Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Ale to w niczym nie pomoże bo to jak zapytanie Bota na czacie ORange lub Netii, albo pani na infolinii, która ma płacone od czytania ulotek przez mikrofon w słuchawkach. Lepiej jakbym się chcieli wypocić użytkownicy tych operatoróœ cokolwiek niż sztuczną kopiująca wypociny operatora, a każdy zachwala siebie bardziej, a sztuczną jeszcze nie rozumie, że to kretyńskie chyba :P 

Na stronie Nexery jest przecież jakich dostawców możesz mieć.Oczywiście to wszystko na kablach Nexery.

Opublikowano

W lubelskim bliżej Lublina i Świdnika Netia montuje w domu dla INEA tak u mnie było 3 lata temu i wiem, że tak jest dalej bo INEA nie ma oddziału w lubelskim.

1 minutę temu, Special-1 napisał(a):

Na stronie Nexery jest przecież jakich dostawców możesz mieć.Oczywiście to wszystko na kablach Nexery.

Skąd tak tego pewny jesteś, kto ci to powiedział, napisał gdzie?

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Lepiej jakbym się chcieli wypocić użytkownicy tych operatoróœ cokolwiek niż sztuczną kopiująca wypociny operatora

Też uważam, że najlepsze byłoby jakby osoby korzystający z danego operatora się wypowiadały ale jakoś niewielu pisze.

Edytowane przez tomek25
Opublikowano (edytowane)

Ja dzisiaj spotkałem znajomego technika ORange bo dłubali coś koło mnie jeszcze z tartymi miedzianymi kablami i powiedział, że ORange od 2020 roku prowadzi inwestycje na wyłączność z warszawską spółką Światłowóð Inwestycje. Z Nexera współpracowali, ale zerwali kontrakt bo przekręty robili i Orange na tym źle wychodziła, w 2020 roku było o tym w TVN Uwaga. Ale światłowodu Orange nie są bez żadnych dodatkowych opłat innym operatorom użyczane. Jak masz światłowód Orange to w T-M dolicza 20 zł za domek i 20 zł za to, że Orange montowało.

3 minuty temu, tomek25 napisał(a):

Też uważam, że najlepsze byłoby jakby ludzie korzystający z danego operatora się wypowiadali ale widzisz, że jakoś niewielu pisze.

To nie PCLAb :P 

Tam jak się zaczęły od takich g... burze to bany leciały jak dzisiaj w polityce głowy :P 

Edytowane przez EUZEBIUSZ
Opublikowano
20 godzin temu, Special-1 napisał(a):

1. Jakie są minusy że ip publiczne jest zmienne ?

2. Grać online na tym necie od Orange będę mógł normalnie nie będzie żadnych blokad ? 

1. IP zmienia się raz na 10 dni w środku nocy (czasem częściej, ale zwykle coś robią na centrali np. o 1:00 w nocy).

1a. Zaletą jest też, że nie jesteś wystawiony na nieskończone ataki na twoje IP.

2. Normalnie tylko musisz przekierować porty (często UPnP da radę).

I o tym zapomniałem, bo na rynku pełno oszustów dających dostęp do fiu bździu (czyli nie do wszystkich portów, sprzedawanie tego jako dostęp do internetu powinno być zakazane, to tak jak sprzedawanie samochodu, który może jechać po 5% dróg w tym 90% w Warszawie). Nie jestem z tym na czasie ale chyba oszuści z Play dają wewnętrzne IP, dlatego mocno uważaj, kilka innych czołowych firm podobnie, do grania online jest to ekstremalnie krytyczne.

Opublikowano

@sino To jak INEA daje Publiczne Zmienne IP B2C to jestem na zewnątrz sieci?

21 minut temu, sino napisał(a):

do grania online jest to ekstremalnie krytyczne

Nie rozumiem?

Opublikowano
36 minut temu, sino napisał(a):

1. IP zmienia się raz na 10 dni w środku nocy (czasem częściej, ale zwykle coś robią na centrali np. o 1:00 w nocy).

1a. Zaletą jest też, że nie jesteś wystawiony na nieskończone ataki na twoje IP.

2. Normalnie tylko musisz przekierować porty (często UPnP da radę).

I o tym zapomniałem, bo na rynku pełno oszustów dających dostęp do fiu bździu (czyli nie do wszystkich portów, sprzedawanie tego jako dostęp do internetu powinno być zakazane, to tak jak sprzedawanie samochodu, który może jechać po 5% dróg w tym 90% w Warszawie). Nie jestem z tym na czasie ale chyba oszuści z Play dają wewnętrzne IP, dlatego mocno uważaj, kilka innych czołowych firm podobnie, do grania online jest to ekstremalnie krytyczne.

