Skocz do zawartości

Zasięg Wi-Fi 6 - jaki router kupić jako główny ??? + repeatery czy mesh ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

cześć wszystkim :) 

w końcu doczekałem się modernizacji sieci i mam teraz mobilny PLAY z zewnętrzną anteną 5G także prędkości są naprawdę zbiżone do światłowodu ;) 

otóż kupiłem antenę Nokia 5G14 + router Huawei AX3 WiFi6.

o ile w tym samym pomieszczeniu blisko routera prędkość Internetu jest bardzo dobra już piętro niżej (dom jednorodzinny) jest jedna 1/3 kreski zasięgu, a w piwnicy nie ma szans na internet :/ 

to co zostało mi z poprzedniego hardware to repeater/wzmacniacz TP-Link TL-WA854RE i jak zniosłem router huawei AX3 na parter i ustawiłem centralnie na środku domu to internet w piwnicy łapie 2 kreski zwykła antena usb 3.0 Tp-Link Archer T3U Plus, a na pietrze z wpiętym wzmacniaczem również hula z tym że w piwnicy prosto z routera prędkości sa na poziomie 50-70mb/s a na pietrze ze wzmacniacza 20-30mb/s.

jako że teraz PC mam w piwnicy to zależy mi tam na jak najmniejszym pingu i moje pytanie: czy lepiej odesłać tego HUAWEI AX3 i kupić np 2x CUDY WR3000 + lepszą karte na PCIE do PC np CUDY WE3000/4000 ??? i jakieś repetery żeby mieć neta w ogrodzie i dla kamer ??? bo poza domem kamery ledwo łapią jedną kreskę a myślę że sygnał ze wzmacniacza by im starczył. jednak priorytet to porawa zasięgu/predkości w domu :) 

z góry dzięki za odpowiedź :) 

Edytowane przez SAKER
Opublikowano
13 godzin temu, SAKER napisał(a):

to co zostało mi z poprzedniego hardware to repeater/wzmacniacz TP-Link TL-WA854RE i jak zniosłem router huawei AX3 na parter i ustawiłem centralnie na środku domu to internet w piwnicy łapie 2 kreski zwykła antena usb 3.0 Tp-Link Archer T3U Plus, a na pietrze z wpiętym wzmacniaczem również hula z tym że w piwnicy prosto z routera prędkości sa na poziomie 50-70mb/s a na pietrze ze wzmacniacza 20-30mb/s.

Zwróć uwagę, czy testujesz zasięg sieci 2,4GHz czy 5GHz. 2,4GHz ma gorsze prędkości, ale lepszy zasięg i propagację przez ściany. Więc jeśli w piwnicy łapiesz tylko sygnał 2,4GHz, to ciężko będzie poprawić ten wynik nawet zmieniając hardware. Jeśli taki wynik osiągasz na 5GHz, nowszy sprzęt z obsługą wifi6 (ax) wpięty do komputera może trochę pomóc. Cudów nie będzie. 

WA854RE obsługuje tylko 2,4GHz, urządzeniom w ogrodzie powinien wystarczyć.

Opublikowano

Wi-Fi 6 działką zarówno w 2.4 Ghz jak i 5Ghz. 

Trzeba sprawdzać w routerze tam gdzie pokazuje podłączonych klientóœ czy to pokazuje router lub w szczegółach podłączonego klienta czy pisze Wi-Fi 4 czyli 2.4 Ghz do standardu N, Wi-Fi 5 5Ghz standard AC lub Wi-Fi 6 w obu pasmach. Najlepiej widać jak się ustawić dwa różne SSID i połączy się z jednym lub drugim.