PanMagister 0 Opublikowano 7 Kwietnia Opublikowano 7 Kwietnia (edytowane) Ostatnio podczas grania zaczeły mi się pojawiać artefakty, próbowałem różnych metod aktualizowałem sterowniki, dokładnie kartę wyczyściłem i żadnych efektów. Edytowane 7 Kwietnia przez PanMagister
Karro 225 Opublikowano 7 Kwietnia Opublikowano 7 Kwietnia Teraz, PanMagister napisał(a): Ostatnia podczas grania co to za gra? 1
PanMagister 0 Opublikowano 7 Kwietnia Autor Opublikowano 7 Kwietnia Teraz, Karro napisał(a): co to za gra? Valheim
ptys 6 Opublikowano 7 Kwietnia Opublikowano 7 Kwietnia https://heavenbenchmark.com/ ściągnij i odpal jak będą artefakty to karta uwalona i na gwarancję
PanMagister 0 Opublikowano 7 Kwietnia Autor Opublikowano 7 Kwietnia 24 minuty temu, ptys napisał(a): https://heavenbenchmark.com/ ściągnij i odpal jak będą artefakty to karta uwalona i na gwarancję Nie było
PanMagister 0 Opublikowano 7 Kwietnia Autor Opublikowano 7 Kwietnia 9 minut temu, Nex1M napisał(a): Co to za karta graficzna? GTX 970
Nex1M 98 Opublikowano 7 Kwietnia Opublikowano 7 Kwietnia (edytowane) Tylko w valheim to masz ? Zainstaluj DDU i usun sterowniki obecne, a zainstaluj te 566.36 Edytowane 7 Kwietnia przez Nex1M
PanMagister 0 Opublikowano 7 Kwietnia Autor Opublikowano 7 Kwietnia 35 minut temu, Nex1M napisał(a): Tylko w valheim to masz ? Zainstaluj DDU i usun sterowniki obecne, a zainstaluj te 566.36 Właśnie nie tylko w valheim, prawie we wszystkich grach
Nex1M 98 Opublikowano 7 Kwietnia Opublikowano 7 Kwietnia (edytowane) Oj, to wyglada na walniety rdzen lub vram Msi Afterburner używasz? Problem z artefaktami wyskoczyl nagle? Czy moze cos instalowales w miedzyczasie. Edytowane 7 Kwietnia przez Nex1M
Lameismyname 1 016 Opublikowano 7 Kwietnia Opublikowano 7 Kwietnia Na mój gust może pomóc doraźnie obniżenie taktowania rdzenia lub/i pamięci. Zainstaluj MSI Afterburner i spróbuj obniżyć suwaki od częstotliwości (MHz).
PanMagister 0 Opublikowano 7 Kwietnia Autor Opublikowano 7 Kwietnia 18 minut temu, Nex1M napisał(a): Oj, to wyglada na walniety rdzen lub vram Msi Afterburner używasz? Problem z artefaktami wyskoczyl nagle? Czy moze cos instalowales w miedzyczasie. Czasami używam, a artefakty wyskakują tak nagle zazwyczaj po minucie gry chyba że zresetuje kompa to gdy ponownie uruchomie grę to wszystko git i tylko instalowałem sterowniki 12 minut temu, Lameismyname napisał(a): Na mój gust może pomóc doraźnie obniżenie taktowania rdzenia lub/i pamięci. Zainstaluj MSI Afterburner i spróbuj obniżyć suwaki od częstotliwości (MHz). O ile zmniejszyć i czy to mocno wpłynie na wydajność.
