Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Ale to samo jest na AMD, nie wiem po co tworzysz jakąś ideologię bezsensowną pod swoje tezy ;)

Zwykla choroba psychiczna, trzeba miec cos z deklem, zeby wychwalac dany spret tylko dlatego, ze sie go posiada ;) I jeszcze rozumiem, jak ktos sie pochwali jakass nowoscia i top sprzetem ale nie kilkuletnim sprzetem....

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
15 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

3 kompy w domu na AM5 (2x7600 i 7800x3d), ustawienie curvy i expo to 30sek i człowiek zapomina o wchodzeniu do bios ;) Reszta wspomnianych przez Ciebie problemów nie występuje...może występowały na początku życia podstawki...teraz już pewnie jesteśmy za jego połową ;)

"Martwy" 7700 ma ten plus, że z czasem na płytę można posadzić coś lepszego ;)

Choć nie powiem...12600kf był szybki, jak się spuściło kagańce, zrobiło OC pod korek i wpierdzielał 230W pod pełnym :D 

Ja to w domu miałem 4 na AMD (2x AM2 i 1 AM3 + 1 FM2+). Rok temu zacząłem wymieniać na nowsze już. Ostatnio ktoś wyniósł sprawny PC z Intelem, to go przygarnąłem (i5-4670K, GTX 660, płyta Z87 od ASUS). W domu mam jeszcze dwa komp na AMD "świeże" - na MSI A520M Pro R5 3600 z RX6600 BIOSTAR jak i z AM5 na R5 7600.
Dziś zamówiłem za niecałe 1680 zł 7800X3D TRAY za pobraniem na 15 kwietnia i będę składać osobny :D

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, mikogoth napisał(a):

Ja to w domu miałem 4 na AMD (2x AM2 i 1 AM3 + 1 FM2+). Rok temu zacząłem wymieniać na nowsze już. Ostatnio ktoś wyniósł sprawny PC z Intelem, to go przygarnąłem (i5-4670K, GTX 660, płyta Z87 od ASUS). W domu mam jeszcze dwa komp na AMD "świeże" - na MSI A520M Pro R5 3600 z RX6600 BIOSTAR jak i z AM5 na R5 7600.
Dziś zamówiłem za niecałe 1680 zł 7800X3D TRAY za pobraniem na 15 kwietnia i będę składać osobny :D

Za miesiąc będe na mobo albo ram zbierać. Myślę nad ASUS ROG B650E-F :) ew. B650E-E. Chyba, ze Aszrot B850 :D
Jeszcze ew. MSI MPG B850 Edge Ti

Edytowane przez mikogoth
Opublikowano

Miałem okazję testować chwilę 7800x3d i mam od premiery 9800x3d na mobo ASRock x870 riptide wifi. Niektórzy z forum wiedzą jakie cyrki odchodziły u mnie i u kilku innych osób 🙆🏻. Przesiadłem się ze starego Intela i5 7600k po delidzie, więc tam problemów z temperaturą też nie było przy mega słabym chodzeniu, które pewnie chodziło z połową płynu w układzie 😆. Długo się męczyłem z mega ścięciami, które stopniowo się zmniejszały aż nagle frametime zaczął wyglądać przyzwoicie (teraz można powiedzieć jest super w porównaniu do tego na początku). Na pewno fajne jest to, że AMD od razu miał spoko temperatury bez ściągania czapki i w sumie chyba nie będę mu tego robił póki co. Trochę się zraziłem do czerwonych przez te właśnie ścięcia i miliony kombinacji, które musiałem wykonać, ale teraz jakoś działa. Tylko nie wiem czy ponownie bym kupił ten sam procesor czy jednak poszedł w intela, ale szczerze mówiąc żyjemy w czasach, gdzie wszyscy jesteśmy robieni w chu...na różne sposoby, więc taki Intel też ma jakieś wady zapewne. Wracając do 7800 vs 9800 to zbyt wielu różnic nie zauważyłem podczas grania (gram głównie w symulatory). Temperatury też były bardzo podobne, ale ostatecznie i tak zostałem przy 9800, bo zszedł mi do -32/-27 per core stabilnie, więc podczas gry jest chłodno. Testowałem też wszystkie biosy asrocka od 3.06 do 3.20, więc podejrzewam, że te przypadki ze spalonymi cepami to po prostu pech. Po cichu liczę tylko na to, że za jakiś czas Intel podejmie taką srogą walkę z AMD i wyjdzie coś fajnego, a my na tym skorzystamy jak na bitwie Lidla z Biedronką 😆. Microsoft też się bardzo przyczynia do problemów, bo na tyle co wyczytałem to jest zoptymalizowany pod intele, a pod AMD już tak średnio. 

