie wiem jak to działa wszystko :P 

Na skrzynce przy drodze pisze FIBEE.

Reasumując jak mam światło od INEA, FiberHost to lokalny operator prędzej pójdzie jako BSA i mnie czy LLU?

Przyznam się, że czytam 4 raz to co napisałeś i już się ostro zamotalem :P 

No jest pozamiatane :P FIBEE to tak naprawdę należy do Fiberhost, ale przy współpracy z Play i mieli wspólny udział przy zakładaniu światłowodu w różnych województwach.
Fiberhost nie jest operatorem lokalnym, tylko operatorem hurtowym, który udostępnia innym operatorom łącze w Wielkopolsce, w północnej części Dolnośląska oraz niektóre regiony w województwie lubelskim.

https://www.telko.in/play-chce-przyczolku-na-rynku-stacjonarnym

Opublikowano
2 minuty temu, gadziunet napisał(a):

No jest pozamiatane :P

Ale co? :P 

U mnie jest tak, że jakaś firma z Chełma wykopała pod dom, podłączał a zanim podpisałem z INEA umowę grupka typkóœ w ciuszkachz  logiem Netia. Jak raz miałem awarie i siebie na działce światłowodu byli goście w ciuchach z logiem Fiberhost.

Mieszkam między Lublinem, a Piaskami. Wiocha przy tamtejszej ekspresóœce, za ekranami nazywa się Kalinówka :P 

Co po zamiatane, musisz odrobinę jaśniej bo mój mózg aż tak się na tym nie zna :P Pytam o tego lokalnego bo na stronie rządowej internet gov pl, na moim adresie ten Świdman się pojawił i status usługi pisze Teoretyczny. Oferują na swojej stronie 500/200 z statycznym IP w pakiecie za 79,90 zł dla domku jednorodzinnego, ale w wsi Jackóœ za Świdnikiem bliżej lotniska tamtejszego gdzie na słupach wieszaki swój kabel światła do domków dają za 54,90 i dlatego się dopytuje bo jeśli by dalej szło przez Fiberhost to cena byłaby identyczna jak za symetryk INEA 600, więc totalnie nie ma sensu zmieniać (Inea 88 zł, od 31 stycznia nr 93 zł na Nieokreslony).

Opublikowano
11 minut temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Ale co? :P 

U mnie jest tak, że jakaś firma z Chełma wykopała pod dom, podłączał a zanim podpisałem z INEA umowę grupka typkóœ w ciuszkachz  logiem Netia. Jak raz miałem awarie i siebie na działce światłowodu byli goście w ciuchach z logiem Fiberhost.

Mieszkam między Lublinem, a Piaskami. Wiocha przy tamtejszej ekspresóœce, za ekranami nazywa się Kalinówka :P 

Co po zamiatane, musisz odrobinę jaśniej bo mój mózg aż tak się na tym nie zna :P Pytam o tego lokalnego bo na stronie rządowej internet gov pl, na moim adresie ten Świdman się pojawił i status usługi pisze Teoretyczny. Oferują na swojej stronie 500/200 z statycznym IP w pakiecie za 79,90 zł dla domku jednorodzinnego, ale w wsi Jackóœ za Świdnikiem bliżej lotniska tamtejszego gdzie na słupach wieszaki swój kabel światła do domków dają za 54,90 i dlatego się dopytuje bo jeśli by dalej szło przez Fiberhost to cena byłaby identyczna jak za symetryk INEA 600, więc totalnie nie ma sensu zmieniać (Inea 88 zł, od 31 stycznia nr 93 zł na Nieokreslony).

To będzie działać Internet od Świdmana na linii Fiberhost. To faktycznie nie ma sensu zmieniać dostawcę, jeśli oferują taką prędkość w takiej cenie. Ja swojego mam nieprzerwanie od 2019 w takiej samej kwocie przy umowie na czas nieokreślony oraz działa stabilnie i co ciekawe, prędkości mam większą niż zgodnie z umową czyli średnio 400Mb/s :P

IMG_8633.png

Opublikowano

To ja mam tak po Wi-Fi 6 na Ubiquiti z sygnaturki, w tym samym pokoju, około 5-6 metrów od routera. Poza jakimiś 3 ma awariami ogólnopolskimi to INEA chodzi mega stabilnie i oczywiście poza pracami serwisowymi co dałem zrzut :) Ale najczęściej wtedy wszyscy u mnie spali słodko :P 

SpeedTest-INEA-600.png

Tak spytam, pracujesz w tym wszystkim z światłowodami? :) 

Opublikowano
Teraz, EUZEBIUSZ napisał(a):

To ja mam tak po Wi-Fi 6 na Ubiquiti z sygnaturki, w tym samym pokoju, około 5-6 metrów od routera. Poza jakimiś 3 ma awariami ogólnopolskimi to INEA chodzi mega stabilnie i oczywiście poza pracami serwisowymi co dałem zrzut :) Ale najczęściej wtedy wszyscy u mnie spali słodko :P 

SpeedTest-INEA-600.png

Jak działa stabilnie to warto zostać :D Ja miałem poważną awarię tylko wtedy, jak była budowa ścieżki rowerowej na moim terenie, akurat pod tym były światłowody do szafy przyłączeniowej przy drodze dla całego regionu i urwali w trakcie wykopu. :D

Opublikowano

Ja miałem 3 lata temu pierwsza awarie, ale to też dalej coś kopali bo 21 grudnia przed świętami cały dzień nie było internetu. Potem mieli awarie 2 lata temu też jakąś przed Wigilją dosłownie dzień, dwa i w zeszłym roku co mieli ta awarie ogólnopolską co zAMARZLY IM STYKI i podobno jak pisali na czacie INEa ściągali kogo się da w niedzielę, to było jakąś, żeby naprawiali. Za to ODliczyli 10 zł potem bo 24h nie było internetu.

Ta awaria i mnie na działce co wspominałem to tam od bramy jak coś spawali okazało się, że źle i zrobiło w zimie zwarcie jak się zrobiło minus 24 w nocy :P  Trwalo 2 dni i też elegancko -20 zł potem :) 

Opublikowano
W dniu 26.03.2025 o 19:41, EUZEBIUSZ napisał(a):

@gadziunet Mam pytanie do ciebie :) 

Co oznacza i INEA przy Zmiennym Publicznym IP zapis B2C bo mnie to ciekawi? Tak pisze w aplikacji przy szczegółach usługi i opcji dodatkowej.

B2C to skrót od business to customer czyli relacja firmy z klientem indywidualnym. Operatorzy muszą to zaznaczyć przy kupnie puli adresów do jakich klientów będzie adres przeznaczony.

• Upvote 1