Wewnętrzne IP czyli prywatne? Problem w tym że się nie znam aż tak bardzo nigdy portów nie przekierowałem nie wiem też co to jest UPnP i z czym to się je. 

Opublikowano

Statyczne (stałe) IP, a zmienne IP głównie polega na tym, że statyczne jest jedno przydzielone do ciebie i nigdy się nie zmieni. To dobre jak się chce serwer jakiś stawiać, jak nie to do reszty nie ma sensu dopłacać bo różnicy gier nie będzie, a statyczny IP jak ci na jakimś serwerze zabiją z jakiegokolwiek powodu to jestem  czarnej wiesz czym :P 

Opublikowano

Jeśli chodzi o wybór operatora to najlepiej się zapytać sąsiadów, którzy posiadają różnych dostawców.
U mnie połowa województwa Wielkopolskiego zarządza Fiberhost czyli z Inei, ale w każdym miejscu działa inaczej.
Na mojej wsi działa stabilnie INEA - niezależnie o której używam, działa z pełną prędkością oraz Orange - narzekali tylko na małą prędkość wysyłania albo awarie z telewizją.
U mojej cioci działa T-Mobile, ale warunkiem są bieżące opłaty za fakturę, bo inaczej limit prędkości do 1Mb/s oraz w godzinach szczytowych, niby pełna prędkość w speedtest ale pobiera się o 80% wolnej.
U mojego brata w okolicy Poznania, miał T-Mobile, ale codziennie problemy były, bo router o godzinie 1 się resetował albo cały dzień nie było neta. Po takich problemach się przeniósł do Inei. Miał też Ineę przed T-Mobile, ale cena go zachęciła do podpisania umowy i żałował po 2 miesiącach.

Opublikowano
22 godziny temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Nie rozumiem?

Czego nie rozumiesz? Sam wkleiłeś linka, co prawda niezupełnie na temat ale wystarczająco by wyjaśnić większość.

A tu fajny nowy temat od Narmiaka: https://forum.ithardware.pl/topic/10166-netia-przestaje-dawa%C4%87-zewn%C4%99trzne-ip/ - fajna "niespodzianka". Dlatego właśnie powinien być zakaz sprzedaży tego jako dostęp do internetu. Właściwa nazwa to fiu bździu. Dostęp do internetu powinien obejmować wszystkie porty, a nie połowę (wychodzącą) czy mniej. Inaczej dochodzi do działań kryminalnych jak w linku.

PS. adresów IP jest 4 mld, wystarczą każdemu, to że brakuje to bzdura, tym bardziej że drukarka, telewizor, lodówka czy piekarnik są za routerem czyli pod 1 jednym IP, nawet jeśli ktoś umieszcza takie rzeczy w internecie to nie problem. Zaś komórkowce mogą korzystać z DHCP i łączenia na żądanie, a nie 24h na dobę (gdy np. ojciec korzysta z netu w komórce 0 sek w rok).

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, sino napisał(a):

A tu fajny nowy temat od Narmiaka: https://forum.ithardware.pl/topic/10166-netia-przestaje-dawa%C4%87-zewn%C4%99trzne-ip/ - fajna "niespodzianka". Dlatego właśnie powinien być zakaz sprzedaży tego jako dostęp do internetu. Właściwa nazwa to fiu bździu. Dostęp do internetu powinien obejmować wszystkie porty, a nie połowę (wychodzącą) czy mniej. Inaczej dochodzi do działań kryminalnych jak w linku.

A później klient narzeka, że co chwilę internet się urywa albo w ogóle nie może wejść do panelu konfiguracyjnego routera, bo są obecnie przeprowadzone ataki do użytkownika oraz centrala przeciążona. Dlatego operatorzy zaczęli ograniczać za pomocą automatu, że klient, jak doda na swoim routerze port to automatycznie centrala otwiera port obustronnie i to powoduje, że nie ma innego wektorów ataku na infrastrukturę na inny port, tylko na otwarty port przez klienta. Ale sami wiemy, że nie tylko ISP ma zabezpieczać infrastrukturę, a także klient ma zadanie zadbać bezpieczeństwo routera oraz swoich urządzeń.

