Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Problemem jest to, że na tym procesorze, w grach czy programach, uzyskuję o około 15% niższą wydajność od standardowej.

Np. Cinebench R23 to tylko 9500 pkt. a powinno być około 11000.

Najdziwniejsze jest to, że maksymalne taktowanie procesora przy obciążeniu wszystkich rdzeni nie przekracza 3800MHz, zamiast spodziewanych 4200-4400.

Problemem na pewno nie są temperatury, bo te to maksymalnie 70 stopni.

W biosie prawie wszystkie ustawienia na auto, ReBAR włączony. 

Płyta to MSI B450 Pro-VDH Max, pamięci 3200 MHz działające w XMP (4 kości po 8GB). Musiałem jedynie podnieść napięcie pamięci do 1,4V, bo przy włączonym XMP, przy 4 kościach system działał mało stabilnie na domyślnym napięciu. 

Macie jakieś pomysły, czemu pod obciążeniem jest ograniczenie do zaledwie 3800MHz na procku? Bo podejrzewam, że to jest przyczyną znacznie mniejszej wydajności. 

Edytowane przez ghost666
Opublikowano

Sprawdziłem ustawienia i PBO jest na auto. Czyli limit mocy ustawiony na 76W.  Jeśli ustawię limit np. na 110W, to częstotliwość na rdzeniach spokojnie osiąga 4400Mhz, ale za to temperatury na procesorze w ciągu minuty skaczą do 95 stopni.

Z tymi limitem mocy jest coś nie tak, bo na drugim kompie, w którym siedzi Ryzen 5600G i prawie identyczna płyta, taktowanie spokojnie dochodzi do 4400MHz na wszystkich rdzeniach a w Cinebench R23 wynik dobija do 10600. I to właśnie przy standardowym limicie mocy 76W.

Tylko tam są 2 kości po 8GB 3200MHz, zamiast 4, ale nie wiem czy może mieć to jakieś znaczenie.

Patrzyłem też na testy w necie i Ryzen 5600 na standardowym limicie mocy spokojnie osiąga 11000 pkt w Cinebench R23 a nie 9500 jak u mnie. 

Opublikowano (edytowane)

Jak ty chcesz mieć taktowanie 4.4ghz  podczas cinebencha gdzie masz obciążony procesor na 100% na fabrycznym limicie mocy? :E przeciez to jest niemożliwe coś pomyliłeś, takie coś jest możliwe jedynie w grach a taktowanie powyżej 4ghz przy full load będziesz miał dopiero jak zdejmiesz limit z tym że z tego co mówisz po prostu chłodzenie nie wyrabia przy wyższym ppt pewnie box?

Nie porównuj do 5600G bo to całkowicie inny procesor (monolit)

Edytowane przez Send1N