Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Witajcie. Do tej pory korzystalem ze stacjonarnego kompa ze starym monitorem LG.  Od niedawna mam laptopa Lenovo Idea pad 3. I zaczely mnie bolec od niego oczy.  Co moze byc przyczyna bo kurcze sprawdziłem migotanie PMW - i w testach nie wychodzi, jak sam nagralem telefonem ekran - tez mi nic nie wychodzi.  Ok ekran mi sie zmniejszyl z 19 na 15,6 cala ale gdy korzystam z  komorki czy tabletu to mnie oczy nie bola wiec to chyba nie jest kwestia wielkosci ekranu.  Moze macie jakies pomysly?

Opublikowano (edytowane)

multum opcji, ....w tym takie najprostsze -> za duża jasność ekranu, za mała czcionka bo też pewnie inna rozdzielczość i wysilasz wzrok żeby cokolwiek odczytać , "popsuły ci się oczy" i musisz iść na badania do okulisty, może nie pracujesz na natywnej rodziałce ? ... sprawdzałeś czy to samo dziej się na innym ekranie ?

Edytowane przez Pro8lem
  • Upvote 1
Opublikowano

oczy mam zdrowe bo dopiero co badalem. Masz racje, byc moze to za mala czcionka czy cos podobnego. Zawsze pracowalem na duzych monitorach, nigdy na laptopach, wiec moze po prostu moj wzrok nie moze sie dostosowac. Jak myslisz, jakbym podlaczyl zewnetrzny monitor do lapka to byloby ok? I powiedz mi czy lepiej przez HDMI czy Display, czy to ma jakies znaczenie w jakosci itp?

Opublikowano

Najprostsze rozwiązanie - pożycz po prostu jakiś monitor zewnętrzny bez PWM i sprawdź czy ten sam problem występuje, sprawdź tylko natywną rozdzielczość i ustaw najmniejszą jasność jaka uznasz za stosowną. W dobie nowoczesnych rozwiązań czy to HDMI czy DP to w zasadzie identyczne rozwiązania dla przeciętnego użytkownika (już pomijam te wymioty purystów o 500Hz i przewagi DP nad HDMi i vice versa...) 

Opublikowano (edytowane)

Jak miałeś 19", to pewnie 1280x1024 lub 1440x900 i miałeś skalowanie systemu 100%. Teraz masz ekran mniejszy 15,6" z większą rozdzielczością 1920x1080 i zapewne również skalowanie interfejsu systemu masz 100%.

Sądzę, że może właśnie o to chodzi, wszystko jest mniejsze, czcionki, interfejs cały i bardziej skupiasz wzrok. Spróbuj zwiększyć sobie skalowanie systemowe np. na 125% na próbę.

Edytowane przez Pawelek6
Opublikowano

Mnie oczy bolały po graniu na Alienware 18 cali.

Było to około 8 lat temu.

Okazało się że w tym czasie Alienware użyło nowych ekranów. 

Które to powodowały dyskomfort u wielu osób. 

Niestety nie pamiętam co to był za ekran.

Moja sugestia to poszukaj opinii innych użytkowników czy przypadkiem to nie problem ogólny nie tylko twój.