Przykładowy przypadek u mnie: Jakiś klient u siebie u polskiego operatora otworzył TYLKO port 22 do logowania do serwera SSH i prawdopodobnie nie zabezpieczył najnowszą zalecaną metodą czyli kluczem. Miałem powiadomienie na swoim routerze o próbie ataku w ramach skanowania portów i jakie usługi są uruchomione. Na szczęście mój router zablokował ten atak.

oraz

Kolejny klient i się przyznał, że miał włamanie na swoim serwerze. Ten atak miał zadanie zaatakować wszystkie serwery, gdzie działają poczty oraz przejąć, żeby przesyłać dalej e-maile jako pośrednik na zaatakowanym serwerze.

5 godzin temu, sino napisał(a):

PS. adresów IP jest 4 mld, wystarczą każdemu, to że brakuje to bzdura, tym bardziej że drukarka, telewizor, lodówka czy piekarnik są za routerem czyli pod 1 jednym IP, nawet jeśli ktoś umieszcza takie rzeczy w internecie to nie problem. Zaś komórkowce mogą korzystać z DHCP i łączenia na żądanie, a nie 24h na dobę (gdy np. ojciec korzysta z netu w komórce 0 sek w rok).

Podajesz łączną ilość adresów IP z całego świata, z tego Polska ma około 5% adresów u wszystkich firm, którzy się zajmują z Internetem. To jest prawda, już adresy nie wystarczają dla wszystkich czyli na uruchomienie usługi np:. serwer VPS. U dostawców centrum danych już mają 3/4 zajętego adresu.

Obecni operatorzy ograniczają adresy, tylko po to, żeby wystarczyło na uruchomienie kolejnych nadajników oraz centrali. Każdy operator ma jedną pulę dla klientów indywidualnych zewnętrzny adres IP do uruchomienia usług przez klienta na swoich serwerach.

Jak chcesz faktycznie zobaczyć, jak wygląda zajętość adresów to ci podaję stronę https://bgp.tools/ 
Czarna kropka to wolny adres i nie jest użyty przez kogoś, a kolorowe jest zajętym adresem używane przez klienta na dane usługi. Jeszcze musisz odjąć adresy prywatne, to już się robi mniej niż 4 mld adresów.

Zrzut ekranu 2025-03-30 o 15.49.56.png

Edytowane przez gadziunet
Opublikowano

@gadziunet To ja skorzystam z małego off-topu i zapytam o:

Adresy IPv6. Czemu wdrażanie tego zarówno w infrastrukturę operatoróœ jak i całego internetu działką tak długo? Ja ostatnio w garażu wykrzesalem Linksysa z ADSL taki sławny był kiedyś, ma już chyba z 15 lat i miał po jakiejś tam aktualizacji pełne wsparcie dla IPv6. Mój 6 letni tV Samsunga obsługuje IPv6. Zastanawia mnie tak bez podawania jakichś technicznych rzeczy bo mi to do szczęścia niezbyt potrzebne czemu to się rozwija w takim tempie, że jak mam 4x lat to chyba nie dożyje, żeby to było standardem, a przecież wcale nie oznacza, że jak na porcie WAN mamy IPv6 to w domu dalej nie możemy mieć IPv4 bo się łatwiej zarządza i zapamiętuje cyferki niż te literki, znaczki oto co są w IPv6, aczkolwiek i to się już skraca więc no. :)

1 godzinę temu, sino napisał(a):

Ja się może aż tak nie znam, ale rozbawiło mnie to do łez aż :P 

Opublikowano
Teraz, EUZEBIUSZ napisał(a):

@gadziunet To ja skorzystam z małego off-topu i zapytam o:

Adresy IPv6. Czemu wdrażanie tego zarówno w infrastrukturę operatoróœ jak i całego internetu działką tak długo? Ja ostatnio w garażu wykrzesalem Linksysa z ADSL taki sławny był kiedyś, ma już chyba z 15 lat i miał po jakiejś tam aktualizacji pełne wsparcie dla IPv6. Mój 6 letni tV Samsunga obsługuje IPv6. Zastanawia mnie tak bez podawania jakichś technicznych rzeczy bo mi to do szczęścia niezbyt potrzebne czemu to się rozwija w takim tempie, że jak mam 4x lat to chyba nie dożyje, żeby to było standardem, a przecież wcale nie oznacza, że jak na porcie WAN mamy IPv6 to w domu dalej nie możemy mieć IPv4 bo się łatwiej zarządza i zapamiętuje cyferki niż te literki, znaczki oto co są w IPv6, aczkolwiek i to się już skraca więc no. :)

Dlatego, że polskie strony do dzisiaj oraz hostingi współdzielone nie wdrożyli adresow IPv6 do połączenia ze stroną, np:. polskie sklepy czy agencje, strony urzędów itp. 