Karro 225 Opublikowano 7 Kwietnia Opublikowano 7 Kwietnia Sprawdź sobie w gpuz czy nie spada poniżej 11.7v. zasilacz pewnie jakiś stary masz w takim zabytku napuchniety
Lameismyname 1 016 Opublikowano 7 Kwietnia Opublikowano 7 Kwietnia (edytowane) 7 minut temu, PanMagister napisał(a): Czasami używam, a artefakty wyskakują tak nagle zazwyczaj po minucie gry chyba że zresetuje kompa to gdy ponownie uruchomie grę to wszystko git i tylko instalowałem sterowniki O ile zmniejszyć i czy to mocno wpłynie na wydajność. Spróbuj na początku po -50MHz Powinno rozwiązać problem, znowu wydajność nie powinna zauważalnie spaść. Kiedyś trafiła mi się słaba sztuka Radeona HD5770 z fabryki, to musiałem zjechać nieco w dół z fabrycznym taktowaniem bodajże pamięci bo nówka karta ze sklepu po jakimś czasie wywalała artefakty, a serwis strzelił olewkę. 4 minuty temu, Karro napisał(a): Sprawdź sobie w gpuz czy nie spada poniżej 11.7v. zasilacz pewnie jakiś stary masz w takim zabytku napuchniety Na zasilacz też dobrze zwrócić uwagę. Dobrze mówisz. Edytowane 7 Kwietnia przez Lameismyname
AndrzejTrg 1 314 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia Kartę posiadasz od nowości? W ogóle jakie ma temperatury? Jakby nie patrzeć ta karta ma już 10 lat, także że "jeszcze" działa trzbea uznać za mały sukces. Obniżanie taktowania nie rozwiąże problemu, a jedynie pokaże że karta odchodzi powoli w zaświaty. I po takim zabiegu może "dobrze" działać, dzień, dwa, tydzień, miesiąc, po prostu kiedy nadejdzie czas to padnie więc trzeba wziąć pod uwagę że to już takie ratowanie/diagnozowanie trupa. No ale spróbować zawsze można rad kolegów.
Lameismyname 1 016 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia @AndrzejTrg podkreślałem, że to doraźna metoda. Zawsze można zyskać trochę czasu np. na zakup RX 6600
Send1N 2 035 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia 11 godzin temu, Karro napisał(a): Sprawdź sobie w gpuz czy nie spada poniżej 11.7v. zasilacz pewnie jakiś stary masz w takim zabytku napuchniety Ja jechałem 2 lata poniżej 11.50v na granicy można powiedzieć przy r9 290 mając thermaltake smart se bronze w którym taki spadek na 12v pci-e to była norma przy mocniejszych kartach i żadnych artefaktów nie było przez to, dopiero jak podkręciłem konkretnie tą kartę to potrafiło czasem dropnąć poniżej 11.40 (sprawdzane multimetrem na kablach) i występował po prostu restart pc lub czarny ekran.
PanMagister 0 Opublikowano 14 Kwietnia Autor Opublikowano 14 Kwietnia Ogólnie odkryłem nową rzecz mianowicie kiedy zajrzałem do wnętrza komputera karta była lekko wygięta, więc próbowałem dobrze nakierować ją i artefakty znikneły a po jakimś czasie się pojawiły. Więc jak najlepiej zabezpieczyć kartę ?
MadDog 197 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia 970 to były lekkie karty. Nie wymagały żadnych podpórek. Ona jest w ogóle przykręcona do obudowy? Jak możesz to wrzuć zdjęcie. Ale jak sobie pewnie tak wisiała wygięta to pewnie luty pod pamięciami powiedziały papa. Więc pewnie karta do naprawy. Ale naprawa pewnie będzie nie opłacalna.
Nex1M 98 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia (edytowane) Piekarnik wszystko naprawi I bardzo wazne zeby nie zapomniec na koncu przygniesc rdzen rezystorem. A tak BTW testowalem ten sposob na kartach co mialy artefakty, czarny ekran itp. i pomagalo niestety na kilka miesiecy, pozniej znowy piekarnik kilka miesiecy az karta skonczyla sie calkowicie Edytowane 14 Kwietnia przez Nex1M 1
Rekomendowane odpowiedzi