Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, od dłuższego czasu zaobserwowałem że gdy wchodzę w "fizyczny kontakt" z komputerem np podłącze mu pendrive'a gdy ten działa (lub szturchnę obudowę stopą xD) to komputer potrafi się zawiesić, tak jakby zawiesił się interfejs/eksplorator plików.

Myszka jest w stanie poruszać się swobodnie po ekranie ale inne interakcje są niemożliwe. Nie jestem wtedy w stanie wejść w interakcję z niczym np zminimalizować używanego okna lub użyć funkcji "uruchom ponownie" itp. Jedyna słuszna metoda na przywrócenie komputera do żywych to restart za pomocą guzika, lub odcięcie zasilania i ponowne podłączenie.

Dodatkowo co zaobserwowałem że podczas tego laga słychać dźwięk odłączenia urządzeń i potrafi wtedy odłączyć np kartę wifi albo internet z kabla LAN, czasami klawiaturę ale to też zależy jak mu się spodoba... 

Podejrzewam że może być to wina płyty głównej ale nie mam pewności, kartę graficzną i procesor kupiłem nowy, ale ten problem występuje nadal.
Żeby tego zawieszania uniknąć to muszę się z nim obchodzić jak z jajkiem i co jakiś czas muszę się z tym męczyć  jak sie zawiesi.

Czy ktoś wie co tutaj może być przyczyną?
PS /Sterowniki socketu na procesor i bios zaktualizowałem pod procesor ryzen 5

Spec :

CPU:  Ryzen 5 5600

GPU RX 7600 XT
Płyta : Gigabyte Ds3h b450 v1

RAM: Patriot Viper 16 gb 3000mhz

Zasilacz : Silentium Vero L3 600W

Dysk : Nvme 500gb lexar

Obudowa: Silentium PC

Edytowane przez asuomczi00
Opublikowano

Może byc płyta, rozłącza Ci wszystkie połączenia. Takie cos moze sie dziać na niektórych komputerach z podkręconą szyną np BLCK 103 lub 104, zamiast 100. Może sprawdzić czy jesteś w stanie obnizyc taktowanie szyny na płycie gł. np do 95 niektóre płyty maja taka możliwosc, sprawdz czy problem dalej wystepuje

Opublikowano

Może być jakieś przebicie na obudowę, sprawdz czy jakaś blaszka z tylnej maskownicy portów nie dotyka gniazda usb, odłącz fizycznie z płyty kabel od przedniego panelu usb, tuleje dystansowe do płyty są tylko w tych miejscach gdzie jest otwór na śrubkę? nie wkreciłeś ich czasem w każde możliwe miejsce w obudowie? 

• Upvote 1