Rozpisałem się bez sensu, ale może komuś coś pomogą takie wypociny laika 😉

Opublikowano

Nie wiem po co miałbyś ściągać mu czapkę skoro ihs jest lutowany :E na 7600k miałeś zwykłego gluta na jajku więc miało to sens ;) może i względem fabryki po aplikacji metalu we własnym zakresie można coś urwać ale szkoda zabawy.

Opublikowano

Miałem oba te procki i uważam że najlepiej polować na używkę 9700x.

Osobiście sprzedałem oba i siedzę na ... Ryśku 7700 - bo ITX i cena, gram praktycznie tylko singla.

Opublikowano
9 godzin temu, Yedi napisał(a):

Miałem oba te procki i uważam że najlepiej polować na używkę 9700x.

Osobiście sprzedałem oba i siedzę na ... Ryśku 7700 - bo ITX i cena, gram praktycznie tylko singla.

Ja zastanawiam sie bardziej ew. właśnie bardziej nad 9700X niż nawet 9800X3D bo w 1440p nie ma aż takiej różnicy

Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.04.2025 o 20:58, Krzysiak napisał(a):

Ale to samo jest na AMD, nie wiem po co tworzysz jakąś ideologię bezsensowną pod swoje tezy ;)

Wystarczy wejść na subforum amd i poczytac

Edytowane przez razz1
Opublikowano
6 godzin temu, mikogoth napisał(a):

Ja zastanawiam sie bardziej ew. właśnie bardziej nad 9700X niż nawet 9800X3D bo w 1440p nie ma aż takiej różnicy

Zależy od gry, miejsca i od posiadanego gpu... rozdzielczość nie ma kompletnie znaczenia, w "crapach optymalizacyjnych" różnicę już zauważysz jak np stalker 2.

Opublikowano
Teraz, Yedi napisał(a):

Wszystko zależy za ile .. 7700 uzywka tak do 700 pln , 9700x do 1k, a 7800x3d do 1300 pln ..

Za nówke wole a nie po "przebiegu". Za nie całe 1000 moge dorwać 9600X albo 7700. Za mniej niż 1400 - 9700X. 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, mikogoth napisał(a):

@Send1N: czy w za jakiś czas warto kupić 9800X3D czy poczekać już na ZEN6?

Jestem tego zdania co Krzysiak jak już posiadasz 7800x3d to zrobisz sobie skok o dwie generacje, co innego gdybyś jeszcze nie kupił obecnego ;)

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
25 minut temu, Send1N napisał(a):

Jestem tego zdania co Krzysiak jak już posiadasz 7800x3d to zrobisz sobie skok o dwie generacje, co innego gdybyś jeszcze nie kupił obecnego ;)

Spx. Poczekam na ZEN6.
Muszę teraz wybrać płytę. Zastanawiam się nad producentem. Albo MSI (B850 Tomahawk / Edge Ti; X870 Tomahawk) albo coś z ASUS (B650E-F ; B850-F/A). Co do AShitów (Asrock) mam mieszane odczucia (BIOS itp).