Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przesiadam się niedługo na nowy komputer i postanowiłem sprawdzić kondycję moich starych dysków za pomocą programu CristalDiskInfo. ADATA SX8200PNP zostawiam w starym komputerze a CT500MX500SSD1 zamierzam przełożyć do nowego komputera. Dyski zostały zakupione w 2020 roku i nie były jakoś bardzo eksploatowane. Zastanawiam się jak długo jeszcze pociągną. Ta Adata jest w gorszej kondycji ale ten Crucial ma chyba przed sobą jeszcze długie lata, jak myślicie?

image.png.c0b0b6196467b6aa93ad85ef9b575271.png

image.png.16cdb0d49963850b57f84c9302188880.png

Opublikowano (edytowane)

Crucial wygląda na całkiem świeży, pewnie ta adata robiła za dysk systemowy a mx500 za dysk pod gry czy magazyn? mój 7 letni mx500 który był dyskiem pod gry:

1.jpg

Dla porównania samsung evo 970 który robił za dysk systemowy w laptopie, 5 razy mniej godzin przepracowanych a jest  bardziej zajechany:

2.jpg

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano

Ta Adata robiła za dysk systemowy i pod gry ale musiałem dokupić Cruciala bo 256 GB to było trochę za mało. Ogólnie te dyski mają bardzo niskie TBW 160 i 180 i to mnie najbardziej martwi. Rozumiem że o Cruciala na razie nie muszę się bać ale ta Adata ma tylko 71% i nie chciałbym mieć niemiłej niespodzianki za 2-3 lata. Ktoś napisał że ta Adata przy 160 TBW ma przed sobą następne 10 lat eksploatacji więc chyba nie ma się o co martwić?