Do dzisiaj bardzo dużo osób narzeka w Orange, że do 3/4 stron nie mogli się połączyć, bo Orange uruchomił PPoE tylko przez ipv6 i nie ma możliwości wtedy połączenia/wejścia do stron, które mają tylko IPv4 za pomocą IPv6. Dlatego przez forumowiczów Orange zalecało usunięcie w loginie przedrostku "ipv6".

To co widzisz w telewizorze adres IPv6 to adres prywatne przydzielony przez router.

Opublikowano
2 minuty temu, gadziunet napisał(a):

To co widzisz w telewizorze adres IPv6 to adres prywatne przydzielony przez router.

Wiem :) Chodzilo o całokształt, że sprzęt obsługuje :) 

2 minuty temu, gadziunet napisał(a):

Dlatego, że polskie strony do dzisiaj oraz hostingi współdzielone nie wdrożyli adresow IPv6 do połączenia ze stroną, np:. polskie sklepy czy agencje, strony urzędów itp. 

Do dzisiaj bardzo dużo osób narzeka w Orange, że do 3/4 stron nie mogli się połączyć, bo Orange uruchomił PPoE tylko przez ipv6 i nie ma możliwości wtedy połączenia/wejścia do stron, które mają tylko IPv4 za pomocą IPv6. Dlatego przez forumowiczów Orange zalecało usunięcie w loginie przedrostku "ipv6".

Rozumiem, ale skoro jeszcze nie jest tak, że braknie całkiem IPv4 i stanie internet - wcudzyslowiu, to może faktycznie nie ma co czytać tych clock bajtowych newsów :P 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Wiem :) Chodzilo o całokształt, że sprzęt obsługuje :) 

Rozumiem, ale skoro jeszcze nie jest tak, że braknie całkiem IPv4 i stanie internet - wcudzyslowiu, to może faktycznie nie ma co czytać tych clock bajtowych newsów :P 

To nie trzeba się martwić o to. Jak zabraknie to nic nie padnie, tylko będą ograniczone a tym bardziej dla osób którzy mają ipv6 nie połącza się z stronami, gdzie działa tylko za pomocą IPv4.

Mi się zdaje, że tylko Play/UPC ma opcję tunelowania z ipv6 na ipv4, to faktycznie bez problemu można. Kiedyś Orange to miało ale to zostało wyłączone, tyle wiem że usługa była problematyczna i nie była wydajna.

Edytowane przez gadziunet
Opublikowano

Panowie mam neta radiowego na ten moment.Jak wchodzę na stronę ip.lh.pl. to pokazuję mi inne ip niż to co sprawdzam na karcie sieciowej przy IPv4 różnią się adresy. Jak mam to rozumieć ? Chciałem się trochę zaznajomić bo jak zainstalują mi światłowód to również chciałem sobie posprawdzać różne rzeczy takie jak np właśnie ip czy jest publiczne czy zmienne i dostać się do ustawień routera i zobaczyć jak to wygląda.

Opublikowano
1 minutę temu, Special-1 napisał(a):

Panowie mam neta radiowego na ten moment.Jak wchodzę na stronę ip.lh.pl. to pokazuję mi inne ip niż to co sprawdzam na karcie sieciowej przy IPv4 różnią się adresy. Jak mam to rozumieć ? Chciałem się trochę zaznajomić bo jak zainstalują mi światłowód to również chciałem sobie posprawdzać różne rzeczy takie jak np właśnie ip czy jest publiczne czy zmienne i dostać się do ustawień routera i zobaczyć jak to wygląda.

Czyli jesteś za CG-NAT. Nie otworzysz portóœ i nie będziesz miał dostępu np do NAS z sieci.

Opublikowano

@gadziunet Wszystko już obczajam na razie z tym IPv6 :) Dzięki. 

Teraz, Special-1 napisał(a):

Tylko że ja nie miałem przez prawie 10 lat żadnych problemów z połączeniami z grami online i wszystkie strony normalnie się ładują.Czyli co mam ip prywatne ?

To nazwa potoczna, prawidłowo masz od operatora CG-NAT. IP prywatne oznacza IP między twoim routerem w domu, a twoim komputerem.

Bo nie grałeś w gry przez internet, które łączą się między sobą bezpośrednio tylko przez aplikację typu Steam czy EA. Ja miałem kiedyś LTE T-M do domu gdzie nie da się mieć, wykupić publicznego IP i chciałem pogadać przez Origin w Need for speed-a jakiegoś starszego i nie chciało ruszyć bo Origin wywalał, że muszę otworzyć porty. Jak poszedłem do znajomego co miał światłowód z Orange i publiczne, zmienne IP poszło bez problemu, wystarczyło na routerze włączyć to UPNP dla portu WAN i to w routerze Orange nawet.

Opublikowano
7 minut temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

@gadziunet Wszystko już obczajam na razie z tym IPv6 :) Dzięki. 

To nazwa potoczna, prawidłowo masz od operatora CG-NAT. IP prywatne oznacza IP między twoim routerem w domu, a twoim komputerem.

Bo nie grałeś w gry przez internet, które łączą się między sobą bezpośrednio tylko przez aplikację typu Steam czy EA. Ja miałem kiedyś LTE T-M do domu gdzie nie da się mieć, wykupić publicznego IP i chciałem pogadać przez Origin w Need for speed-a jakiegoś starszego i nie chciało ruszyć bo Origin wywalał, że muszę otworzyć porty. Jak poszedłem do znajomego co miał światłowód z Orange i publiczne, zmienne IP poszło bez problemu, wystarczyło na routerze włączyć to UPNP dla portu WAN i to w routerze Orange nawet.

Jak będę miał światłowód to wejdę w ta stronkę potem zaloguję się do routera.I jeśli oba adresy ip będą takie same to mam adres publiczny? I jeśli następnym razem zaloguję się do routera i będzie inny adres to mam wtedy zmeinny tak? 

Opublikowano
15 minut temu, Special-1 napisał(a):

Jak będę miał światłowód to wejdę w ta stronkę potem zaloguję się do routera.I jeśli oba adresy ip będą takie same to mam adres publiczny? I jeśli następnym razem zaloguję się do routera i będzie inny adres to mam wtedy zmeinny tak? 

Jak inny na routerze,a  inny na stronce pokazującej IP to jesteś za CG-NAT. Jak w routerze taki sam jak na stronce to powinien być publiczny. Za CG-NAT IP pokazywane w routerze najczęściej jakie ja spotkałem to zaczynają się od 100 lub 10, w T-Mobile było początek 188 jak dobrze pamiętam.

Jak jest Publiczny i się zmieni to się zmienia. Lokalni usługodawcy tylko na światłowodach dają w cenie statyczne publiczne IP najczęściej, reszta każe sobie płacić za to.

Opublikowano
2 minuty temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Jak inny na routerze,a  inny na stronce pokazującej IP to jesteś za CG-NAT. Jak w routerze taki sam jak na stronce to powinien być publiczny. Za CG-NAT IP pokazywane w routerze najczęściej jakie ja spotkałem to zaczynają się od 100 lub 10, w T-Mobile było początek 188 jak dobrze pamiętam.

Jak jest Publiczny i się zmieni to się zmienia. Lokalni usługodawcy tylko na światłowodach dają w cenie statyczne publiczne IP najczęściej, reszta każe sobie płacić za to.

Ok dzięki kolego.Wezmę Orange jednak z tym że zastanawiam się nad dokupieniem stałego IP bo jak będę montował monitoring to mogę mieć problem żeby to ogarnąć.Pasuję mi też wziąć ONT i FunBoxa.Ale z czasem jak będę potrzebował swój router to tego im oddam.Nie wiem czy oni się tak zgodzą żeby oddać router i żeby dali ONT.Ten ich router to podejrzewam że na wifi nie ogarnie kamer za słaby sygnał.Ciekawe czy wzmacniacz sygnału wystarczy żeby wifi było lepsze. 

Opublikowano
3 minuty temu, Special-1 napisał(a):

Ok dzięki kolego.Wezmę Orange jednak z tym że zastanawiam się nad dokupieniem stałego IP bo jak będę montował monitoring to mogę mieć problem żeby to ogarnąć.Pasuję mi też wziąć ONT i FunBoxa.Ale z czasem jak będę potrzebował swój router to tego im oddam.Nie wiem czy oni się tak zgodzą żeby oddać router i żeby dali ONT.Ten ich router to podejrzewam że na wifi nie ogarnie kamer za słaby sygnał.Ciekawe czy wzmacniacz sygnału wystarczy żeby wifi było lepsze. 

U każdego operatora, jeśli chcesz ONT to już przy podpisaniu umowy muszą dodać adnotację, że klient chce ONT.